С около 25 школи откриват новата учебна година в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

6
Цветанка Гаврилова – директор на ЦЛТРДБ


През месец септември е най-активната кампания по записване на децата в школите на Центъра за личностно и творечско развитие на децата на Благоевград. През учебната 2019/2020 година талантливите и любознателни деца могат да избират с какво да се занимават извън училище в 25 школи в две направления – "Изкуство" и "Наука". Няма ограничения за броя на записаните, Центърът има възможност да осигури занимания за всички. По брой записани деца благоевградският ЦЛТРДБ е втори в страната след Варна. 

Таксата остава непроменена - 2 лева месечно за направление "Наука" и 5 лева – за направление "Изкуство". "Таксата е символична, тя не е с цел събираемост на средства, а по-скоро за проследяване на интереса на децата" – коментира директорката на Центъра Цветанка Гаврилова. Тя увери, че екипът, който работи в Центъра е много добър – преподавателите са познати имена в сферата на изкуството и в педагогическата гилдия. 

"Подготвили сме много приятни изненади за откриването на учебната година на 1 октомври и вече сме в подготовка на Международен детски фолклорен танцов фестивал." - сподели Цветанка Гаврилова и покани всички деца на 1 октомври в 17:00 часа на площад "Македония" и на фестивал на 5 и 6 октомври. Заниманията ще започнат на 2 октомври 2019 г. ( повече подробности може да чуете в интервюто с Цветанка Гаврилова в звуковия файл)

Ето и школите:

– Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Пиринска китка"

– Фолклорен танцов ансамбъл "Пиринче"

– Детско-юношески театър "Щурчо"

– Детско-юношески духов оркестър

– Фолколрна група "Бисери"

– Детска вокална формация "Мая"

– Школа по пиано

– Школа по цигулка

– Школа по тамбура - фолклорна група "Веселина"

– Школа по класическа китара

– Школа по балет "Кроазе"

– Школа во съвременни танцови стилове

– Изоразително изкуство

– Декоративно-приложно изкуство

– Керамика

– Школа "Арт палитра"

– Мода и дизайн

– Литературно творчествно

– "Тийн зона" - радиопредаване на ЦЛТРДБ и Радио Благоевград

– Английски език

– Математика

– Техническо конструиране и моделиране

– Кариерно ориентиране

Центърът се намира в Дом на младостта. 
Галерия

Вижте още

Художникът Николай Янакиев е новият почетен гражданин на Дупница

На 19-ти октомври e Денят на Дупница. Още преди месец разбрахме, че вече е избран новият почетен гражданин на Дупница – традиция, устояваща във времето. През тази година това е художникът Николай Янакиев. Той е ученик на Светлин Русев. Досега има над 50 самостоятелни изложби на три континента – в Европа, Америка и Африка. В своите картини Янакиев..

публикувано на 18.10.19 в 23:18

Електроуредите ще имат по-дълъг живот след 2021 г.

Една отдавна замисляна реформа в ЕС – въвеждането на т.нар. екодизайн за електроуредите, вече е в ход. Нов пакет от мерки на Европейската комисия ще задължи от 2021 г. производителите на електроуреди да променят досегашната масова практика за „програмирано остаряване“ и кратък срок на експлоатация на телевизори, хладилници, перални, съдомиялни,..

публикувано на 16.10.19 в 12:47

Изплети шапка, шал или чорапи за бездомен човек

Започна осмата поред благотворителна кампания „Изплети топлина“, която има за цел да помогне на бездомните хора с топли дрехи преди наближаващите зимни месеци. Кампанията се организира от фондация „Има начин“. Тази година инициаторите отново ще разчитат на доброволци, за да стоплят хиляди хора без покрив в цяла България. „..

публикувано на 15.10.19 в 13:23

"Ел Капитан" – ултрамаратонецът Тодор Димитров

    Препълнената от  студенти и преподаватели зала 114 на Първи учебен корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград,  с подчертан интерес посрещна 44-годишния ултрамаратонец Тодор Димитров, капитан втори ранг и преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, който също така е и магистър по право от..

публикувано на 15.10.19 в 13:00

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци. В последните години все повече учители избират дома на книгите, за да запознаят извън класната стая, по един различен начин, възпитаниците си по теми, свързани с историята, литературата, изкуството и др. Михаил Велев е ученик от 12 клас в Националната..

публикувано на 15.10.19 в 12:16

Най-модерните тежкотоварни камиони бяха представени днес в Благоевград

От Благоевград стартира мащабното роуд шоу, което ще обиколи седем български града под мотото „Устойчивост! Сега и отвъд хоризонта!“. Представители на бизнеса и граждани, могат да се докоснат до модерните тежкотоварни транспортни средтсва, които се движат на метан. Кампанията включва срещи с бизнеса на местно ниво, на които се представят..

публикувано на 15.10.19 в 11:12

Милена Пенчева превърна парцалените кукли от бабино време в бутикови

Деца от над десет държави  прегръщат парцалените кукли, създадени от българката Милена Пенчева, която  от години живее в Балтимор, САЩ.  Тежката битка с рака  я връща към  онова време на 90-те, когато  в България имахме пари, но нямаше какво да купим с тях. Тогава Милена сама шиела куклите на своите малки  дъщери. Докато минавала през тежкото..

публикувано на 15.10.19 в 10:32