Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още три възможности за безплатно изследване на пушачи до края на годината в Благоевград

Д-р Елина Смилкова


На 12 ноември, 26 ноември и 9-ти декември в Благоевград ще бъдат изследвани пушачи. Изследванията  са в рамките на  третия етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, организирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование.

  Изследванията ще извършва екип на д-р Елина Смилкова –  пулмолог, в двора на МБАЛ „Пулс“ в Благоевград от 8 до 13 часа на посочените дати. Изследването се извършва чрез мобилен кабинет – флуорограф, в който ще се правят флуорограми на белия дроб. По същото време  на партера на болницата в 18-ти кабинет, ще се извършват спирометричните изследвания за оценка на функционалния капацитет на белите дробове чрез измерване количеството на издишания въздух, което е много важен показател за поставянето на диагноза.

  В интервю за Радио Благоевград д-р Смилкова обобщи предишните 2 издания на кампанията в областния център. “Прегледахме 103 граждани, от които 77 активни и 26 пасивни и бивши пушачи. При 25 от тях се установи болестта на пушачите Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, която не беше диагностицирана до момента. Като при някои от тези пациенти тя беше в напреднала и тежка форма. Тези пациенти бяха насочени към пулмологични кабинети, за да стартира лечението им. При 7 от изследваните с флуорограмите се установиха изменение на белите им дробове, което наложи допълнително диагностично уточняване със скенер. За съжаление при 2-ма от тях се установи белодробен карцином, като тези пациенти тръгнаха по пътя на лечение на онкологичното си заболяване“ – обобщи д-р Смилкова.

  Тя припомни още веднъж симптомите при ХОББ и призова гражданите, при които те са налице да се прегледат. Хронична кашлица, продължаваща повече от месец и не повлияла се от евентуално лечение, хриптене в гръдния кош, свиркащо дишане, отделяне на храчки в различно количество и различна характеристика, задух и лесна умора при обичайно, или минимално физическо усилие.

  За прегледите на 12 и 26 ноември, както и за 9 декември е задължително предварително записване, което се извършва на националната телефонна линия 0700 10 126 на цената на един градски разговор. Записването става през работните дни от 10:00 до 16:00 ч. Онлайн записването се извършва чрез сайта на  Института за здравно образование.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доц. Искрен Иванов: Светът върви към нова студена война

Ползите от членството на България в НАТО могат да бъдат  търсени в три посоки : влизането под натовския ядрен чадър; сдържащата сила на чл.5, като гаранция за националната ни сигурност; добри контакти с партньорските служби за сигурност  -  това посочи в интервю за Радио Благоевград доц. Искрен Иванов, университетски преподавател, експерт по..

публикувано на 29.03.24 в 17:11

„Осиновяването, добре дошло, дете!“ - терапевтична група за родители

Терапевтична група за родители, осиновили деца създават детският психолог Невена Иванова и Теодора Тодорава, осиновител. Тяхната обща цел и мисия е да помагат на осиновените деца, на техните родители, на кандидат-осиновители и всеки, който  иска да се докосне до темата осиновяване. И Невена, и Теодора са  лично свързани с етапите от..

публикувано на 29.03.24 в 15:18
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10