Законопроектът срещу фермите за ценни кожи вече е в Парламента

Законопроектът, предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., вече е внесен в Парламента. Това е най-важната крачка, но предстоят още много усилия, докато се случи наистина забраната“ – съобщи за Радио Благоевград Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет на Национална гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и председател на УС на Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" - КАЖИ.
  Предложението е за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност и е внесено в Народното събрание миналия петък, подписано е от 13 народни представители.

 „Според дефиницията по Законопроекта, ценни кожи, това са кожи от животни, които се отглеждат и развъждат с цел, производство на кожи с козина и които не се използват за консумация от човека. Тази дефиниция кореспондира с много други дефиниции в европейското законодателство, но до момента у нас няма такава дефиниция“-уточни Петя Алтимирска. Тя коментира факта, че много хора вече разбират, че в съвременния живот нямаме нужда от този продукт, който се използва най- вече за мода и суета. Много важен е и другият аргумент, а именно, че тенденциите в законодателството, които възпират такива жестоки практики към животните, ще се отразят много позитивно на обществения морал, т.е. те имат и възпитателен характер.

  „Най-напред, Законопроектът ще бъде разгледан в двете Комисии – по земеделие и храни и по взаимодействие с неправителствените организации. Засега не е включена Комисията по околната среда, което се надяваме да се случи. След това, текстовете трябва да минат на първо четене в пленарна зала, а след това и на второ четене. Но битката ще бъде в Комисиите“ – категорична е Петя Алтимирска.

  Според нея, „навсякъде по света и в цяла Европа, тенденцията е такава-върви се към закриване на тази индустрия“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска - > 


Петя Алтимирска
Вижте още

Електроуредите ще имат по-дълъг живот след 2021 г.

Една отдавна замисляна реформа в ЕС – въвеждането на т.нар. екодизайн за електроуредите, вече е в ход. Нов пакет от мерки на Европейската комисия ще задължи от 2021 г. производителите на електроуреди да променят досегашната масова практика за „програмирано остаряване“ и кратък срок на експлоатация на телевизори, хладилници, перални, съдомиялни,..

публикувано на 16.10.19 в 12:47

Изплети шапка, шал или чорапи за бездомен човек

Започна осмата поред благотворителна кампания „Изплети топлина“, която има за цел да помогне на бездомните хора с топли дрехи преди наближаващите зимни месеци. Кампанията се организира от фондация „Има начин“. Тази година инициаторите отново ще разчитат на доброволци, за да стоплят хиляди хора без покрив в цяла България. „..

публикувано на 15.10.19 в 13:23

ЕЛ КАПИТАН – ултрамаратонецът Тодор Димитров

    Препълнената от  студенти и преподаватели зала 114 на Първи учебен корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  с подчертан интерес посрещна 44-годишният ултрамаратонец Тодор Димитров, капитан втори ранг и преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, ойто също така е и магистър по право от..

публикувано на 15.10.19 в 13:00

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци. В последните години все повече учители избират дома на книгите, за да запознаят извън класната стая, по един различен начин, възпитаниците си по теми, свързани с историята, литературата, изкуството и др. Михаил Велев е ученик от 12 клас в Националната..

публикувано на 15.10.19 в 12:16

Най-модерните тежкотоварни камиони бяха представени днес в Благоевград

От Благоевград стартира мащабното роуд шоу, което ще обиколи седем български града под мотото „Устойчивост! Сега и отвъд хоризонта!“. Представители на бизнеса и граждани, могат да се докоснат до модерните тежкотоварни транспортни средтсва, които се движат на метан. Кампанията включва срещи с бизнеса на местно ниво, на които се представят..

публикувано на 15.10.19 в 11:12

Милена Пенчева превърна парцалените кукли от бабино време в бутикови

Деца от над десет държави  прегръщат парцалените кукли, създадени от българката Милена Пенчева, която  от години живее в Балтимор, САЩ.  Тежката битка с рака  я връща към  онова време на 90-те, когато  в България имахме пари, но нямаше какво да купим с тях. Тогава Милена сама шиела куклите на своите малки  дъщери. Докато минавала през тежкото..

публикувано на 15.10.19 в 10:32

В Рупите отбелязаха 25 години от изграждането на храма „Света Петка Българска“

Преди 25 години  в местността Рупите, където Ванга посрещаше  и лекуваше болката на хиляди хора, по заръка на пророчицата беше изграден храм  „Света Петка Българска“.  С празнична литургия, курбан за здраве и откриване на  експозиция с иконите, дарени на  Ванга и на черквата, беше отбелязан този четвърт век история на вярата и надеждата...

публикувано на 14.10.19 в 15:11