Още три възможности за безплатно изследване на пушачи до края на годината в Благоевград

Д-р Елина Смилкова


На 12 ноември, 26 ноември и 9-ти декември в Благоевград ще бъдат изследвани пушачи. Изследванията  са в рамките на  третия етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, организирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование.

  Изследванията ще извършва екип на д-р Елина Смилкова –  пулмолог, в двора на МБАЛ „Пулс“ в Благоевград от 8 до 13 часа на посочените дати. Изследването се извършва чрез мобилен кабинет – флуорограф, в който ще се правят флуорограми на белия дроб. По същото време  на партера на болницата в 18-ти кабинет, ще се извършват спирометричните изследвания за оценка на функционалния капацитет на белите дробове чрез измерване количеството на издишания въздух, което е много важен показател за поставянето на диагноза.

  В интервю за Радио Благоевград д-р Смилкова обобщи предишните 2 издания на кампанията в областния център. “Прегледахме 103 граждани, от които 77 активни и 26 пасивни и бивши пушачи. При 25 от тях се установи болестта на пушачите Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, която не беше диагностицирана до момента. Като при някои от тези пациенти тя беше в напреднала и тежка форма. Тези пациенти бяха насочени към пулмологични кабинети, за да стартира лечението им. При 7 от изследваните с флуорограмите се установиха изменение на белите им дробове, което наложи допълнително диагностично уточняване със скенер. За съжаление при 2-ма от тях се установи белодробен карцином, като тези пациенти тръгнаха по пътя на лечение на онкологичното си заболяване“ – обобщи д-р Смилкова.

  Тя припомни още веднъж симптомите при ХОББ и призова гражданите, при които те са налице да се прегледат. Хронична кашлица, продължаваща повече от месец и не повлияла се от евентуално лечение, хриптене в гръдния кош, свиркащо дишане, отделяне на храчки в различно количество и различна характеристика, задух и лесна умора при обичайно, или минимално физическо усилие.

  За прегледите на 12 и 26 ноември, както и за 9 декември е задължително предварително записване, което се извършва на националната телефонна линия 0700 10 126 на цената на един градски разговор. Записването става през работните дни от 10:00 до 16:00 ч. Онлайн записването се извършва чрез сайта на  Института за здравно образование.


Вижте още

Британското посолство и сдружение „Тук-Там” поставиха началото на клуб, обединяващ випускници на британски университети

Клубът приема за членове българи, които имат завършено висше образование от университет в Обединеното кралство и които, независимо къде се намират по света, имат желание да се запознаят с други българи с подобен опит. Желанието на клуба е да бъде активен, благодарение на всеки един член, който да споделя, предлага, организира и участва в неговата..

публикувано на 19.11.19 в 15:25

Сдружение “Хроника срещу рака” събра над 16 хиляди лева в подкрепа на онкоболни жени от Гоцеделчевско

16 250 лева е резултатът от традиционната благотворителна вечер, която всяка година през ноември организира Сдружение “Хроника срещу рака” в Гоце Делчев. Средствата ще бъдат използвани за финансова подкрепа на материално затруднени онкоболни жени от общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово, а така също и за организиране на..

публикувано на 19.11.19 в 12:24

ЕВРОСТАТ: Пенсионерите, които работят, се увеличават

В почти всички развити икономики пенсионерите започват да се забелязват все по-често в общата работна сила. Според данни на ЕВРОСТАТ, България се намира в първата половина на таблицата по отношение на работещите на възраст между 65 и 74 години. Пенсионираните служители стават все по-предпочитани от работодателите, защото са хора с опит и бързо..

публикувано на 18.11.19 в 15:30

В Благоевград започна 16-ият Международен турнир по спортна гимнастика „Любчо Солачки“

Тази година участват 230 състезатели от девет страни, като състезателите са на възраст между 8 и 14 години – момчета и момичета, в различни категории. Турнирът вече е завоювал своето място в международния календар и дава възможност и на националните състезатели в тази възраст да покажат своите умения. Той бе открит от Ива Уорън, председател на..

публикувано на 16.11.19 в 19:08

Честите катастрофи са причина за търсените промени в обучението на шофьорите

Предложенията за промени са направени от работна група на Министерството на просветата и науката. Статистиката на тежките катастрофи в последните месеци показва, че те се извършват твърде често от млади шофьори с малък опит зад волана. При това и в тъмните часове, и дори на автоматистрали. Специалистите коментират, че причината е в недостатъчната..

публикувано на 15.11.19 в 17:14

Кметът на Благоевград Румен Томов: Създаването на подходяща среда за бизнес е сред основните ми приоритети

Кметът на Благоевград Румен Томов бе гост в политическото предаване на Радио Благоевград „Събития и личности“, с водещ Давид Калпачки.  Томов отговори на слушателски въпроси, свързани с чистотата на въздуха и бъдещето на ТЕЦ „Рубин“, санирането на жилищни сгради, обособяването на зелени площи, организацията на движението в града..

публикувано на 15.11.19 в 12:27

Комбиниран билет за туристическите забележителности в Петричко

  „Много е важно да се правят комбинирани билети. Важно е, когато дойде турист, независимо дали е индивидуално, семейно или групово посещение, на тях да им се предостави възможност за посещение на всички обекти. Защото всеки от обектите на Исторически музей – Петрич представлява различен фрагмент, различен нюанс от нашата история, различен период..

публикувано на 14.11.19 в 15:03