До 11 лева ще купуваме свинското месо по Коледа

„Има известна спекула по отношение цената на свинското месо в момента в България, но тя не е обусловена от реални икономически фактори, а по-скоро от създалата се паника по отношение заболяването Африканска чума по свинете. То е наистина много сериозно за бизнеса, но от пазарна гледна точка имаме друга картинка. За последните десетина дни има понижение на цената на свинското месо на световния пазар, в същото време на българския пазар има повишаване цената с около 1.60 за кг, в рамките на 20 дни. Това в номинални нива, означава цена между 8.50 и 9 лв. за килограм свинско месо. Получава се интересен парадокс – имаме наблюдение за по ниски цени на свинското месо на дребно, отколкото са на едро. Получава се така – ниски нива на цените на световния пазар, а по-високи нива в България и свито потребление на свинското месо“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

   Според него, има една нестабилност по отношение формирането цената на свинското месо у нас в момента и това е вследствие създалата се паника във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. „Няма никакви икономически фактори, които да обуславят въпросното повишаване на цената. Аз очаквам до десетина дни да се стабилизира пазара, тъй както и в никакъв случай не очаквам някакви свръхнива около Нова година. Очакваме цената на свинския врат,  например, да достигне нива от 10-11 лева за килограм. Единственото лошо нещо към момента е, че има лица, които се облагодетелстват от ситуацията и това са вносителите на месо от чужбина“ – коментира още Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:

Снимка

  „Поскъпване на свинското месо има и тази тенденция ще продължи. Цената ще расте неминуемо, защото разходите по опазването на стадата ще бъдат по-високи от една страна, от друга – мисля, че ще има дефицит, даже и в световен мащаб, защото чумата се разпространява в много държави“ – категоричен е Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. Според него, „цената на свинското трупно месо около Нова година ще достигне до около 7 лева, при 5-6 лева в момента“.

  Добрин Папазов коментира още, че според него, предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете са адекватни, но са малко закъснели. „Унищожените животни към момента са около 130 – 140 хиляди, което прави около 25 – 30 % от индустриалното животновъдство. Бизнесът ще се възстанови много трудно от Африканската чума, нужни са години и много разходи, за да възстановят стопаните фермите си. В Литва и Латвия са им били необходими поне 5 години, за да могат отново да отглеждат свине в заразените зони“ – заяви още Добрин Папазов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Добрин Папазов:

   Репортерска проверка на Радио Благоевград в търговската мрежа на Благоевград установи, че в някои магазини вече се наблюдава поскъпване на свинското месо. Това потвърждават и част от потребителите, които не се притесняват по отношение качеството на месото. Според тях, не може да се допусне заразено месо в търговската мрежа, защото все пак има контролни органи, които следят за това. Подробностите можете да чуете в репортажа на Иван Лазов:

 Снимка

   По-високи цени на свинското месо установи репортерската проверка на Радио Благоевград и в част от търговската мрежа на Разлог. Хората с по-ниски доходи, най-вече пенсионерите, споделят, че ако цената на свинско продължи да расте, ще намалят потреблението или ще го заменят с пилешко.

   Подробностите можете да чуете в репортажа на Лина Пъргова:


Вижте още
Д-р Елина Смилкова

Изследват безплатно пушачи в Благоевград

 Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат втори етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, като част от нея е..

публикувано на 17.09.19 в 13:39

С една паралелка първи клас открива учебната година благоевградското 9-о ОУ

   Звънецът удари и в благоевградското 9-о основно училище, което тази година посрещна 22-ма първокласници. Това е радост за екипа на учебното заведение, след като миналата година беше нулева, без прием на първи клас.   Първият учебен ден е винаги вълнуващ за малчуганите, които  прекрачват училищния праг. Божидар и Ники са записани в  9-о..

публикувано на 16.09.19 в 15:06

“С какво ще напълните раницата през новата учебна година?“ – акция на Радио Благоевград

В първия учебен ден Радио Благоевград проведе акция под надслов: “С какво ще напълните раницата през новата учебна година?“. Екипът ни раздаде раници и шапки с логото на медията на ученици от Трето основно училище „Димитър Талев“ и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“.  С ранички и шапки с логото..

публикувано на 16.09.19 в 13:47

Едни чистят Благоевград за ден, а други цял живот

    За поредна година Община Благоевград стана част от инициативата „Да изчистим България за един ден”.   В зелената инициатива се включиха десетки доброволци и представители на общинска администрация, които чистиха междублокови пространства, паркове, зелени площи, детски площадки, коритото на река Благоевградска Бистрица, обхванат беше..

публикувано на 15.09.19 в 10:44
Методи Чимев

Инфраструктурните проекти бяха водещи за Община Дупница през последните години

Това беше заложено в програмата за развитие на община Дупница през последните четири години. Успяхме да променим изцяло вида на най-големия жилищен комплекс в града – ж.к.“Бистрица“. Осигурени бяха и допълнителни средства освен заложените в европейския проект. Правителството отпусна 5 милиона лева допълнително, колкото бе и стойността на проекта...

публикувано на 13.09.19 в 17:10
Иво Тренчев

"Пирин" срещу "Спартак" /Варна/ – покана за разплата

Без контузените защитници Румен Трифонов и Димитър Митев и нападателя Иво Михайлов, отборът на "Пирин" ще излезе утре за победа при домакинството си на "Спартак"/Варна/ в мач от 8-я кръг на Втора футболна лига.  До последно под въпрос ще бъде участието на халфа Конър Хендерсън.  Старши треньорът на „орлетата“ Иво Тренчев е категоричен, че..

публикувано на 13.09.19 в 15:28

Регионален отборен турнир по шоудаун се проведе в Благоевград

Шоудаунът е спорт за незрящи и хора с нарушено зрение. Наподобява тенис на маса, играe  с хилки и ръкавици, но в този случай топчето е звънтящо. Състезателите носят предпазна маска за очи, за да се гарантира, че няма да могат да виждат топчето, а да се ориентират по неговия звън. Регионалният отборен турнир по шоудаун се провежда за трета..

публикувано на 12.09.19 в 13:18