"Ел Капитан" – ултрамаратонецът Тодор Димитров

 

  Препълнената от  студенти и преподаватели зала 114 на Първи учебен корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград,  с подчертан интерес посрещна 44-годишния ултрамаратонец Тодор Димитров, капитан втори ранг и преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, който също така е и магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

   Ректорът на Югозападния университет професор Борислав Юруков представи Тодор Димитров, който това лято завърши най-дългого състезание в света – „Шри Чинмой или Себенадминаване 3 100 мили“ – това са около 5 000 км.


  Отвъд границата на човешките възможности е за 51 дни да пробягаш 5 000 км или средно по 97 км на ден. Това себенадминаване, за да има успешен край, изисква две неща: солидна физическа и психическа подготовка, от  една страна, а от друга – стоицизъм, за да издържиш неизбежните болки, да превъзмогнеш  капацитета на организма си, на тялото си и да финишираш успешно.
Галерия

Вижте още

Разказът на майка на дете с диабет – в "Днес" с Мариана Попова

На 14 ноември,  четвъртък, във времето от 8 до 12 часа, в "Днес" с Мариана Попова: отбелязваме Световния ден за борба с диабета с  разказа на Даниела Миланова – майка на дете с диабет. И още: Патриоти с корени от село Махалата, община Струмяни, изградиха войнишки паметник в планинското село и доказаха, че родовата памет е жива: разговор с..

публикувано на 13.11.19 в 16:50

Д-р М. Баймакова от ВМА: Туларемията е сериозно инфекциозно заболяване. Източници на зараза са кърлежи, гризачи, зайци.

   В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“, специалистът от Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА, коментира за слушателите на БНР – Радио Благоевград заболяването туларемия.     „Туларемията е сериозно заболяване, което има различни клинични форми, откъдето идват и затрудненията при..

публикувано на 13.11.19 в 16:19

Проф. Никола Владов: Трансплантациите са модерно лечение, което решава проблемите на много хора

   Проф. д-р Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА – София, гостува в ефира на Радио Благоевград по повод провеждащата се в страната Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот“.  „Държавата за първи път инициира толкова..

публикувано на 13.11.19 в 14:43
Ансамбъл

Данислав Кехайов: Ансамбъл „Пирин“ е живата визитна картичка на България в света

"Подготвяме се за поредните концерти от поредицата за прекрасния ни повод – 65 години от създаването на ансамбъла", каза директорът и главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ Данислав Кехайов. Тази вечер и утре в Благоевград ще бъде представен спектакълът „Песен в гърло се не спира“. Концертите ще бъдат в зала „Яворов“ от 18:30 ч. В..

публикувано на 13.11.19 в 14:11

Бащи и деца заедно в Музея

Случайно или не, в днешния светъл празник на свети Мина, покровител на семейството и пазител на децата, бе поставено началото на „Седмицата на Бащата“, прекрасна инициатива, част от Националната кампания „Да бъдеш Баща“ , която се провежда за 6-та поредна година.   Над 100 са обектите в цялата страна, в които през седмицата се..

публикувано на 11.11.19 в 14:11
София, 18.11.1989 г.

Поглед назад: През ноември 1989 година бяха направени революционни промени в нашата страна

Днешното младо българско поколение няма как да познава същността на режима на Тодор Живков и за това поколение датата 10-ти ноември 1989 година на практика няма никакво значение. Тогава на пленум на ЦК на БКП Тодор Живков подава своята оставка като генерален секретар на ЦК на БКП и като председател на Държавния съвет. На власт идва вътрешната..

публикувано на 08.11.19 в 16:24

Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил – небесен пълководец и предводител на ангелските сили

На 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа ни Архангеловден. Според православната църква Св. Архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.  Той е военачалник на цялото небесно..

публикувано на 08.11.19 в 14:45