Изследват безплатно пушачи в Благоевград

Д-р Елина Смилкова Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат втори етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, като част от нея е Благоевград. 

 Прегледите ще извършва екип на д-р Елина Смилкова –  пулмолог, в двора на МБАЛ „Пулс“ в областния център на 20 септември-петък, от 8 до 13 часа. Изследването ще се извършва чрез  мобилен кабинет – флуорограф, в който ще се правят флуорограми на белия дроб. По същото време в 20-ти кабинет на партера на болница „Пулс“, ще се извършват спирометрични изследвания за оценка на функционалния капацитет на белия дроб.

  „При първия етап на прегледите през юни, с моя екип успяхме да изследваме и прегледаме 51 граждани, от които 41 активни,  10 пасивни и бивши пушачи. От прегледаните 51 човека, при 18 от тях се установи хронична обструктивна белодробна болест, която до момента не е била диагностицирана.“ – каза в интервю за Радио Благоевград д-р Елина Смилкова и уточни, че тези пациенти са били насочени към пулмологични кабинети за лечение. Д-р Смилкова припомни, че ХОББ е болестта на пушачите, която е третата причина за смърт в световен мащаб. По статистика в България около 500 000 човека страдат от това заболяване, но само 75 000 провеждат лечение, защото са диагностицирани. Поради тази причина профилактичните прегледи са изключително важни с цел ранна диагностика и своевременно лечение.

  При прегледите на 20 септември е задължително предварителното записване, което се извършва на Националната телефонна линия 0700 10 126 на цената на един градски разговор. Записването става през работните дни от 10:00 до 16:00 ч. Онлайн записването се извършва чрез сайта на Института за здравно образование.

  Кампанията ще продължи до края на годината – на 12 и 26 ноември, както и на 9 декември.

Д-р Елина Смилкова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Художникът Николай Янакиев е новият почетен гражданин на Дупница

На 19-ти октомври e Денят на Дупница. Още преди месец разбрахме,че вече е избран новият почетен гражданин на Дупница – традиция, устояваща на времето. През тази година това е художникът Николай Янакиев. Той е ученик на Светлин Русев. Досега има над 50 самостоятелни изложби на три континента – в Европа, Америка и Африка. В своите картини Янакиев..

публикувано на 18.10.19 в 23:18

Електроуредите ще имат по-дълъг живот след 2021 г.

Една отдавна замисляна реформа в ЕС – въвеждането на т.нар. екодизайн за електроуредите, вече е в ход. Нов пакет от мерки на Европейската комисия ще задължи от 2021 г. производителите на електроуреди да променят досегашната масова практика за „програмирано остаряване“ и кратък срок на експлоатация на телевизори, хладилници, перални, съдомиялни,..

публикувано на 16.10.19 в 12:47

Изплети шапка, шал или чорапи за бездомен човек

Започна осмата поред благотворителна кампания „Изплети топлина“, която има за цел да помогне на бездомните хора с топли дрехи преди наближаващите зимни месеци. Кампанията се организира от фондация „Има начин“. Тази година инициаторите отново ще разчитат на доброволци, за да стоплят хиляди хора без покрив в цяла България. „..

публикувано на 15.10.19 в 13:23

"Ел Капитан" – ултрамаратонецът Тодор Димитров

    Препълнената от  студенти и преподаватели зала 114 на Първи учебен корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград,  с подчертан интерес посрещна 44-годишния ултрамаратонец Тодор Димитров, капитан втори ранг и преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, който също така е и магистър по право от..

публикувано на 15.10.19 в 13:00

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци. В последните години все повече учители избират дома на книгите, за да запознаят извън класната стая, по един различен начин, възпитаниците си по теми, свързани с историята, литературата, изкуството и др. Михаил Велев е ученик от 12 клас в Националната..

публикувано на 15.10.19 в 12:16

Най-модерните тежкотоварни камиони бяха представени днес в Благоевград

От Благоевград стартира мащабното роуд шоу, което ще обиколи седем български града под мотото „Устойчивост! Сега и отвъд хоризонта!“. Представители на бизнеса и граждани, могат да се докоснат до модерните тежкотоварни транспортни средтсва, които се движат на метан. Кампанията включва срещи с бизнеса на местно ниво, на които се представят..

публикувано на 15.10.19 в 11:12

Милена Пенчева превърна парцалените кукли от бабино време в бутикови

Деца от над десет държави  прегръщат парцалените кукли, създадени от българката Милена Пенчева, която  от години живее в Балтимор, САЩ.  Тежката битка с рака  я връща към  онова време на 90-те, когато  в България имахме пари, но нямаше какво да купим с тях. Тогава Милена сама шиела куклите на своите малки  дъщери. Докато минавала през тежкото..

публикувано на 15.10.19 в 10:32