Регионален отборен турнир по шоудаун се проведе в Благоевград


Шоудаунът е спорт за незрящи и хора с нарушено зрение. Наподобява тенис на маса, играe  с хилки и ръкавици, но в този случай топчето е звънтящо. Състезателите носят предпазна маска за очи, за да се гарантира, че няма да могат да виждат топчето, а да се ориентират по неговия звън.
Регионалният отборен турнир по шоудаун се провежда за трета поредна година в Благоевград. В днешното му издание се включиха 15 състезатели от 4 клуба – 2 от Благоевград, 1 от Кюстендил и Спортен клуб за интеграция „Витоша“-София, които са най-добрите в този спорт.

Снимка  

„Идеята е този турнир да бъде своеобразна генерална репетиция преди държавното първенство, което ще се проведе след 1 седмица  във Варна и да проверим нашите умения след тренировъчния процес. За Варна тръгваме амбицирани да се представим по възможно най-добрия начин, защото там ще има и индивидуална надпревара“- каза за Радио Благоевград Борислав Лазаров, председател на Съюза на слепите за областите Благоевград и Кюстендил.

Емил Якимов е състезател в един от благоевградските клубове от години. „Шоудаунът като спорт много ми допада, защото има движение на цялото тяло. Забавно и увлекателно е, помага ми да се адаптирам в по-малко помещение, както ми помага и при ориентацията.“ – каза той.

Участниците в турнира от Спортен клуб за интеграция „Витоша“ - София, са абсолютни фаворити в този спорт в България. Христомир Пандов и Сабие Ахмед са републикански шампиони по шоудаун за миналата година, а след седмица ще защитават титлите си на държавното първенство във Варна. В края на месеца заминават за Световното първенство, което ще се проведе на остров Сардиния - Италия, там ще мерят сили с най-добрите в света. 

Снимка

За Радио Благоевград Сабие Ахмед сподели: „Чрез този спорт се чувствам жива и полезна. Тръгваме за световното първенство амбицирани да се представим добре, колкото и да е трудно. Но за да бъдем сред най-добрите са нужни много, много тренировки“.

  Екипът на Радио Благоевград пожелава на националните ни състезатели по шоудаун успешно представяне на Световното първенство в Италия!

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл, кратко видео - да видите тук - > 

Вижте още

Жители на община Бобов дол ще участват в делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол“

Делото на екологичната организация „Грийнпийс – България“ срещу Изпълнителната агенция за опазване на природната среда и водите за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ е насрочено за 24-ти септември в Административния съд в Кюстендил. Към делото са се присъединили и жители на Големо село, което е част от община Бобов дол.  Жителите на общината..

публикувано на 20.09.19 в 16:31

Подкрепа за социалното предприемачество на местно ниво

   Дейностите за подпомагане и подобряване на социалното предприемачество на местно ниво в трансграничния регион, бяха представени днес на среща в Благоевград. Проектът е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020.    Създаването на два центъра за подкрепа на социални предприемачи в..

публикувано на 20.09.19 в 13:45
Цветанка Гаврилова – директор на ЦЛТРДБ

С около 25 школи откриват новата учебна година в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

През месец септември е най-активната кампания по записване на децата в школите на Центъра за личностно и творечско развитие на децата на Благоевград. През учебната 2019/2020 година талантливите и любознателни деца могат да избират с какво да се занимават извън училище в 25 школи в две направления – "Изкуство" и "Наука". Няма ограничения за броя на..

публикувано на 20.09.19 в 09:48
Старши комисар Дойчин Дойчинов

Заловиха нападателите на готвачката в детската градина в село Кърналово

Полицията в Петрич залови и двамата нападатели на готвачката в детската градина в петричкото село Кърналово. Единият е на 22 години, а другият на 25. И двамата са криминално проявени и живеят в Петрич. И двамата са направили самопризнания. Единият от тях, който е планирал грабежа, има дядо в селото. Образувано е досъдебно производство, каза на..

публикувано на 19.09.19 в 17:50
Габриел Перейра Да Силва  и водещия Иван Близнаков

За “Пирин“, бразилския футбол и волята да успееш

За първи път в спортния летопис на Радио Благоевград в студиото гостува бразилски футболист – едно от новите имена в „Пирин“. 24-годишният офанзивен халф Габриел Перейра Да Силва  активно участва в предаването „Спортна сряда“ на 18 септември. За  скромното си семейство и родния си град Кампо Гранде, за своята Бразилия, където футболът  е не само..

публикувано на 19.09.19 в 10:54

Законопроектът срещу фермите за ценни кожи вече е в Парламента

„ Законопроект ът , предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., вече е внесен в Парламента . Това е най-важната крачка, но предстоят още много усилия, докато се случи наистина забраната“ –  съобщи за Радио Благоевград Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет на Национална гражданската..

публикувано на 18.09.19 в 15:31

Внимание! Опасни капачки за буркани на пазара!

  „Най-тревожния проблем в момента на българския пазар са металните капачки с пластизолов уплътнител и металните опаковки. Другите опаковки са горе-долу вече в ред, но при капачките положението е много тревожно.“ –  коментира за Радио Благоевград инж. Майя Стойчева, ръководител на Акредитиран Изпитвателен Център АЛМИ ТЕСТ, която е направила..

публикувано на 18.09.19 в 15:26