В област Благоевград с мерки за защита от наводнения


На територията на Благоевградска област започна повишаване на нивото на защита от наводнения в райони с висок риск. Това съобщи на пресконференция областният управител Бисер Михайлов и уточни, че всички дейности в тази посока са част от Проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения“. Бюджетът на проекта е над 11 млн.евро. Областната администрация се включва със 790 000 евро. Продължителността на проекта е 36 месеца.

Участници в него са няколко областни администрации в България и администрации от Република Гърция. Изграждане, възстановяване и укрепване на съществуващата инфраструктура за защита от наводнения с цел подобряване проводимостта на реките и намаляване рискът от наводнения е една от основните ни цели, каза областният управител Бисер Михайлов.

Рисковите участъци по поречието на река Струма в област Благоевград са в района на Симитли, мина Ораново, селата Крупник, Илинденци, Микрево, Българчево, Долно Церово и Рибник. Работата по изграждането на съоръжения за защита от наводнения ще продължи и след приключването на проекта, каза още Бисер Михайлов.

Репортаж на Мариана Попова можете да чуете в звуковия файл

Галерия

Вижте още

Топъл и слънчев вторник

Днес времето ще е слънчево, предиобед в източните райони - мъгливо.  Ще се появи слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса.

публикувано на 22.10.19 в 08:06

Възстановяват моста на входа на град Трън

Започна вторият етап от ремонтно-възстановителните дейности на повредения при катастрофа на сръбски ТИР мост на входа на град Трън. Съоръжението се намира на пътя за ГКПП „Стрезимировци” над река Ябланица и е строено през 1933 година. При катастрофата преди две години бяха разрушени предпазните парапети, изградени от каменна зидария...

публикувано на 21.10.19 в 16:05

Югозападният университет става сцена на изкуствата

  Студенти от цялата страна и техни преподаватели се включват в традиционния Национален фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата към Югозападния университет. Форумът дава възможност на талантливите млади хора да се изявят в областта на театъра, музиката, танците, изобразителното изкуство, киното, модата. Програмата на 12-ото..

публикувано на 21.10.19 в 13:43

Насрочиха нова дата по дело срещу братя Галеви

Окръжният съд в Кюстендил е насрочил нова дата за заседание по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви", за отнемане на престъпно придобито имущество. Това съобщиха от Окръжния съд. Заседанието е насрочено за 2 декември...

публикувано на 21.10.19 в 13:25

Разкриха самоличността на изоставилата бебето си в Петрич

В резултат на проведени действия, във връзка с получен на 18 октомври сигнал за оставено без надзор в сградата на МБАЛ „Югозападна“ в Петрич момиченце на видима възраст около 10-15 дни, от полицейски служители на РУ – Петрич е установено, че извършител на деянието е 38-годишна жена от петричко село. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 21.10.19 в 13:12

На местните избори ще се гласува и в болниците в Перник

Пациентите на лечебните заведения в Перник ще могат да гласуват на място на предстоящите на 27 октомври избори за местна власт.  Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Перник Севделина Ковачева са образувани избирателни секции в МБАЛ „Рахила Ангелова”, Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести и..

публикувано на 21.10.19 в 12:04

Три спасени жени в две акции на ПСС – Дупница

Две спасителни акции са извършили през последните два дни планинските спасители от Дупнишката Планинска спасителна служба, каза началникът ѝ Кирил Чолаков. Миналата нощ спасителите са оказали помощ на две 25-годишни момичета от Израел, изгубили се при преход от Рилските езера към Рилския манастир, в района на Долния рид. Момичетата са успели..

публикувано на 21.10.19 в 12:02