Вечер на северозападната култура в Дома на писателя

Алманахът „Резерват Северозапад“,  истории  на  Горан Атанасов, който е родом  от Берковица, и на Анна Сивева от Монтана, ще бъдат представени тази вечер в Дома на писателя от 18 часа. Организаторът на  литературната среща Николай Фенерски отбелязва,..

публикувано на 19.01.17 в 13:25

Младият режисьор Тодор Димитров заложи на английската театрална традиция

Режисьорът Тодор Димитров постави в ямболския театър спектакъла на Оскар Уайлд „Идеалният съпруг“. Предизвикателството идва от факта, че Оскар Уайлд е живял и творил във Викторианска Англия, а театърът по онова време е бил характерен със своята..

публикувано на 19.01.17 в 10:08

Александра Сърчаджиева: Истинската любов променя хората

Александра  Сърчаджиева  ще излезе на сцената в Дома  на нефтохимика  като Шекспирова героиня.  Тя отбелязва, че  пиесата е смислена, публиката ще се забавлява и ще достигне до познатите  поуки за взаимоотношенията между хората. Шекспир е вечен, а  ролята..

публикувано на 18.01.17 в 09:29

Георги Мамалев идва с „Аз плащам“

Звездата на Георги Мамалев  изгрява за пореден път  в комедията „Аз плащам“  без да заслепява останалите на сцената  в  една постановка която имаше столичната си премиера миналата година  и ще гостува на 24 януари в Бургас.  С нея  Мамалев отбелязва 40..

публикувано на 18.01.17 в 09:24

„И да започнем отначало“ с Недялко Йорданов

Поетът Недялко Йорданов създаде кино образци абсолютно автентични, базирани на видеоленти, които сам е заснел. Весели или тъжни кадрите му не оставиха зрителя равнодушен към съдбите на редица  достойни българи. „Извънземни в село Кирово”, “Странното..

публикувано на 17.01.17 в 09:23

Пиеса на Стриндберг в репертоара на бургаския театър

„Госпожица Юлия"  е новото заглавие в репертоара на бургаския театър  след зимната пауза. В постановката ще видим актьорската игра на Ива Папазова и Никола Парашкевов. Режисьорът Стефан Спасов отбелязва : Стриндберг  е  един  от  пионерите на модерния..

публикувано на 16.01.17 в 09:33

Забавления с отдавна забравени занаяти

Школата по керамика на Иван Арабаджиев  отваря врати след ваканцията и продължава  традицията, отстоявана от поколения майстори.  През  тази седмица предстоят   занимания по проект   „Твоят час“. Все още  Арабаджиев  търси финансиране  за възстановяване  на..

публикувано на 16.01.17 в 09:31

Мая Нешкова: Не може частна организация да определя правилата на БНР

Системата за авторското право в България е гнила. Това заяви естрадната легенда Мая Нешкова по повод конфликта на БНР с Музикаутор заради многократно завишенатата сума за авторски права, която сдружението иска. Певицата бе сред първите, които предоставиха..

публикувано на 13.01.17 в 09:22

Уникални експонати показва в Бургас Националният литературен музей

Националният литературен музей открива уникална юбилейна изложба "Литература и памет" с ръкописи и лични вещи на български поети и писатели. Тя е експонирана в Културен център "Морско казино" - Бургас. Експозицията е посветена на 40-годишнината от..

публикувано на 12.01.17 в 10:10

В Бургаския куклен театър репетират „Магьосникът от Оз“

Двайсет  марионетки, водени  от шестима актьори ще видят зрителите в „Магьосникът от Оз“. Спектакълът ще има своята премиера на 24 януари. Александра Грънчарова , Грета Кръстева, Неделина Роселинова, Диян Русев, Георги Минков и Алекс Анмахян ще..

публикувано на 11.01.17 в 09:02