Над 50 хиляди туристи посещават ежегодно родната къща на Васил Левски

17
Надежда Петрова – уредник, пред Параклиса

   „Много е вълнуващо да работиш тук, вече 30 години продължавам да се вълнувам. Поддържаме много топли отношения с потомците на сестрата на Левски, Яна и с други родственици, които даряват на нашия музей най-ценното, най-скъпото, което пазят, за да го покажем на хилядите поклонници на Апостола, които ни посещават ежегодно“ – коментира за Радио Благоевград Надежда Петрова, уредник в Национален музей „Васил Левски“ в Карлово.

  По думите й, над 50 хиляди туристи посещават ежегодно родната къща-музей на Апостола. Сред най-ценните експонати са оригиналният кръст, който е бил за знамето на Карловския революционен комитет, за съжаление обаче, оригиналното знамето не е запазено, но има негово копие. Показано е също течение на вестник „Свобода“, ценни книги за Васил Левски-първи издания, издания на документалното наследство на Апостола, книги от чужди автори, писали за нашия национален герой. В експозицията на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово могат да се видят още: личното тефтерче на Апостола, негова лична кореспонденция, дрехи и оръжието, което той е носил. Показани са и много картини на известни художници, които са изобразили Левски, всеки, през своя творчески поглед.

Стъкленицата с кичури от косата на Васил Левски

  „От 2000 година, в музея се съхранява частица от самия Васил Левски – кичури от неговите коси, които той отрязва на Великден 1864 г., когато се отказва от службата си на монах и поема окончателно по пътя на революцията. Неговата майка запазва косите, след това сестра му Яна, която ги предоставя в Министерството на просвещението през 1907 г., което събира такива ценни неща за уреждането на Общ народен музей, който става Етнографски музей. По-късно, косите на Апостола са прехвърлени в Националния военно-исторически музей и от 2000 година, една част са вече тук, в специално построения да ги приюти, Параклис „Вси български светии“. Всеки, който прекрачи прага му се вълнува, яки мъже са се просълзявали, всички много го харесват. Това е може би едно от нещата, които провокират най-голям интерес у посетителите“ –  коментира още уредникът Надежда Петрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Надежда Петрова:
Вижте още

Британското посолство и сдружение „Тук-Там” поставиха началото на клуб, обединяващ випускници на британски университети

Клубът приема за членове българи, които имат завършено висше образование от университет в Обединеното кралство и които, независимо къде се намират по света, имат желание да се запознаят с други българи с подобен опит. Желанието на клуба е да бъде активен, благодарение на всеки един член, който да споделя, предлага, организира и участва в неговата..

публикувано на 19.11.19 в 15:25

Сдружение “Хроника срещу рака” събра над 16 хиляди лева в подкрепа на онкоболни жени от Гоцеделчевско

16 250 лева е резултатът от традиционната благотворителна вечер, която всяка година през ноември организира Сдружение “Хроника срещу рака” в Гоце Делчев. Средствата ще бъдат използвани за финансова подкрепа на материално затруднени онкоболни жени от общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово, а така също и за организиране на..

публикувано на 19.11.19 в 12:24

ЕВРОСТАТ: Пенсионерите, които работят, се увеличават

В почти всички развити икономики пенсионерите започват да се забелязват все по-често в общата работна сила. Според данни на ЕВРОСТАТ, България се намира в първата половина на таблицата по отношение на работещите на възраст между 65 и 74 години. Пенсионираните служители стават все по-предпочитани от работодателите, защото са хора с опит и бързо..

публикувано на 18.11.19 в 15:30

В Благоевград започна 16-ият Международен турнир по спортна гимнастика „Любчо Солачки“

Тази година участват 230 състезатели от девет страни, като състезателите са на възраст между 8 и 14 години – момчета и момичета, в различни категории. Турнирът вече е завоювал своето място в международния календар и дава възможност и на националните състезатели в тази възраст да покажат своите умения. Той бе открит от Ива Уорън, председател на..

публикувано на 16.11.19 в 19:08

Честите катастрофи са причина за търсените промени в обучението на шофьорите

Предложенията за промени са направени от работна група на Министерството на просветата и науката. Статистиката на тежките катастрофи в последните месеци показва, че те се извършват твърде често от млади шофьори с малък опит зад волана. При това и в тъмните часове, и дори на автоматистрали. Специалистите коментират, че причината е в недостатъчната..

публикувано на 15.11.19 в 17:14

Кметът на Благоевград Румен Томов: Създаването на подходяща среда за бизнес е сред основните ми приоритети

Кметът на Благоевград Румен Томов бе гост в политическото предаване на Радио Благоевград „Събития и личности“, с водещ Давид Калпачки.  Томов отговори на слушателски въпроси, свързани с чистотата на въздуха и бъдещето на ТЕЦ „Рубин“, санирането на жилищни сгради, обособяването на зелени площи, организацията на движението в града..

публикувано на 15.11.19 в 12:27

Комбиниран билет за туристическите забележителности в Петричко

  „Много е важно да се правят комбинирани билети. Важно е, когато дойде турист, независимо дали е индивидуално, семейно или групово посещение, на тях да им се предостави възможност за посещение на всички обекти. Защото всеки от обектите на Исторически музей – Петрич представлява различен фрагмент, различен нюанс от нашата история, различен период..

публикувано на 14.11.19 в 15:03