Научна конференция, посветена на 125 години от създаването на Неврокопска епархия


В Гоце Делчев се провежда научна конференция, посветена на 125 години от създаването на Неврокопска епархия към Българската екзархия. Организатори на форума са Неврокопската света митрополия, ЮЗУ "Неофит Рилски" и Македонският научен институт – София. 

В залата на сградата на Неврокопска света митрополия, научната сесия откри Неврокопският митрополит Серафим. Той направи исторически обзор на развитието на митрополията през годините и изтъкна значението на съхраняването и опазването на историческата памет. Сред лекторите са гл.ас. д-р Георги Величков, докторанта Десислава Георгиева, която акцентира върху развитието на епархията при митрополитите Иларион, Макарий и Борис. 

Изложба на фотоси, проследяващи развитието на епархията и представяща храмовете в региона – тези, които са действащи и такива, които все още се строят, съпътства научната конференция. Д-р жана Пенчева–Маркова акцентира в своя доклад именно върху храмовете, които са построени на територията на Неврокопска епархия. Николай Даутов е подготвил доклад относно живота и делото на духовници от епархията с принос към царквата и родината. 

Участниците ще се запознаят и с книгата "Моят живот, пътя към голтгота...", посветена на 70 години от мъченическата смърт на митрополит Борис. 

Сред официалните гости са кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, съветници, представители на духовенството от региона.


Още снимки можете да видите в "галерията", а в звуковия файл – да чуете репортаж на Мариана Попова

Вижте още

В Перник излизат на протест

Перничани излизат на протест днес. Гражданското недоволството е заради състоянието на язовир „Студена”, чийто обем драстично спадна под 5 млн. куб. метра. Заради малкото вода в язовира, от 18 ноември в Перник и още 10 населени места бе въведен воден режим. Протестът ще започне в 9 часа пред сградата на ВиК – Перник. Организаторите са..

публикувано на 20.11.19 в 07:32

Предстоящи събития на 20 ноември

Перничани излизат на протест днес в 9 часа пред сградата на ВиК. Недоволството е заради състоянието на язовир „Студена”, чийто обем драстично спадна, а сред исканията на протестиращите са оставки на ръководството на ВиК и търсене на отговорност, заради водната криза, от бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова...

публикувано на 20.11.19 в 07:28

Облачно и дъждовно време

Днес над страната ще преобладава облачно, преди обяд на места в равнините – и мъгливо време. След обяд от запад ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще обхванат Централна и Източна България. Ще се усили вятърът от изток-югоизток, особено в източната половина от страната. Преобладаващите максимални температури ще са между 13°..

публикувано на 20.11.19 в 07:25

Румен Томов: Община Благоевград е изключително затруднена финансово

Като изключително тежко, така кметът на Благоевград Румен Томов определи финансовото състояние на общината към момента. Пред журналисти Томов коментира и защо е забавил избора на нов екип:  " До края на седмицата ще бъдат обявени имената на новите заместници на община Благоевград. Четири заместник-кмета. Досега е назначен само един – Ясен..

публикувано на 19.11.19 в 19:16

Водният режим остави стотици домакинства в община Перник без вода

Жители на квартал “Църква“ и село Мещица се оплакват, че тази сутрин изобщо не са имали вода, докато в отделни райони на Перник тя е продължила да тече и по време на самия режим.  Над 120 сигнала, свързани с водния режим, са получени на откритата гореща линия в Община Перник през вчерашния ден. До ранния следобед днес сигналите са били 38,..

публикувано на 19.11.19 в 16:50

Млад треньор от Северна Ирландия от днес пое "Пирин" (Благоевград)

 Бившият национал на Северна Ирландия Уорън Фийни е новият треньор на втородивизионния  ФК „Пирин“ (Благоевград). Той бе представен на пресконференция от главния мениджър на клуба  Ива Уорън, изпълнителния директор  Венко Попов  и административния директор Вили Елезов. 38-годишният специалист, баща на 4 деца,  напусна работата си в..

публикувано на 19.11.19 в 15:11
Красимир Каракачанов

Вицепремиерът Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство в България

Опасната дейност се извършва от две НПО-та, регистрирани в Благоевград, които имат заложени в уставите си цели и задачи, сходни със забранената у нас партия „ОМО – Илинден – ПИРИН“. Сред учредителите на едното сдружение фигурират и имена от ръководството на въпросната противоконституционна организация, съобщиха от пресцентъра на ПП ВМРО...

публикувано на 19.11.19 в 12:56