С куче в автобус

Явор Гечев

 „Няма законови ограничения за това, домашните любимци да пътуват  в градския или междуградския транспорт, заедно със своите стопани. Ограниченията се налагат единствено от собствениците на транспортните фирми. Единствените животни, за които не би трябвало да бъдат налагани никакви ограничения, са кучетата водачи.“ - заяви за Радио Благоевград Явор Гечев от Фондация „Четири пали“, в отговор на слушателски въпрос.

  По думите му, за градския транспорт примерите са различни за цялата страна. „Например в София, в метрото или в градския транспорт, човек може да се вози с домашния си любимец, ако той е с каишка, има намордник, притежателят носи паспорта и заплати билетче за домашния любимец. Има общини, в които е абсолютно забранено човек да се качи в градския транспорт с домашния любимец. Когато става въпрос за междуградско пътуване независимо, дали става дума за БДЖ или за частна автобусна компания, там ограниченията са още по-сериозни. В БДЖ, ако животинчето е малко, може да се вози в купето, ако не е, трябва да се вози в отделен вагон, където са пощенските пратки, както е при самолетното пътуване. А, когато става въпрос за частните превозвачи, там ограниченията са още по-сериозни. Те предпочитат да не допускат животни, освен в багажното отделение, което не е редно, когато става въпрос за автобуси.“ - уточни Явор Гечев.

  Той припомни, че много от превозвачите имат „горчив опит„ от недобросъвестни собственици, които качвайки се в превозното средство с домашния любимец, не полагат необходимите усилия, животното да не създава дискомфорт на пътниците или да не нанася някакви повреди или щети по превозното средство.

  „Така че, проблемът с пътуването на домашните любимци в градския и междуградския транспорт, е много сериозен и той винаги има две страни. Когато човек иска да има права, става дума за собствениците на домашни любимци, той трябва да знае, че има и съответните отговорности.“ - категоричен е Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Явор Гечев - > 


Вижте още

Жители на община Бобов дол ще участват в делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол“

Делото на екологичната организация „Грийнпийс – България“ срещу Изпълнителната агенция за опазване на природната среда и водите за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ е насрочено за 24-ти септември в Административния съд в Кюстендил. Към делото са се присъединили и жители на Големо село, което е част от община Бобов дол.  Жителите на общината..

публикувано на 20.09.19 в 16:31

Подкрепа за социалното предприемачество на местно ниво

   Дейностите за подпомагане и подобряване на социалното предприемачество на местно ниво в трансграничния регион, бяха представени днес на среща в Благоевград. Проектът е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020.    Създаването на два центъра за подкрепа на социални предприемачи в..

публикувано на 20.09.19 в 13:45
Цветанка Гаврилова – директор на ЦЛТРДБ

С около 25 школи откриват новата учебна година в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

През месец септември е най-активната кампания по записване на децата в школите на Центъра за личностно и творечско развитие на децата на Благоевград. През учебната 2019/2020 година талантливите и любознателни деца могат да избират с какво да се занимават извън училище в 25 школи в две направления – "Изкуство" и "Наука". Няма ограничения за броя на..

публикувано на 20.09.19 в 09:48
Старши комисар Дойчин Дойчинов

Заловиха нападателите на готвачката в детската градина в село Кърналово

Полицията в Петрич залови и двамата нападатели на готвачката в детската градина в петричкото село Кърналово. Единият е на 22 години, а другият на 25. И двамата са криминално проявени и живеят в Петрич. И двамата са направили самопризнания. Единият от тях, който е планирал грабежа, има дядо в селото. Образувано е досъдебно производство, каза на..

публикувано на 19.09.19 в 17:50
Габриел Перейра Да Силва  и водещия Иван Близнаков

За “Пирин“, бразилския футбол и волята да успееш

За първи път в спортния летопис на Радио Благоевград в студиото гостува бразилски футболист – едно от новите имена в „Пирин“. 24-годишният офанзивен халф Габриел Перейра Да Силва  активно участва в предаването „Спортна сряда“ на 18 септември. За  скромното си семейство и родния си град Кампо Гранде, за своята Бразилия, където футболът  е не само..

публикувано на 19.09.19 в 10:54

Законопроектът срещу фермите за ценни кожи вече е в Парламента

„ Законопроект ът , предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., вече е внесен в Парламента . Това е най-важната крачка, но предстоят още много усилия, докато се случи наистина забраната“ –  съобщи за Радио Благоевград Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет на Национална гражданската..

публикувано на 18.09.19 в 15:31

Внимание! Опасни капачки за буркани на пазара!

  „Най-тревожния проблем в момента на българския пазар са металните капачки с пластизолов уплътнител и металните опаковки. Другите опаковки са горе-долу вече в ред, но при капачките положението е много тревожно.“ –  коментира за Радио Благоевград инж. Майя Стойчева, ръководител на Акредитиран Изпитвателен Център АЛМИ ТЕСТ, която е направила..

публикувано на 18.09.19 в 15:26