Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С куче в автобус

Явор Гечев

 „Няма законови ограничения за това, домашните любимци да пътуват  в градския или междуградския транспорт, заедно със своите стопани. Ограниченията се налагат единствено от собствениците на транспортните фирми. Единствените животни, за които не би трябвало да бъдат налагани никакви ограничения, са кучетата водачи.“ - заяви за Радио Благоевград Явор Гечев от Фондация „Четири пали“, в отговор на слушателски въпрос.

  По думите му, за градския транспорт примерите са различни за цялата страна. „Например в София, в метрото или в градския транспорт, човек може да се вози с домашния си любимец, ако той е с каишка, има намордник, притежателят носи паспорта и заплати билетче за домашния любимец. Има общини, в които е абсолютно забранено човек да се качи в градския транспорт с домашния любимец. Когато става въпрос за междуградско пътуване независимо, дали става дума за БДЖ или за частна автобусна компания, там ограниченията са още по-сериозни. В БДЖ, ако животинчето е малко, може да се вози в купето, ако не е, трябва да се вози в отделен вагон, където са пощенските пратки, както е при самолетното пътуване. А, когато става въпрос за частните превозвачи, там ограниченията са още по-сериозни. Те предпочитат да не допускат животни, освен в багажното отделение, което не е редно, когато става въпрос за автобуси.“ - уточни Явор Гечев.

  Той припомни, че много от превозвачите имат „горчив опит„ от недобросъвестни собственици, които качвайки се в превозното средство с домашния любимец, не полагат необходимите усилия, животното да не създава дискомфорт на пътниците или да не нанася някакви повреди или щети по превозното средство.

  „Така че, проблемът с пътуването на домашните любимци в градския и междуградския транспорт, е много сериозен и той винаги има две страни. Когато човек иска да има права, става дума за собствениците на домашни любимци, той трябва да знае, че има и съответните отговорности.“ - категоричен е Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Явор Гечев - > 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22