Гл. ас. д-р М. Баймакова: При Ку-треската основен източник и резервоар на инфекцията са животните

Д-р Магдалена Баймакова


„Ку-треската е инфекциозно заболяване, което не трябва да се подценява. Има 2 форми на протичане – остра и хронична. Причинителят е бактерия, която се среща при инфектирани животни – най-често кози, овце, говеда. Инфектираните животни отделят патогена чрез изпражнения, урина, по време на раждане – околоплодна течност, плацента. Млечните продукти съдържат този микроорганизъм и попадайки в околната среда са в състояние да инфектират хората“ – това заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ д-р Магдалена Баймакова, гл. ас. в Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София. Тя уточни, че заразяването  става основно чрез вдишване на прахови частици, съдържащи урина, околоплодна течност, плацента. В този смисъл в рисковата група попадат хора, които са в контакт с животни и имат домашни стопанства.  Друга възможна причина е заразеното мляко и млечни продукти от боледуващи животни и консумацията на мляко, което не е пастьоризирано. Макар и рядко, кърлежите също могат да бъдат източник на заразата с ку треска.

  В случаите, когато има остра инфекция симптомите са висока температура, главоболие, гадене, повръщане, диария. При други пациенти е възможна пневмония, хепатит. В случаите, когато има усложняване на болестта е налице ендокардит, което е доста сериозно заболяване и  изисква дълго и продължително антибиотично лечение, строг контрол, тъй като става животозастрашаващо.

  „Диагностиката не е лесна, тъй като симптомите не са специфични. Правят се кръвни тестове, проследяват се резултатите в динамика, изисква се специфичен метод, който е трудоемък и на малко места в страната се прави такъв тест“ – каза д-р Баймакова.

  В България е регистрирана епидемия от ку треска през 2004 година с 267 заболели. Под активно наблюдение са бременните жени и хора със сърдечно-съдови заболявания, при които може да се очаква заболяването да стане хронично.

  Като превантивна мярка д-р Баймакова препоръча да се консумира само термично обработено мляко, да се избягват  по-меките и по-неузрели сирена, особено от бременните жени, както и пряк контакт с животни във фермите. При продължаваща температура, неясна пневмония и хепатит да се потърси мнението на специалист по инфекциозни болести.


Вижте още

Кардиолози извършиха уникална за България операция

  Д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити клиник болница Токуда, и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск.   Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща..

публикувано на 22.10.19 в 14:13

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45