Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕДСТВИЕ

Автор:


Десет човешки живота угаснаха в мътните кални потоци във варненския квартал Аспарухово. Поредната трагедия сполетя България. Стотици доброволци безвъзмездно тръгнаха да помагат. Червеният кръст отвори запасите си за бедстващите. Градове от страната оказват финансова подкрепа на пострадалата Варна. Различни институции и организации наченаха благотворителни кампании. Дори в залятото преди две години и невъзстановено напълно и до днес  хасковско село Бисер започнаха да събират дарения за пострадалите. Защото познават трагедията да загубиш животи и дом…

И всичко това може да се определи с една-единствена дума – солидарност. Истинска и неподправена. А жалкото е, че подобно народно единение оживява у нас главно в злощастни мигове на изпитание. Тогава българинът загърбва собствените си неволи, за да помогне на изпадналия в беда…

Уви, политиците ни за сетен път не се оказаха на висотата на своите избиратели. Дори в тези обстоятелства не се посвениха да използват трагедията, за да охулят опонентите си.  

И няма никакво значение кой бил прав, кой-не, кой започнал пръв и кой му отговорил. Просто беше грозно и непочтително към чувствата на обикновените хора.

Но и какво друго да се очаква. В дните преди потопа, когато се обсъждаше властовата криза, един политик обяви война на всички останали, защото бил недоволен от нещо си. В момент, в който обществото се нуждае най-вече от обединение около една идея за бъдещето на България, от загърбване на пристрастията и дребните лични щения, едно споразумение публично бе разкъсано в пошла кавър версия на набучения на копие от цар Иван – Асен Втори потъпкан от ромеите мирен договор…

Но поврага политиците ни – знаем си ги. По-нелепото е, че след седмица -две всичко преживяно през нощта срещу петък ще бъде забравено. Отново няма да бъде намерен виновник за случилото се, въпреки че

трагедията в Аспарухово е била на практика предизвестена. Защото през  февруари, тази година, земни маси затрупват постройка на ул. "Розова долина", за застрашени са обявени 150 сгради по протежението на баира. През февруари 2010 г. също има разрушения в местността Джанавара. В дере пропадат четири къщи. За свлачищата допринася и незаконното изсичане на гори в района. В края на 2010 година жители на Аспарухово излизат на протест срещу масовото изсичане на местността Джанавара, но набезите продължават. Местните жители правят опит за привличане на вниманието към проблема чрез медиите и през 2012 –та, но всуе…

И какво от това? Нима бе открит виновник за потопа през август 2007 г. в Цар Калоян, когато двуметрова вълна отнесе част от града и шестима души загинаха, а четирима бяха обявени за изчезнали?

Нима бе открит виновникът за пропуканата стена на язовир Иваново, чиито води потопиха през февруари 2012-та хасковското село Бисер и предизвикаха смъртта на 11 души?

Къса, твърде къса е паметта на обществото ни, уви! Може би и главно заради това на странстването ни през пустинята към обетованата земя не му се вижда краят…





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46