Днес започват проявите, посветени на Духовния празник на Брезник

Той се чества в деня, в който църквата почита Св. Петка. Светицата се смята за покровителка на града и закрилница на местните хора. Петковден е обявен за Духовен празник на Брезник с решение на местния Общински съвет през 2010 година. По традиция празникът се предшества от поредица събития. Днес, в 16 часа в местното читалище „Просвещение”, ще бъде прожектиран филм за св. Петка, а в 17 часа пред ремонтирания храм, носещ името на светицата, в който се пази и частица от нейните мощи, ще започне нощно бдение. На 14 октомври ще бъдат отслужени света Литургия и празничен водосвет, след което ще бъде раздаден курбан за здраве. Част от културния афиш, посветен на празника, беше и честването на 130- годишнината от рождението на Стоян Миленков – един от най-популярните куплетисти и трубадури на българския живот и нрави през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век.


Вижте още

Кметът на Община Банско Иван Кадев обяви своите заместник-кметове

"Това са хората, на които ще разчитам много в изпълнението на задълженията ми като кмет на община Банско. Заместниците ми – Стойчо Баненски, Сашка Въчкова и Костадин Атанасов. Желая им здраве и спорна работа! "Това написа по-рано днес в личния си профил в социалните мрежи новоизбрания кмет Иван Кадев. Предстои до края на седмицата да бъдат обявени..

публикувано на 12.11.19 в 17:45

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ превзема Благоевград

Тази събота ТИ ПРОМЕНЯШ ИГРАТА. ИГРАТА ПРОМЕНЯ ТЕБ.  За седма поредна година Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград се присъединява към НОЩ НА ТЕАТРИТЕ , част от платформата ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА ТЕАТРИТЕ, която ще се проведе на 16 ноември 2019 /събота/.   Благоевградчани и гостите на града ще имат възможността да прекарат цял..

публикувано на 12.11.19 в 16:31

Победителите в конкурса "Избери живота"

Конкурсът за адуио и видеоклипове на тема "Избери живота" с акцент върху превенцията на наркоманиите се организира от Радио Благоевград в партньорство с Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград и Телевизия "Дартс".  Участниците са  ученици от 5-ти до 12-ти клас от цялата страна, като идеята е самите младежи да покажат опасностите, които..

публикувано на 12.11.19 в 15:43

Ден на отворените врати в Американския университет в България

На 16 ноември бъдещите студенти могат да посетят кампуса на университета и да се запознаят с условията за кандидатстване. Както всяка година, традиционно през ноември, Американският университет в България (АУБ) отваря врати за  гимназисти, техните родители и всички, които се интересуват от повече подробности, свързани с обучението в АУБ...

публикувано на 12.11.19 в 15:39

Административен съд – Благоевград откри производство по оспорване избора на кмет на кметство Дамяница, община Сандански

 Административен съд – Благоевград даде ход на делото против решение №205-МИ от 28.10.2019г. на Общинска избирателна комисия Сандански, с което е обявен за избран за кмет на кметство село Дамяница Атанас Ангелов. Делото бе образувано по жалби на двама кандидати за кмет на кметство село Дамяница, община Сандански – Вангел Вълков и Христо..

публикувано на 12.11.19 в 15:00

Административният съд в Кюстендил даде ход на делото за касиране на изборите за кмет на Община Кюстендил

То е образувано по жалба на представител на политическа партия "Възраждане" срещу решението на Общинска избирателна комисия, с което е обявен за избран за кмет на Община Кюстендил Петър Паунов.   В залата присъстваха жалбоподателят Владислав Лехчански и ответникът – Общинската избирателна комисия – Кюстендил, представлявана от нейния..

публикувано на 12.11.19 в 14:48
Гербът на Романови

Поредица събития “Царски дни”, посветени на руската царска фамилия Романови, започват от днес в Дупница

Поредица събития “Царски дни”, посветени на руската царска фамилия Романови, започват от днес в Дупница Организатори са Сдружение “Път към новия свят” и община Дупница. Нови разсекретени данни за император Николай II и семейството му ще бъдат представени пред публиката. Предвидени са беседи и лекции, както и прожекции на исторически..

публикувано на 12.11.19 в 14:46