На поход в защита на птиците

6
Димитър Попов

Поход до местността „Рибарниците“, край Гоце Делчев, организира местното БДЗП, по повод Европейските дни на птиците, които по традиция се провеждат в първите почивни дни на октомври.

  „Събитието ще се състои в неделя, 6 октомври, тръгването е в 10 ч., от Завода за ципове в Гоце Делчев. Идеята е, да наблюдаваме птиците в местността „Рибарниците“, защото, това е най-богатото място на птици в района, то е защитена зона по Директивата на птиците и е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА-2000. Очакваме да се включат много хора и да наблюдаваме черни щъркели, които мигрират по това време и минават през трасето, известно като второстепенен път за миграцията на птиците по поречието на реките Струма и Места-Виа Аристотелис“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Снимка  Инициативата на гоцеделчевските природолюбители е част от събитията в рамките на Европейските дни на птиците, които се провеждат за 26-ти път в Европа и Централна Азия. Основен организатор е BirdLife International, а в България – БДЗП, което организира събития в шест града в страната – Свищов, Гоце Делчев, Шабла, Бургас, Козлодуй и Пловдив.

  „Информацията, която ще съберем по време на похода, ще ни послужи по-нататък за анализи на местата, които наблюдаваме всяка година. По този начин правим планове за опазването на птиците и за териториите, които те обитават. Засега, изводите са, че замърсяването е най-големият бич в природата, което е и причина за намаляването на биологичното разнообразие като цяло“ – коментира още Димитър Попов и призова да бъдем по-отговорни към природата, като почистваме след себе си, когато правим излети или сме на риболов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов - > 

Снимка

Галерия

Вижте още

Електроуредите ще имат по-дълъг живот след 2021 г.

Една отдавна замисляна реформа в ЕС – въвеждането на т.нар. екодизайн за електроуредите, вече е в ход. Нов пакет от мерки на Европейската комисия ще задължи от 2021 г. производителите на електроуреди да променят досегашната масова практика за „програмирано остаряване“ и кратък срок на експлоатация на телевизори, хладилници, перални, съдомиялни,..

публикувано на 16.10.19 в 12:47

Изплети шапка, шал или чорапи за бездомен човек

Започна осмата поред благотворителна кампания „Изплети топлина“, която има за цел да помогне на бездомните хора с топли дрехи преди наближаващите зимни месеци. Кампанията се организира от фондация „Има начин“. Тази година инициаторите отново ще разчитат на доброволци, за да стоплят хиляди хора без покрив в цяла България. „..

публикувано на 15.10.19 в 13:23

"Ел Капитан" – ултрамаратонецът Тодор Димитров

    Препълнената от  студенти и преподаватели зала 114 на Първи учебен корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград,  с подчертан интерес посрещна 44-годишния ултрамаратонец Тодор Димитров, капитан втори ранг и преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, който също така е и магистър по право от..

публикувано на 15.10.19 в 13:00

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци. В последните години все повече учители избират дома на книгите, за да запознаят извън класната стая, по един различен начин, възпитаниците си по теми, свързани с историята, литературата, изкуството и др. Михаил Велев е ученик от 12 клас в Националната..

публикувано на 15.10.19 в 12:16

Най-модерните тежкотоварни камиони бяха представени днес в Благоевград

От Благоевград стартира мащабното роуд шоу, което ще обиколи седем български града под мотото „Устойчивост! Сега и отвъд хоризонта!“. Представители на бизнеса и граждани, могат да се докоснат до модерните тежкотоварни транспортни средтсва, които се движат на метан. Кампанията включва срещи с бизнеса на местно ниво, на които се представят..

публикувано на 15.10.19 в 11:12

Милена Пенчева превърна парцалените кукли от бабино време в бутикови

Деца от над десет държави  прегръщат парцалените кукли, създадени от българката Милена Пенчева, която  от години живее в Балтимор, САЩ.  Тежката битка с рака  я връща към  онова време на 90-те, когато  в България имахме пари, но нямаше какво да купим с тях. Тогава Милена сама шиела куклите на своите малки  дъщери. Докато минавала през тежкото..

публикувано на 15.10.19 в 10:32

В Рупите отбелязаха 25 години от изграждането на храма „Света Петка Българска“

Преди 25 години  в местността Рупите, където Ванга посрещаше  и лекуваше болката на хиляди хора, по заръка на пророчицата беше изграден храм  „Света Петка Българска“.  С празнична литургия, курбан за здраве и откриване на  експозиция с иконите, дарени на  Ванга и на черквата, беше отбелязан този четвърт век история на вярата и надеждата...

публикувано на 14.10.19 в 15:11