Подкрепа за социалното предприемачество на местно ниво


   Дейностите за подпомагане и подобряване на социалното предприемачество на местно ниво в трансграничния регион, бяха представени днес на среща в Благоевград. Проектът е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020. 

  Създаването на два центъра за подкрепа на социални предприемачи в гръцката община Терми и в българската Благоевград, както и на уеб-платформа, която служи за електронен център за подкрепа, са част от резултатите по проекта.

  „Освен това, бяха изработени три наръчника за това, как да се насърчава социалното предприемачество, имаме два рисърча за хранително-вкусовата промишленост и земеделието, както и един рисърч за влиянието на социалното предприемачество върху съответните сектори.“ – коментира на срещата Славина Георгиева, мениджър проекти в Сдружение „Юни партнърс“, един от партньорите в проекта.

  „Създадената уеб-платформа е онлайн версия на двата центъра за социално предприемачество, които бяха открити в двата града – Благоевград и Терми, Гърция. Платформата е напълно безплатна и съдържа три курса на обучение. Тя дава информация за създаването и успешното управление на едно социално предприятие.“ – уточни Десислава Данчова, от Сдружение „Юни партнърс“.

  „Основната цел при изграждането на Центровете за подкрепа е да се информират гражданите за действията по проекта, за възможностите за развитие на социалното предприемачество и социалната икономика като цяло.“ – допълни Продромос Вадрацикас, представител на гръцката община Терми.

  Наставничеството и изработването на бизнес планове са част от основните дейности по проекта, в рамките на който са били наставлявани общо 40 безработни лица от Гърция и България.

  „В края на обучителното наставничество, всеки преминал бучението, трябва да оформи своя собствена идея за социално предприемачество, която в последствие да се развие като бизнес план. Всъщност, това е и основната цел, да се подпомогнат безработни лица от трансграничния регион да започнат дейност по социалното предприемачество, като им се предоставят необходимите знания за това“ – коментира Георги Бойков от Сдружението на Югозападните общини.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева


Галерия

Вижте още

Комбиниран билет за туристическите забележителности в Петричко

  „Много е важно да се правят комбинирани билети. Важно е, когато дойде турист, независимо дали е индивидуално, семейно или групово посещение, на тях да им се предостави възможност за посещение на всички обекти. Защото всеки от обектите на Исторически музей – Петрич представлява различен фрагмент, различен нюанс от нашата история, различен период..

публикувано на 14.11.19 в 15:03

Депутат влезе в Клетката

 Народният представител от „БСП за България“ Михаил Христов бе един от двамата депутати, заедно с колегата му Ерджан Ебатин, които се осмелиха да влязат в Клетката , за да разберат как се чувстват животните, които прекарват целия си живот по този начин. Така депутатът стана доброволец в Кампанията „Седмица в клетка“, която се проведе от 6 до 13..

публикувано на 14.11.19 в 13:36

Д-р М. Баймакова от ВМА: Туларемията е сериозно инфекциозно заболяване. Източници на зараза са кърлежи, гризачи, зайци.

   В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“, специалистът от Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА, коментира за слушателите на БНР – Радио Благоевград заболяването туларемия.     „Туларемията е сериозно заболяване, което има различни клинични форми, откъдето идват и затрудненията при..

публикувано на 13.11.19 в 16:19

Проф. Никола Владов: Трансплантациите са модерно лечение, което решава проблемите на много хора

   Проф. д-р Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА – София, гостува в ефира на Радио Благоевград по повод провеждащата се в страната Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот“.  „Държавата за първи път инициира толкова..

публикувано на 13.11.19 в 14:43
Ансамбъл

Данислав Кехайов: Ансамбъл „Пирин“ е живата визитна картичка на България в света

"Подготвяме се за поредните концерти от поредицата за прекрасния ни повод – 65 години от създаването на ансамбъла", каза директорът и главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ Данислав Кехайов. Тази вечер и утре в Благоевград ще бъде представен спектакълът „Песен в гърло се не спира“. Концертите ще бъдат в зала „Яворов“ от 18:30 ч. В..

публикувано на 13.11.19 в 14:11

Д-р Арбен Мименов започна шестия си мандат като кмет на Община Сатовча

С тържествена клетва започна първото заседание на ръководството на Община Сатовча. Д-р Арбен Мименов, издигнат от ДПС, започна своя шести мандат като кмет. Той получи 88.53% от доверието на гласувалите на местните избори. Клетва положиха и общинските съветници и кметовете на кметства в общината, а удостоверенията им бяха връчени от председателя на..

публикувано на 12.11.19 в 13:56

Община Гърмен започна работа с ново ръководство

С тържествена клетва в читалище „Искра 1924“ започна първата сесия на новоизбрания кмет на Община Гърмен Феим Иса, новите общински съветници и кметовете на населени места. Заседанието беше открито от областния управител Бисер Михайлов с думите: „ Сигурен съм, че няма да пожалите сили дадените от вас обещания да бъдат изпълнени. Успешен и спокоен..

публикувано на 12.11.19 в 12:49