Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Бургас вече с 3D сгради в Google Earth

 

3D карта, достъпна в интернет, помага на гостите на Бургас да се ориентират по-добре в града и да имат реална представа за това, как изглежда той, дори преди да са го посетили. Малцина са българските градове, които могат да се похвалят с триизмерна визуализация на сградите си в световната онлайн платформа Google Earth. Бургас е един от тях благодарение на ентусиазма и усилията на родения в Айтос, но бургазлия по душа

„Винаги ми се е искало да има 3D модели на бургаските сгради онлайн, тъй като градът ни по нищо да не отстъпва на градове като Ню Йорк или Лондон, например. Всеки ден проверявах дали не се е появила някоя 3D сграда, но нищо. И един ден просто реших, че явно аз съм човекът, който ще направи Бургас триизмерен“, така обяснява Валентин Вълков, студент в Англия решението си да се заеме с тази предизвикателна и трудоемка задача. До момента той е проектирал и качил в световната онлайн платформа Google Earth около 60 сгради, сред които тези на общината, църквата „Св. св. Кирил и Методий“, стадион „Лазур“, часовника, моста. С проекта се занимава от 3 години и смята, че до 2-3 години няма да остане място в града, което да няма своя триизмерен модел. Това лято си е поставил за цел да завърши Морската градина, като направи дори дърветата триизмерни, подобно на визуализацията в Google Earth на Нюйоркския Сентрал Парк.

Научавайки преди време, че Бургас е един от градовете – кандидати за Културна столица на Европа, Валентин с още в по-голям ентусиазъм се посвещава на проекта си „3D Бургас“. Убеден е, че с реализирането му ще помогне за спечелване на титлата, защото заедно с изготвянето на добра културна програма, са не по-малко важни и начините, по които информацията за събития и места стига до хората. В момента Валентин е на 21 години и е студент в университет в Манчестър, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. Желанието му е един ден, след като завърши, да се завърне в Бургас и да работи още по-активно за града си.

По публикацията работи: 63


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 18.04.24 в 08:40

Възможни са аномалии във водоподаването в Поморие

Аномалии и спиране на водоподаването са възможни днес в Поморие от 8.00 ч. до 16.00 ч., съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е отстраняване на авария  на главния довеждащ водопровод. 

публикувано на 18.04.24 в 08:08

В Бургас няма сигнали за опасната гъсеница, готови сме да реагираме

Към момента в Бургас няма сигнали за разпространение на опасната гъсеница борова процесионка.  Дезинфекционна станция разполага с необходимите препарати и има готовност да реагира при появата й в морския град.  В много градове у нас вече се борят с вредителя, който предизвиква тежки алергични реакции, съобщава се дори за мъртви кучета..

публикувано на 18.04.24 в 08:05

На 2 май учениците няма да учат и в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че 2 май- четвъртък ще бъде неучебен ден за бургаските ученици. „Днес издадох заповед, заради многото подадени искания от родители и ученици до мен и до самите училища. Получих уверения от директори на училища, че това няма да се отрази негативно на учебния процес“, това пише градоначалникът в фейсбук страницата..

публикувано на 17.04.24 в 20:30

С благотворителен базар събират средства за нов паметник на Левски в Бургас

Фондация "Гордите българи" ще проведе православен благотворителен базар тази неделя.  На него ще се продават икони и православна литература. Набраните средства ще са за изграждането на паметник на Васил Левски в морския град.  Чрез благотворителен базар събират средства за паметник на Васил Левски в Бургас Студентски благотворителен базар..

публикувано на 17.04.24 в 18:58

Форум за идеи за развитието на Болярово се проведе днес

Стратегията за развитие на Болярово трябва да бъде разработена по време на реализацията на международен проект. Той цели създаване на местни общности, които да спазват културното наследство и традиции в пограничните общности на пет страни.   Днес се проведе второ събитие, форум, в който със  свои предложения се включиха..

публикувано на 17.04.24 в 17:36

Очаква се сериозно повишение на речните нива в Черноморския басейн

Сериозно повишение на речните нива в целия Черноморски басейн се очаква утре, 18 април, заради проливни валежи, предупреди Министерството на околната среда и водите. Най-значително ще е то във водосбора на река Камчия. Тази вечер се очаква покачване на нивата в целия Дунавски басейн.  От министерството информират, че в резултат на интензивни валежи..

публикувано на 17.04.24 в 17:16