Гл. ас. д-р Валерия Матеева: Съвременните медикаменти позволяват псориазисът да се контролира почти 100 процента

29-ти октомври е Световния ден на псориазиса и на усложненията от него. У нас липсва регистър на заболелите, но се счита, че от псориазис страдат около 150 000 българи. Според пациентски организации преди 30 години болните са били около 18 000.


В здравния час на Радио Благоевград-БНР, гл. ас. д-р Валерия Матеева-дерматолог в УМБАЛ „Александровска“-София заяви, че псориазисът е заболяване, за което се говори повече през последните години, защото все повече се налага тенденцията да се налага като социално-значима болест. Заболяването не е увеличило честотата си през годините, по-скоро болните по-често се афишират, информирани са за новите видове лечение. При лечението на това заболяване подходът към всеки един пациент е индивидиуален. „Псориазисът може да бъде както прост козметичен дефект – с една или две деликатни плаки, така може да засяга и огромни площи от тялото, включително и т.нар. еритродермичен псориазис. При него над 90 процента от кожата е покрита с болестта. Тогава има и обща симптоматика. Обикновено хората, които имат тежък псориазис, имат и придружаващи ставни оплаквания, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания“ – каза д-р Матеева. Тя посочи, че когато засегната площ е голяма и има допълнителни ставни оплаквания – тогава терапията е системна. Това означава да се приемат медикаменти през устата, или инжекционно, които са в състояние да овладеят и най-тежкия псориазис. Дерматологът увери, че всички модерни терапии, които се използват в света, са достъпни и за българските пациенти. На провелия се наскоро Европейски конгрес по дерматология в Мадрид, голяма част от презентациите са били свързани със псориазиса. Всяка година излизат нови медикаменти за лечението му, като всеки следващ е по-добър от предишния. Ако до скоро целта е била да се повлияе 50% върху болестта, то днес се работи в посока 75% изчистване, коментира се и до 100% изчистване на заболяването. Дори и най-тежките форми могат да бъдат повлияни с новите лекарства. Според д-р Матеева новите терапии са много добри, но те са за определени пациенти, които се нуждаят от тях. Тя подчерта, че когато болестта засегне вътрешните органи, най-важно е да се обърне внимание навреме на ставите. Когато те са увредени - процесът може да бъде спрян и върнат малко назад, но като цяло това, което псориатричният артрит вземе, много трудно може да се отвоюва от болестта обратно.

Гл. ас. д-р Валерия Матеева дм – дерматолог в УМБАЛ „Александровска“-София увери, че в клиниката се намира път към всеки пациент. Добрата новина е, че псориазисът се контролира и хората могат да живеят с болестта си, но почти свободни от нея.


Чуйте разговорът на Лалка Радкова с гл. ас. д-р Валерия Матеева:Галерия

Вижте още

„Студент на годината 2019“

Националното представителство на студентските съвети откри процедурата за номинации за Националния приз „Студент на годината“. „Конкурсът популяризира постиженията на българските студенти пред българската общественост и традиционно в предложенията присъстват изявени студенти от ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград“ – сподели в рубриката „Аудиториум“ на..

публикувано на 20.11.19 в 14:06

Британското посолство и сдружение „Тук-Там” поставиха началото на клуб, обединяващ випускници на британски университети

Клубът приема за членове българи, които имат завършено висше образование от университет в Обединеното кралство и които, независимо къде се намират по света, имат желание да се запознаят с други българи с подобен опит. Желанието на клуба е да бъде активен, благодарение на всеки един член, който да споделя, предлага, организира и участва в неговата..

публикувано на 19.11.19 в 15:25

Сдружение “Хроника срещу рака” събра над 16 хиляди лева в подкрепа на онкоболни жени от Гоцеделчевско

16 250 лева е резултатът от традиционната благотворителна вечер, която всяка година през ноември организира Сдружение “Хроника срещу рака” в Гоце Делчев. Средствата ще бъдат използвани за финансова подкрепа на материално затруднени онкоболни жени от общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово, а така също и за организиране на..

публикувано на 19.11.19 в 12:24

ЕВРОСТАТ: Пенсионерите, които работят, се увеличават

В почти всички развити икономики пенсионерите започват да се забелязват все по-често в общата работна сила. Според данни на ЕВРОСТАТ, България се намира в първата половина на таблицата по отношение на работещите на възраст между 65 и 74 години. Пенсионираните служители стават все по-предпочитани от работодателите, защото са хора с опит и бързо..

публикувано на 18.11.19 в 15:30

В Благоевград започна 16-ият Международен турнир по спортна гимнастика „Любчо Солачки“

Тази година участват 230 състезатели от девет страни, като състезателите са на възраст между 8 и 14 години – момчета и момичета, в различни категории. Турнирът вече е завоювал своето място в международния календар и дава възможност и на националните състезатели в тази възраст да покажат своите умения. Той бе открит от Ива Уорън, председател на..

публикувано на 16.11.19 в 19:08

Честите катастрофи са причина за търсените промени в обучението на шофьорите

Предложенията за промени са направени от работна група на Министерството на просветата и науката. Статистиката на тежките катастрофи в последните месеци показва, че те се извършват твърде често от млади шофьори с малък опит зад волана. При това и в тъмните часове, и дори на автоматистрали. Специалистите коментират, че причината е в недостатъчната..

публикувано на 15.11.19 в 17:14

Кметът на Благоевград Румен Томов: Създаването на подходяща среда за бизнес е сред основните ми приоритети

Кметът на Благоевград Румен Томов бе гост в политическото предаване на Радио Благоевград „Събития и личности“, с водещ Давид Калпачки.  Томов отговори на слушателски въпроси, свързани с чистотата на въздуха и бъдещето на ТЕЦ „Рубин“, санирането на жилищни сгради, обособяването на зелени площи, организацията на движението в града..

публикувано на 15.11.19 в 12:27