Нови детски площадки планира в кварталите общината

В четири квартала на Бургас ще бъдат изградени нови детски площадки тази година,община Бургас  изцяло е насочила усилията си към тези съоръжения  през 2015 , докато минала приоритет  са били спортните обекти.

120 площадки има на територията на община Бургас. Пожвечето от тях са обновени с модерна визия и ударопоглъщаща настилка. Родителите са доволни от детските кътове. Повечето от тях обаче се обединяват около идеята, че в комплексите са нужни още детски площадки:

„Трябва да има в борисовата градина, тя вече се прави…В Морската градина градина има достатъчно, особено на Флората паркът е слънчев и добре поддържан, трябват повече в комплексите. ..В центъра също няма, поне една е необходима. Може да е около хотел „България“ или край Тройката…“

В момента основно се ремонтира Борисовата градина. Там проблем са малките хълмове, на които бяха детските люлки, каза за Радио Бургас експертът Мая Богомилова:

„Почна изграждането на детската площадка в парка в Изгрев, която е централна за целия квартал и се предполага, че ще бъде притегателен център. В Сарафово започваме изграждането  на площадка. В Меден рудник планираме площадка до 128-блок – това е едно много голямо пространство, където планираме цялостно обновяване, в скоро време ще бъде избран изпълнител. Там ще има ролер писта, спортно игрище, фитнес уреди  и всъщност там са две детските площадки – за различни възрасти. Намеренията ни са в зона Г на Меден рудник, над селот да направим една малка детска площадка…“

Няма да има зони за деца в центъра на Бургас, макар че някои от родителите желаят такива:

„  В суперцентъра няма да има, защото той е с друго предназначение, ще направим в градинката пред Стария съд.“

Безопасността е темата, която вълнува майките и татковците. Какмо мислят за нея бургазлии:

„…Има достатъчно необезопасени детски площадки в Бургас. Ако погледнете всяка пързалка, едно по-малко дете може споконо да си счупи ръката и това го наблюдавам от години. Около люлките задължителнот рябва да има оградка. Защото моят брат , когато една люлка го удари, няколко години го лекуваха. ……Ще дам конкретен пример – в детската площадща край Флората люлките не са обезопасени за малките деца..“

Общината полага грижи в тази насока, но това става трудно, призна Мая Богомилова:

„ Опитваме се да обезопасяваме съществуващите детски площадки, но става доста трудно и е доста проблемно привеждането им в съответствие с наредбата, тъй като изискванията, според мен, не са много приложими за България. Защото понякога се оказва, че старите метални съоръжения са по-безопасни от новите, които са със сертификати за безопасност. Например една пързалка в Крайморие, на която стъпалата са през 50 сантиметра и децата често падат…Ние не можем да променим нищо в нея, защото ще бъде нарушен сертификатът за безопасност“ 


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" - на 18 септември

Родители и близки на убити искат да отпадне възможността убийците да се измъкват с леки присъди, поради факта, че са си признали. И са прави. И отдавна се говори за този проблем в законодателството, но като че ли народните представители май се ослушват. Без да се ослушват, няколко кандидати за кметове на София седнаха в инвалидни..

публикувано на 18.09.19 в 15:16

„Виждам те. Виждаш ме.“в Професионалната гимназия по автотранспорт в Бургас

На 19 септември, в гимназията по автотранспорт в Бургас, ще се проведе обучение по международната програма „Виждам те. Виждаш ме.“ за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя. Ще бъдат разяснени от КАТ пътна полиция основните рискови ситуации между велосипедисти и камиони на пътя, както и актуална статистика за такива..

публикувано на 18.09.19 в 12:22
Снимката е илюстративна.

БДЖ отменя влакове заради липса на локомотиви

Липсата на достатъчно локомотиви е причината за отменянето на влака от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16.50 ч., през последните дни. Това обясниха от БДЖ. Слушател на БНР- Бургас сигнализира за проблема. Той посочи, че информация за отменянето на линията е пускана в последния момент. Не е бил осигурен и алтернативен транспорт за пътниците...

публикувано на 18.09.19 в 11:29

Паметникът на Петко Задгорски в Бургас може да бъде открит следващото лято

Бюст – паметник от бронз на Петко Задгорски ще бъде поставен на Пушкиновата алея в Морската градина в Бургас. Паметникът на Пушкин там е дело на големия ни художник.  Инициатори на идеята са от сдружение "Общество за духовни изяви“. Авторът на проекта Руси Костадинов, го представи на сина на художника Велин Задгорски, който пристигна за..

публикувано на 18.09.19 в 11:05

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 СЕПТЕМВРИ:

Добро утро с БНР – Бургас! Днес в 18 ден на септември, сряда - не забравяйте да направите четири неща : - Усмихнете се , не се ядосвайте, не мислете твърде много и бъдете оптимисти! Каним ви на сутрешно кафе, с малко канела и вкусни палачинки с шоколад: Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   Промяна в..

публикувано на 18.09.19 в 06:55

Поставят капани за диви прасета в разрешената част за ловуване на „Сините камъни“

Капани за диви прасета ще бъдат поставени в разрешената за ловуване част на „Сините камъни“. Природният парк е с територия от близо 11 000 хектара, като 4 200 хектара от тях са разрешени за лов. Мерките са превантивни и целят занижаване на риска от евентуалното разпространение на заболяването „африканска чума по свинете“, стана ясно на поредното..

публикувано на 17.09.19 в 16:07
Снимката е илюстративна.

За пореден път БДЖ отменя влак без да уведоми пътници

Влакът от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16.50 ч. е бил отменян няколко пъти през последните дни. За това сигнализира слушател на БНР- Бургас. Атанас Стоянов от Айтос пътува всеки ден към Бургас и обратно. През последните дни той забелязва, че информацията за отменянето на линията се пуска в последния момент. „В приложението на БДЖ до..

публикувано на 17.09.19 в 15:07