Цвета Караянчева: Обществените медии имат изключително важна културна, образователна и обществена функция

Председателят на Народното събрание се срещна с Генералния директор на ЕBU след Срещата на обществените медии от Югоизточна Европа

2
Председателят на ХХХХIV Народно събрание Цвета Караянчева и Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ноел Къран.
Снимка: Ани Петрова

Ролята на обществените медии в Европейския съюз и тяхното бъдещо развитие обсъдиха Председателят на ХХХХIV Народно събрание Цвета Караянчева и Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ноел Къран. Гостът е в България за участие в Среща  на обществените радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа, организирана от Българското национално радио. В срещата в парламента днес участваха председателите на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, както и генералните директори на БНР Александър Велев и на БНТ Константин Каменаров.

Обществените медии имат изключително важна културна, образователна и обществена функция, подчерта Цвета Караянчева. Ноел Къран каза, че доверието в обществените медии нараства, докато доверието в социалните мрежи спада. „Социалните мрежи и търговският сектор са много силни, затова трябва да подкрепяме повече обществените медии“, каза Ноел Къран. „В тази дискусия обсъдихме свободата на словото и борбата с фалшивите новини. Говорихме, че обществените медии трябва да бъдат подкрепени и да бъдат добре финансирани, защото те са в основата на борбата с фалшивите новини и на тях може да се има доверие,“ каза генералният директор на БНР Александър Велев.

Ноел Къран подчерта важността на Срещата на обществените медии от Югоизточна Европа, в която за първи път взеха участие представители на 12 държави: „На нея на най-високо ниво обсъдихме предизвикателствата, пред медиите в региона и начините за тяхното разрешаване. Дискутирахме партньорски проекти и чухме предложения за нови,“ обобщи генералният директор на EBU. 


Галерия