Внимание! Опасни капачки за буркани на пазара!

  „Най-тревожния проблем в момента на българския пазар са металните капачки с пластизолов уплътнител и металните опаковки. Другите опаковки са горе-долу вече в ред, но при капачките положението е много тревожно.“ – коментира за Радио Благоевград инж. Майя Стойчева, ръководител на Акредитиран Изпитвателен Център АЛМИ ТЕСТ, която е направила изследването.

  Според резултатите, спрямо предишни изследвания, общата миграция на капачките е намаляла като число, но въпреки това, е до 10 пъти по-голяма от разрешената нормирана обща миграция, съгласно европейските и националните документи. Другият показател, който е изследван, това е миграция на пластификаторите, тъй като там, положението също е много сериозно.

  „В Регламент 10 на ЕС, има изброени 21 вещества, които си използват за пластификаторите и в тези вещества влизат забранени тафталати, които влияят на възпроизводителната система на човека. Смята се, че при голяма част от 250-те хиляди бездетни двойки в страната, проблемът се дължи на тафталатните пластификатори, които дълги десетилетия са се използвали в капачките за буркани. За съжаление, тези 7 вида капачки, които изследвахме, не отговарят на изискванията както на границата за обща миграция, така и на границата на специфичната миграция на пластификаторите. Това е изключително тревожно и е тенденция, която се е задържала през последните 20 години. За съжаление, не можем да кажем, че контролът го има и е достатъчен.“ – категорична е инж. Стойчева.

  Според нея, самите производители може и да не знаят, че има проблем в капачките, защото, те просто не са изпитани. “ЕС казва, че всеки, който пуска продукт на пазара, носи отговорност за неговото качество. Т.е. производителите носят отговорност за капачките, които пускат на пазара, но няма кой да ги накара да си изпитат капачките. Няма и контрол, за това доколко производителите на уплътнителната паста спазват изискванията за нейното производство, откъдето идва и проблемът.“ – уточнява инж. Майя Стойчева.

  Тя е категорична, че опасността е най-голяма за здравето ни, когато мазната храна е в допир с канцерогенните капачки, защото тогава, миграцията на пластификаторите е най-активна, както и при храни, съдържащи оцетна киселина. Рискът при водните храни е най-малък.

  „Няма как, потребителите да установят с поглед, дали капачките, които купуват са опасни за здравето, но поне, да не купуват такива, които са без индикация на производителя.“ – съветва инж. Майя Стойчева.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с инж. Майя Стойчева - >  Репортерска проверка на Радио Благоевград установи, че част от жителите на Благоевград са информирани за наличието на опасни капачки за буркани на пазара, други за първи път чуваха за този проблем. Всички анкетирани обаче, бяха категорични, че не избират капачките по някакви специални изисквания и не следят за информацията на опаковките.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Иван Лазов – > 
Вижте още

Стефан Дечев: Историята е по-сложна и от македонската, и от българската гледна точка

Това заяви в предаването за история и национална култура на Радио Благоевград „Изгрей зора“ днес доц. Стефан Дечев, във втория разговор, посветен на проблемите в българо-македонските отношения... „Нито българският, нито македонския исторически разказ за, например, Втората световна война могат да ни представят нейната сложна картина, в която..

публикувано на 13.10.19 в 13:17

Над 30 хиляди туристи от 71 държави са посетили Хераклeя Синтика

  Откритите ценни находки през тази година са една от основните причини за засилващия туристически интерес към античното селище Хераклея Синтика. „От откриването на обекта досега, през него са минали туристи от 71 държави, като само през първите 6 месеца на годината, броят им е над 30 хиляди. Това е едно наистина много голямо постижение“-..

публикувано на 11.10.19 в 15:21

Знаем ли кой е Гълъб Георгиев?

Безспорен факт е, че местното самоуправление в отделните общества, се гради върху основи, поставени в предишни периоди.  Надграждането пък е част от процеса на развитие и би трябвало да е в синхрон със съвременните условия. В своята най-нова история, датираща от Балканската война до наши дни, Благоевград е управляван от 42-а кметски екипа. Един..

публикувано на 11.10.19 в 14:03

Любима Петрова-началник на Държавен архив-Благоевград: „67 години опазваме паметта на поколения от Пиринско“

10 октомври е празника на българските архивисти. На хората, които работят за опазване на колективната памет на нацията. 67 години Държавен архив – Благоевград събира и опазва паметта на поколения от Пиринско. За този период са събрани близо 3000 архивни фонда. Това са над 200 хиляди архивни единици, или папки с документи, събирани от поколения..

публикувано на 10.10.19 в 15:57

10 октомври – Световен ден за психичното здраве

Според данните на Световната здравна организация над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства. Това пише на сайта си Министерството на здравеопазването. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете.  По..

публикувано на 10.10.19 в 13:26

Около 80% от автосервизите у нас са в сферата на сивата икономика

Около 80% от автосервизите у нас са в сферата на сивата икономика. Това показват наблюденията на експертите. В момента у нас няма закон, по който автосервизите могат да се лицензират. Те работят по собствени норми, като основно изискване е да спазват данъчните закони, да издават документи за извършените ремонти, да поемат гаранции за качеството на..

публикувано на 10.10.19 в 10:25

Ветеринарни лекари от Симитли реагираха незабавно на зов за спасяването на прегазено от кола малко кученце

Сигнал за прегазено от лек автомобил, но живо малко куче, беше подаден в Радио Благоевград от очевидци на инцидента с молба за съдействие.  Кола е блъснала 4-месечния пекинез на главен път Е-79  край село Крупник. Най-близка се оказа  ветеринарната клиника  на  братята-лекари Ивайло и Найден Николови в Симитли.  Не беше нужно да ги убеждаваме,..

публикувано на 09.10.19 в 18:00