В Рупите отбелязаха 25 години от изграждането на храма „Света Петка Българска“


Преди 25 години  в местността Рупите, където Ванга посрещаше  и лекуваше болката на хиляди хора, по заръка на пророчицата беше изграден храм  „Света Петка Българска“. 

С празнична литургия, курбан за здраве и откриване на  експозиция с иконите, дарени на  Ванга и на черквата, беше отбелязан този четвърт век история на вярата и надеждата.  Всеки пристъпва към това свято място със своята история, болка, надежда  и благодарност към Ванга. 23 години след кончината на пророчицата, хората продължават да усещат нейното присъствие на Рупите. 

Вратите на черквата „Света Петка“  тази сутрин отвори оперната певица Красимира Лазарова, която живее в Италия. Черквата „Света Петка“ беше осветена две години преди кончината на Ванга. Космическото място Рупите е онова, от което един ден всички ще имате нужда. Пазете го, грижете се за него и за душите си – пророчество, което се сбъдва, споделя Иван Драмов, председател на фондация „Ванга“.


Галерия

Вижте още

Д-р М. Баймакова от ВМА: Туларемията е сериозно инфекциозно заболяване. Източници на зараза са кърлежи, гризачи, зайци.

   В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“, специалистът от Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА, коментира за слушателите на БНР – Радио Благоевград заболяването туларемия.     „Туларемията е сериозно заболяване, което има различни клинични форми, откъдето идват и затрудненията при..

публикувано на 13.11.19 в 16:19

Проф. Никола Владов: Трансплантациите са модерно лечение, което решава проблемите на много хора

   Проф. д-р Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА – София, гостува в ефира на Радио Благоевград по повод провеждащата се в страната Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот“.  „Държавата за първи път инициира толкова..

публикувано на 13.11.19 в 14:43
Ансамбъл

Данислав Кехайов: Ансамбъл „Пирин“ е живата визитна картичка на България в света

"Подготвяме се за поредните концерти от поредицата за прекрасния ни повод – 65 години от създаването на ансамбъла", каза директорът и главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ Данислав Кехайов. Тази вечер и утре в Благоевград ще бъде представен спектакълът „Песен в гърло се не спира“. Концертите ще бъдат в зала „Яворов“ от 18:30 ч. В..

публикувано на 13.11.19 в 14:11

Бащи и деца заедно в Музея

Случайно или не, в днешния светъл празник на свети Мина, покровител на семейството и пазител на децата, бе поставено началото на „Седмицата на Бащата“, прекрасна инициатива, част от Националната кампания „Да бъдеш Баща“ , която се провежда за 6-та поредна година.   Над 100 са обектите в цялата страна, в които през седмицата се..

публикувано на 11.11.19 в 14:11
София, 18.11.1989 г.

Поглед назад: През ноември 1989 година бяха направени революционни промени в нашата страна

Днешното младо българско поколение няма как да познава същността на режима на Тодор Живков и за това поколение датата 10-ти ноември 1989 година на практика няма никакво значение. Тогава на пленум на ЦК на БКП Тодор Живков подава своята оставка като генерален секретар на ЦК на БКП и като председател на Държавния съвет. На власт идва вътрешната..

публикувано на 08.11.19 в 16:24

Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил – небесен пълководец и предводител на ангелските сили

На 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа ни Архангеловден. Според православната църква Св. Архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.  Той е военачалник на цялото небесно..

публикувано на 08.11.19 в 14:45
Надежда Петрова  – уредник, пред Параклиса

Над 50 хиляди туристи посещават ежегодно родната къща на Васил Левски

    „Много е вълнуващо да работиш тук, вече 30 години продължавам да се вълнувам. Поддържаме много топли отношения с потомците на сестрата на Левски, Яна и с други родственици, които даряват на нашия музей най-ценното, най-скъпото, което пазят, за да го покажем на хилядите поклонници на Апостола, които ни посещават ежегодно“ –  коментира за Радио..

публикувано на 07.11.19 в 17:02