На поход в защита на птиците

6
Димитър Попов

Поход до местността „Рибарниците“, край Гоце Делчев, организира местното БДЗП, по повод Европейските дни на птиците, които по традиция се провеждат в първите почивни дни на октомври.

  „Събитието ще се състои в неделя, 6 октомври, тръгването е в 10 ч., от Завода за ципове в Гоце Делчев. Идеята е, да наблюдаваме птиците в местността „Рибарниците“, защото, това е най-богатото място на птици в района, то е защитена зона по Директивата на птиците и е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА-2000. Очакваме да се включат много хора и да наблюдаваме черни щъркели, които мигрират по това време и минават през трасето, известно като второстепенен път за миграцията на птиците по поречието на реките Струма и Места-Виа Аристотелис“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Снимка  Инициативата на гоцеделчевските природолюбители е част от събитията в рамките на Европейските дни на птиците, които се провеждат за 26-ти път в Европа и Централна Азия. Основен организатор е BirdLife International, а в България – БДЗП, което организира събития в шест града в страната – Свищов, Гоце Делчев, Шабла, Бургас, Козлодуй и Пловдив.

  „Информацията, която ще съберем по време на похода, ще ни послужи по-нататък за анализи на местата, които наблюдаваме всяка година. По този начин правим планове за опазването на птиците и за териториите, които те обитават. Засега, изводите са, че замърсяването е най-големият бич в природата, което е и причина за намаляването на биологичното разнообразие като цяло“ – коментира още Димитър Попов и призова да бъдем по-отговорни към природата, като почистваме след себе си, когато правим излети или сме на риболов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов - > 

Снимка

Галерия

Вижте още

Комбиниран билет за туристическите забележителности в Петричко

  „Много е важно да се правят комбинирани билети. Важно е, когато дойде турист, независимо дали е индивидуално, семейно или групово посещение, на тях да им се предостави възможност за посещение на всички обекти. Защото всеки от обектите на Исторически музей – Петрич представлява различен фрагмент, различен нюанс от нашата история, различен период..

публикувано на 14.11.19 в 15:03

Депутат влезе в Клетката

 Народният представител от „БСП за България“ Михаил Христов бе един от двамата депутати, заедно с колегата му Ерджан Ебатин, които се осмелиха да влязат в Клетката , за да разберат как се чувстват животните, които прекарват целия си живот по този начин. Така депутатът стана доброволец в Кампанията „Седмица в клетка“, която се проведе от 6 до 13..

публикувано на 14.11.19 в 13:36

Д-р М. Баймакова от ВМА: Туларемията е сериозно инфекциозно заболяване. Източници на зараза са кърлежи, гризачи, зайци.

   В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“, специалистът от Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА, коментира за слушателите на БНР – Радио Благоевград заболяването туларемия.     „Туларемията е сериозно заболяване, което има различни клинични форми, откъдето идват и затрудненията при..

публикувано на 13.11.19 в 16:19

Проф. Никола Владов: Трансплантациите са модерно лечение, което решава проблемите на много хора

   Проф. д-р Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА – София, гостува в ефира на Радио Благоевград по повод провеждащата се в страната Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот“.  „Държавата за първи път инициира толкова..

публикувано на 13.11.19 в 14:43
Ансамбъл

Данислав Кехайов: Ансамбъл „Пирин“ е живата визитна картичка на България в света

"Подготвяме се за поредните концерти от поредицата за прекрасния ни повод – 65 години от създаването на ансамбъла", каза директорът и главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ Данислав Кехайов. Тази вечер и утре в Благоевград ще бъде представен спектакълът „Песен в гърло се не спира“. Концертите ще бъдат в зала „Яворов“ от 18:30 ч. В..

публикувано на 13.11.19 в 14:11

Д-р Арбен Мименов започна шестия си мандат като кмет на Община Сатовча

С тържествена клетва започна първото заседание на ръководството на Община Сатовча. Д-р Арбен Мименов, издигнат от ДПС, започна своя шести мандат като кмет. Той получи 88.53% от доверието на гласувалите на местните избори. Клетва положиха и общинските съветници и кметовете на кметства в общината, а удостоверенията им бяха връчени от председателя на..

публикувано на 12.11.19 в 13:56

Община Гърмен започна работа с ново ръководство

С тържествена клетва в читалище „Искра 1924“ започна първата сесия на новоизбрания кмет на Община Гърмен Феим Иса, новите общински съветници и кметовете на населени места. Заседанието беше открито от областния управител Бисер Михайлов с думите: „ Сигурен съм, че няма да пожалите сили дадените от вас обещания да бъдат изпълнени. Успешен и спокоен..

публикувано на 12.11.19 в 12:49