Обновиха общежитието на младите музиканти в Котел с австрийски дарения

Откриха обновеното с австрийски дарения общежитие в Музикалното училище в Котел. 160 хил. лева събраха  за училището Съюза на австрийските пенсионери и туроператори от Австрия и България

 Създадените през 2013 година приятелски отношения между австрийски пенсионери и учениците от музикалното училище в Котел навлязоха в нова фаза. Към дарените миналата година 90 хил. лева от туристите на Съюза на австрийските пенсионери, тази се прибавиха още 70 хиляди.

С тях са изцяло обновени 30 от общо 60 жилищни помещения в общежитието на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев”.

Благотворителната кампания за набиране на средства стартира след като Съюзът на австрийските пенсионери избра Слънчев бряг за място на „Пролетните срещи” на своите членове през 2013 г.  и 2014 г.

Програмата на общо 12 хил. възрастни австрийци включваше и посещение на музикалното училище в Котел.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният събор „Фолклорен венец Божура“ ще продължи да се провежда всяка година

Едни от най-популярните ни фолклорни изпълнители са започнали своята кариера от Националния събор за надпяване и надсвирване „Фолклорен венец Божура“ в Средец. Това коментира в откритото студио на БНР Бургас кметът на населеното място Иван Жабов. Той категорично заяви, че фестивалът ще продължи да се провежда, така както и до сега, всяка..

публикувано на 27.05.18 в 11:52

Арт занимания в Акве Калиде днес

Различни от познатите досега арт занимания за деца ще бъдат включени в изданието на "Арт-и-Факти" на 27 май в ТК "Акве Калиде". Ателиетата за малките майстори и художници ще предложат изработване на декоративни пана за детска стая с историческа флорална тематика и ще провокират детската фантазия с темата за модата в древни времена...

публикувано на 27.05.18 в 08:30

Балетният концерт на музикалното посветен на Мариус Петипа

По традиция класовете по класически балет при Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” в Бургас  ще закрият учебната година с бляскав Гала концерт. Балетната феерия ще бъде посветена на гения в хореографията - Мариус Петипа, чиято 200 годишнина от рождението му тържествено отбелязва целия свят. В празничната вечер..

публикувано на 27.05.18 в 08:27

Напусна ни Светлин Русев

На Черешова задушница ни  напусна един от най –големите  български художници  на нашето време -  Светлин Русев. 84 -годишният майстор на четката  е починал в дома си. Завършил  живопис при проф. Дечко Узунов, той  един от най-изявените български творци на XX и XXI в.  Светлин Русев е  р оден  на 14 юни 1933 г. в  село Върбица, плевенски регион.От..

публикувано на 26.05.18 в 12:32

„Хоро в Странджа“ ще се проведе в Малко Търново

Двудневен национален  фолклорен фестивал „Хоро в Странджа“ ще се проведе в Малко Търново. Парад- дефиле на фолклорните клубове, школи и самодейни състави, които участват в събитието  започва  от 16.00 ч. Малко по-късно на площад „Преображение“  всички групи ще предствавят  по две хора по свой избор. Предвижда се  формациите  да изиграят  и общо..

публикувано на 26.05.18 в 11:04

Бургаски ученици от ОУ" Братя Миладинови" и ОУ" Васил Априлов" с призови места в национален конкурс

Двама ученици от бургаското  ОУ "Братя Миладинови"  спечелиха  първо и второ място в Националното  състезание по български език "Пазим езика си", организирано от сдружение "Живата вода на България" и МОН. Те се състезаваха  с 600  деца  от цяла България  С първо място бе отличена  Калия Атанасова от V клас, с преподавател Мариана Стоева , второ..

публикувано на 26.05.18 в 10:23

Над сто души пеят и свирят във „Фолклорен венец Божура“2018

Днес и утре ще се проведе  Националният събор за надпяване и надсвирване „Фолклорен венец Божура“ в Средец. Над 100 са   участниците в  конкурсната програма, в която за първите места ще се борят младежи от 4 до 19 години, разделени в 4 възрастови групи за индивидуални изпълнители, 4 групи за инструменталисти и 2 групи за детско-юношески фолклорни..

публикувано на 26.05.18 в 08:22