По стъпките на Самуиловите воини


В неделя, 6 октомври, ще се проведе 6-тият Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“, организиран от сдружението „Млад планинар“ в Петрич, в партньорство с Народно читалище „Гоце Делчев“ в село  Ключ.

  Това е едно от значимите събития в района през годината, в които се включват много хора от целия Югозапад. Сборният пункт е паркинга пред Национален парк-музей „Самуилова крепост“, където от 9 до 9.30ч., ще се събират всички участници в похода. Ще има кратък инструктаж на ръководителите на ученическите групи, след това се тръгва по тематичния маршрут „Пътят на Самуиловите воини“ до местността „Гергевче“, която е над село Ключ, в което ще завърши похода. Село Ключ е свързано историята на цар Самуил и миналата година там се е получил прекрасен празник. Тази година, отново се организира празнична програма за всички участници в похода.

Снимка

  „Усещането е невероятно! За да можем да усетим тази гордост българска, наистина трябва да извървим този маршрут. Това е реално една малка част от земите, в които е управлявал Самуил, но е част пълна с история. Много са нещата, които са се случвали в българската история и за съжаление, Самуиловата битка е трагично събитие, което трогва и най-малките. Така, ние успяваме да върнем децата 1000 години назад във времето, да вървим смирено по този път, дори, усещаме болката, която са изпитвали войните и в същото време, до последния дъх са се борили за нашата свобода и независимост“ – коментира за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева, ръководител на сдружението „Млад планинар“ в Петрич и организатор на 6-тият Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“.

 Ако първата година в похода са участвали само 35 участника, втората около 150, след това 300, то миналата година, пътя на Самуиловите воини са извървели 640 родолюбиви българи.

 „Отсечката е 5-километрова, маршрутът е лесен, а гледката невероятна. Дано и времето бъде с нас, за да се случи този прекрасен празник“ – допълни Гергана Сандъкчиева.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Гергана Сандъкчиева, в "галерията" можете да видите снимки

Снимка


Галерия

Вижте още

Кардиолози извършиха уникална за България операция

  Д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити клиник болница Токуда, и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск.   Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща..

публикувано на 22.10.19 в 14:13

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45