Стефан Дечев: Историята е по-сложна и от македонската, и от българската гледна точка

Това заяви в предаването за история и национална култура на Радио Благоевград „Изгрей зора“ днес доц. Стефан Дечев, във втория разговор, посветен на проблемите в българо-македонските отношения...

„Нито българският, нито македонския исторически разказ за, например, Втората световна война могат да ни представят нейната сложна картина, в която старият илинденец Панко Бръшнаров, участник в Илинденското въстание, доброволец в българската армия по време на Първата световна война, след нея – през 20-те и 30-те години на миналия век: член на Югославската комунистическа партия, който през 1941 година става член на Българския акционен комитет и посреща българската армия с цветя, след което – разочарован от българското управление, се включва в съпротивата на партизаните, става втория човек на антифашисткото събрание на 2 август 1944 г., на което се взима решение за създаването на федеративна македонска единица в рамките на Югославия, в която официалният език да бъде – както се казва в решението – „народниот македонски язик“, и накрая завършва живота си в Титовите лагери, тъй като начинът, по който се изгражда Народна република Македония е нещо, което той не може да приеме, както изобщо и цялостните развития  и раздалечаването на Македония от България. Това нещо, този жив живот – този човек е искрен във всеки един момент и всяка една своя постъпка, това е неговото вътрешно убеждение,  този негов живот в момента не може да бъде разположен нито в македонската, нито в българската гледна точка. Животът е по-сложен и от двете“, посочи доц. Дечев.

В плейъра ни можете да чуете целия разговор от днес, с участието на водещия на предаването Валентин Дишев и д-р Кирил Алексиев  – разговор, в който цитираното е само кратък епизод – а също и записа от разговора с доц. Стефан Дечев, състоял се на 06.10.2019 година:Вижте още

Доц. Алекси Тасев в книга дава информация за последните 22-ма кметове на община Дупница

Доц. Алекси Тасев е кмет на община Дупница във времето от 1985-а до 1989 година. В последно време със своите изследвания и книги дава доста информация за историята на града и района. В предишните си книги разказва за стопанската история на Дупница, за 100-те най известни дупничани, за жителите на града, депутати в Народното събрание, за историята..

публикувано на 22.11.19 в 16:10

КНСБ: Социалните мрежи създават проблеми на работното място

Близо 75% от работещите българи не членуват в синдикати. Това обяви на пресконференция Огнян Атанасов – национален секретар в КНСБ. Синдикалната организация представи в Благоевград националната кампания „Арена Работеща България“, чиято цел е да се дискутират проблемите на хората, които не са обхванати от синдикатите. „ Две теми се..

публикувано на 22.11.19 в 14:03

Д-р Еленко Попов, уролог: Правете веднъж годишно профилактичен преглед за простатата. Не чакайте появата на симптоми.

    Месец ноември е посветен на превенцията за рак на простатата. Заболяването годишно взима над 2 000 жертви в България и е едно от най-честите онкологични заболявания при мъжете у нас. Според Американската онкологична асоциация (АCS) процентът на мъжете, оцелели с диагноза рак на простатата, след адекватно лечение, варира между 91 и 100%...

публикувано на 22.11.19 в 12:37

Програма „Хачико“ ще помага на хора и животни, изпаднали в беда

 На 1 декември и в България официално ще бъде представена Международната хуманитарна програма „Хачико“, чиято кауза е да помага на хора и животни, изпаднали в беда.   „Създадохме Програмата преди една година, като повечето от нас живеят в чужбина. Обединихме се хора, които знаем колко сериозен е проблемът с нехуманното отношение към..

публикувано на 21.11.19 в 15:31

С около 30 % по-високи са изкупните цени на ориенталските тютюни тази година

 Изкупната кампания на дребнолистните ориенталски тютюни от сортовите групи „Басми“ и „Каба Кулак“ започна в цялата страна, включително и в Гоцеделчевско. Добрата новина е, че качественият тютюн се изкупува на много добри цени. „Вече имаме информация, че някои тютюнопроизводители са продали тютюна си от сорта „Басма“ за 9.50 лв. за..

публикувано на 21.11.19 в 14:33

Неврокопският митрополит Серафим: Семейството трябва да бъде като малка домашна църква

Православните християни днес отбелязват Въведение Богородично. Почита се и като Ден на християнското семейство. „Празникът Въведение Богородично е едно знаменателно събитие“ – каза в интервю за Радио Благоевград, излъчено в предаването "Днес", Негово Високопреосвещенство Неврокопският  митрополит Серафим. Той почита момента на въвеждането..

публикувано на 21.11.19 в 10:25

„Студент на годината 2019“

Националното представителство на студентските съвети откри процедурата за номинации за Националния приз „Студент на годината“. „Конкурсът популяризира постиженията на българските студенти пред българската общественост и традиционно в предложенията присъстват изявени студенти от ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград“ – сподели в рубриката „Аудиториум“ на..

публикувано на 20.11.19 в 14:06