Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пропаганда и власт в народната република“

"Човек, който не познава историята си, е обречен да я повтори". С тези думи директорът на РИМ – Благоевград, д-р Кирил Алексиев, откри кръглата маса „Пропаганда и власт в народната република“. Форумът се организира в партньорство с Катедра „История“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“, а поводът е отбелязването на 75-тата годишнина от Деветосептемврийския преврат в България и 30 години от началото на демократичните промени

Д-р Алексиев каза, че темата за времето след 9 септември 1944г., продължава да буди доста противоположни мнения в обществото ни и често го разделя на две.

„Пред нас стои една трудна задача, а именно да излезем от идеологическите рамки и да направим един обстоен анализ на времето от 9 септември до падането на комунистическия режим. Това са 45 години, които носят на страната ни както положителни, така и отрицателни неща, затова темата не е незначителна.“

Снимка

В кръглата маса участват докторанти и научни работници от няколко града, а докладите са в няколко тематични области: пропагандният апарат на тоталитарната комунистическа система и изграждането на нова идеологическа действителност; образи и символи от комунистическия идеал; култът към вожда и образът на врага „със или без партиен билет“. Целта на кръглата маса е да развие дебат върху характеристиките на тоталитарната система и да представи пред обществеността съвременните научни достижения в изследването на най-новата история.

Според една от участничките в кръглата маса – д-р Веселина Узунова, уредник в музея в Хасково – пропагандата е била едно от най-могъщите оръжия на комунистическия режим у нас: „Когато едно цяло поколение изчезва, новото няма как да разбере какво е било преди началото на режима, как той се е появил. Истината се подменя. Пропагандата е била изключително могъщ инструмент на властта, който е съществувал във всички сфери на живота у нас – изкуство, наука, религия, история и др.“. Д-р Узунова определи периода след 9 септември, като време, в което у нас липсва суверенитет, независимост и свобода. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Природо-математическият факултет на ЮЗУ отвори врати за учители и ученици

Какви са възможностите за бъдещо професионално развитие в сферата на химията имаха възможност да разберат днес благоевградски ученици. Това стана в Деня на отворените врати на Катедра „Химия“ на Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Според учениците от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ специалностите по химия  крият големи възможности..

публикувано на 24.04.24 в 15:39

Бившият Междуучилищен център в Благоевград вече е енергийно ефективен

С 1 млн.500 хил.лв. частично е обновена сградата на бившия Междуучилищен център в Благоевград. Средствата са чрез европейско финансиране, в партньорство с норвежка енергийна компания. Базата обаче все още няма да се ползва като образователен център, необходими са допълнителни средства за неговото цялостно преобразуване. Това стана ясно..

публикувано на 24.04.24 в 15:03

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

7 души са задържани при спецакция в Перник

Полицията в Перник е задържала седем души в рамките на проведената тази сутрин масирана полицейска операция. Спецакцията е започнала в 6.00 ч. В нея участват служители от ОДМВР, Първо и Второ РУ и представители на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Основно силите на полицията са били съсредоточени в пернишкия квартал..

публикувано на 24.04.24 в 12:28

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 11:43

Благоевград посреща Цветница с концерт на Биг Бенд

С празничен концерт, поздрав към жители и гости на Благоевград, Биг Бенд ще отбележи големия християнски празник Цветница. На 28 април от 11.00 часа на площад „Македония“ почитателите на хубавата музика ще имат възможност да чуят известни мелодии в интерпретация на инструменталистите.

публикувано на 24.04.24 в 11:38

Три нови случая на коклюш в Кюстендилско

Три са новите потвърдени случая на коклюш в Кюстендилска област. Два от случаите са в Кюстендил, в едно семейство извън ромския квартал, където са заболели възрастен и дете. В Дупница има случай на едногодишно дете. "Постоянно има случаи със съмнения", каза д-р Кръстева от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Тя посочи, че всички новородени,..

публикувано на 24.04.24 в 11:15