Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизоотичната обстановка в Кюстендилска област е спокойна

Снимка: БТА

Няма подадени сигнали за намерени трупове на диви и домашни свине, както и регистрирани болни свине в Кюстендилска област. Цялата територия на областта остава санитарна зона, стана ясно по време на провелата се днес Областна епизоотична комисия. „На днешното заседание бяха приети три нови мерки за ограничаване на заразата от африканска чума по дивите и домашни прасета на територията на областта“, съобщи д-р Емил Гъгнев от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.

„Необходимо е кметовете по общини до 22 август да предоставят информация за терените, където са изградени трупни ями, според изискванията. Тези ями трябва да бъдат със специална изолация. Втората мярка е кметовете на населени места с повече от 20 животни да свикат събрания с населението, тъй като хората не са добре информирани как да си подадат документите за доброволното умъртвяване на свинете. На събранията ще присъстват и експерти от ОДБХ”, допълни Гъгнев. Освен това кметовете на общини ще трябва всеки ден да дават информация до ОДБХ и Областна администрация за броя на всекидневните доброволни кланета на свине.

До този момент на територията на областта са извършени доброволни кланета на свине в 70 животновъдни обекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31 районни..

публикувано на 18.04.24 в 13:40

Симулативен съдебен процес в Кюстендил

По инициатива на Районна прокуратура – Кюстендил се проведе симулативен съдебен процес с участието на ученици от гимназиални класове от училищата в града и доброволци към съвета по наркотични вещества към Община Кюстендил. Събитието се проведе в рамките на Деня на отворените врати в Районните съд и прокуратура в гр. Кюстендил. Децата влязоха..

публикувано на 18.04.24 в 12:31

Обсъдиха мерки за превенция на битовата престъпност в Гоце Делчев

Работна среща между ръководството на ОДМВР-Благоевград, представители на местната власт, кметове на общини, директори на училища и детски градини и учители се проведе в община Гоце Делчев. Целта на срещата е подобряване на взаимодействието между институциите по отношение на превенцията и противодействието на престъпността, пътната безопасност и..

публикувано на 18.04.24 в 10:59

Разкриха нарколаборатория в брезнишко сeло

Нарколаборатория за отглеждане на марихуана е разкрита от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник. Акцията е проведена вчера в брезнишкото сeло Видрица.  Криминалистите претърсили къща и на втория етаж открили помещение, пригодено за отглеждане на марихуана. То било оборудвано с осветление, вентилация,..

публикувано на 18.04.24 в 10:24

Отвориха за посетители античния град в Петрич с най-ценните открития

Отворен за посетители е обект „Античен град Хераклея Синтика“ с впечатляваща визия, след като у спешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен и защитен за финансиране от Община Петрич.   Основното, което се постигна с дейностите, е осигуряването на достъпна среда за всеки турист, пристигнал да разгледа обекта. От научна гледна точка..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Военното формирование организира Ден на отворените врати в Благоевград

Военно формирование 26 400 – Благоевград ще проведе днес от 10:00 до 15:00 часа Ден на отворените врати с показ на въоръжение, бойна техника и демонстрация на способности. Събитието се организира и провежда в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия и по повод 20-годишнината от присъединяването на България в НАТО. За..

публикувано на 18.04.24 в 07:32

Откриват 18-ия Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти в Перник

140 млади музиканти от страната и чужбина са заявили участие в 18-ия Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти, чийто домакин е Перник. Откриването е тази вечер с концерт на носителите на наградите на Камерен оркестър „Орфей” и Духовия оркестър към Двореца на културата от миналогодишното издание на конкурса. Концертът..

публикувано на 18.04.24 в 07:16