Дни на Зеления пояс отбелязват в Беласица на 24 и 25 септември 2019

| обновено на 24.09.19 в 09:49

Българска фондация "Биоразнообразие", Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на село Габрене организират Дни на Зеления пояс на 24 и 25 септември в района на планината Беласица – място с уникална природа и биоразнообразие, богата история, съхранени традиции и култура.

На 24 септември от 10.30 ч. ще се състои партньорска среща между представители на Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", неправителствени организации от България и Северна Македония, в която ще се включат и представители на местни институции от Община Петрич и Подгорието. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района.

Публичното тържествено отбелязване на Дните на Зеления пояс ще започне от 16 часа на 24 септември в село Габрене. Организаторите са подготвили разнообразна програма, включваща туристическа разходка през места, където все още могат да се видят останки от Желязната завеса; посещение на етнографската колекция към читалището на село Габрене и пъстър празник в читалище "Просвета - 1928", село Габрене, който ще бъде официално открит от 18 часа. Песни, танци, вкусни местни специалитети, презентация и филм за Зеления пояс, както и интересни истории от близкото минало, очакват гостите и жителите на Подгорието чак до вечерта.

На следващия ден (25 септември) ученици от Петрич и Струмица със специални интереси в областта на биоразнообразието ще посетят Национален парк „Езеро Керкини“, за да научат повече за редките защитени видове в парка и местните забележителности.

Дейностите са част от честванията, които се провеждат за четвърти пореден път в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. В миналото „Желязната завеса“ разделя Европа на Източна и Западна. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоявана от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникален екологичен коридор с дължина над 12 500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по протежението на брега на Балтийско море, през Централна Европа и Балканите до Черно море.

Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс – символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Своеобразната „линия на живота” свързва ценни природни местообитания и открива възможности за развитие на местните общности.

Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс. 

Вижте още

Екоактивисти превърнаха символично ТЕЦ „Република“ в Перник в музей

Демонстрацията се състоя в Перник, защото в града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа, обясниха от „Грийнпийс” – България. От екоорганизацията настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система на България, иницииран от министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на..

публикувано на 13.10.19 в 18:38

Днес започват проявите, посветени на Духовния празник на Брезник

Той се чества в деня, в който църквата почита Св. Петка. Светицата се смята за покровителка на града и закрилница на местните хора.  Петковден е обявен за Духовен празник на Брезник с решение на местния Общински съвет през 2010 година. По традиция празникът се предшества от поредица събития. Днес, в 16 часа в местното читалище „Просвещение”, ще бъде..

публикувано на 13.10.19 в 15:08

Слабо земетресение е регистрирано в Благоевградска област

Слабо земетресение е регистрирано в Благоевградска област. Това сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Епицентърът е село Долно Осеново. Трусът е с магнитуд 2,5 по Рихтер, на дълбочина 5 км. 

публикувано на 13.10.19 в 11:52

Велосипедист загина, след като беше блъснат от кола на пътя Кюстендил – Дупница

Велосипедист на 59 години е загинал при катастрофа на пътя Кюстендил – Дупница при село Пиперков чифлик, община Кюстендил, съобщиха от полицията.  Инцидентът е възникнал снощи около 20.00 часа. Велосипедистът е бил блъснат от лек автомобил, управляван от 20-годишен младеж. Велосипедистът е загинал на място. По случая е образувано..

публикувано на 13.10.19 в 11:23

Държавен турнир по художествена гимнастика се провежда в Благоевград

За трета поредна година Благоевград и клуб по художествена гимнастика „Пирин“ е домакин на държавен турнир по художествена гимнастика за Купите на община Благоевград „Купа Пирин“ и международен турнир “Приятели“. Той стартира вчера и продължава днес в зала „Скаптопара". Грации от 24 клуба в страната се състезават в 5 възрастови групи в..

публикувано на 13.10.19 в 11:08

Предстоящи събития на 13 октомври

За трета поредна година Благоевград и Клубът по художествена гимнастика „Пирин“ са домакини на държавен турнир по художествена гимнастика. Той стартира вчера, ще продължи и днес в зала „Скаптопара“.  Тридневен фестивал „Заедно за климата” продължава в Перник. Организатори на събитието са „Грийнпийс" – България и сдружение "Дишай, Перник",..

публикувано на 13.10.19 в 08:00

Температури между 23° и 28° в неделя

Днес ще бъде слънчево и почти тихо. В сутрешните часове на отделни места в низините и котловините ще има краткотрайна мъгла или ниска облачност. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще са между 23° и 28°.

публикувано на 13.10.19 в 07:54