Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вадят на светло собствениците на пенсионните фондове

Списък с актуалните собственици на пенсионните фондове и данните кой фонд какви пари за втора пенсия управлява и каква доходност осигурява ще станат известни с публикуването на доклада за работата на временната парламентарна комисия за проучване на състоянието на пенсионните дружества и регулаторната рамка, съобщи председателят на комисията Корнелия Нинова. 

Докладът на комисията влиза днес в Народното събрание, а до месец ще станат ясни и предложенията й за законодателни промени. 

След като се видят промените в партидите за втора пенсия, осигурените ще могат да направят сравнение между работата на отделните фондове. Вероятно ще се предложи и намаляване на таксите, които сега събират пенсионно-осигурителните дружества, но с колко ще е решение на законодателите. Очаква се промяна и в тълкуването на понятието „свързани лица”, в които парите за втора пенсия няма да могат да бъдат инвестирани, ако има връзка със собствениците на дружествата. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Сливен заседава днес

Предстои днес Общинският съвет в Сливен да синхронизира Наредбата за упражняване правата на собственик на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия със Закона за корупцията.  Една от спорните  точки в дневния ред ще бъде свързана с финансирането на местния футболен клуб ОФК Сливен, чийто президент е Йордан..

публикувано на 28.03.24 в 08:21

Третият мандат - в ръцете на ИТН

Днес в 11.00 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ". Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това съобщиха от президентството. Кандидатът ще има седем дни, за да предложи структура  и състав или да я върне...

публикувано на 28.03.24 в 08:17

ПП-ДБ върнаха мандата, поискаха от президента и избори 2 в 1

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката празна, поискаха избори 2:1 и обявиха, че няма да участват в разгворите за третия мандат. "Връщам мандата неизпълнен", каза Николай Денков и отбеляза, че няма подкрепа за реформите.  ПП-ДБ при президента: Взеха папката с..

публикувано на 27.03.24 в 15:50

Борисов: Не ГЕРБ са отговорни за провала на преговорите за правителство

Не ГЕРБ са отговорни за провала на преговорите за съставяне на правителство. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на обвиненията на лидерите на обединението. "В единия случай казват Бойко помогни ни, после - виновен е за всичко", заяви той.  Христо Панчугов: Няма възможност за съставяне на правителство...

обновено на 27.03.24 в 13:12

Кирил Петков: Не се молим! Затова ПП-ДБ връща празна папка на президента

"С чиста съвест ще върнем папката празна", обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на формацията. То ще се състои днес от 15 часа в президентството. Петков обясни, че папката ще получи премиерът в оставка Николай Денков, а заедно с него при държавния глава ще бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:48
Кирил Петков и Румен Радев

15 часа на "Дондуков" 2: Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ

Парламентарната рулетка се завърта за втори път. В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Шансът им да съставят правителство изглежда нулев след прекратените преговори между първите две коалиции, които не се разбраха как да..

публикувано на 27.03.24 в 08:23

Тодор Байчев: Моят призив е за обединение, а не за разединение

Движение "Бузлуджа" беше учредено през почивните дни. Лявата формация призова за смяна на ръководството на БСП и за обединение в лявото пространство. Сред участниците е имало и хора от бургаски регион, обясни областният председател на партията в Бургас Тодор Байчев. Нито за мен, нито за социалистите е  изненада създаването на формацията,..

обновено на 26.03.24 в 15:08