Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще бори катастрофите с нови закони

Промени в няколко закона, които да предложат по-строг контрол за шофьорите. Това са стъпките за намаляване на жертвите по пътищата, а мерките бяха набелязани на заседание на транспортната комисия в парламента.

Нужни са комплексни действия, които да бъдат начертани от междуведомствена работна група, поясни бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков. Вълков, който е член на транспортната комисия, добави, че е възможно до 6 месеца да бъде променено законодателството

„Промените, основно, касаят административно – наказателните разпоредби. Основно – принудителните мерки. Да бъдат издавани повече фишове и на място да се решават глобите като същевременно за по-тежките нарушения само се правят актове. Това е едно от предложенията“

На срещата присъстваха и министрите на вътрешните работи, транспорта, регионалното развитие и главния прокурор, както и НПО. Според Ева Попова, координатор на бургаската фондация „Безопасни улици от Валя“, нужни са мерки насочени и към общините

„Тъй като общините са собственици на пътя. В общините не се предприемат превантивни мерки, в закона в момента не е заложен механизъм за търсене на отговорност от собственика на пътя и се случват много  катастрофи, които могат да бъдат предодвратени. Примерът е Крушевец“

Ева Попова добави, че са нужни и краткосрочни мерки, които да осъществяват контрол върху шофьорите – рецидивисти.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14 години затвор за убийство на младеж на пътя в Крушаре

Върховния касационен съд потвърди присъдата от 14-години затвор за Хюсеин Хюсменов, причинил смъртта на 19-годишния Петър Досев при автомобилна гонка в село Крушаре през ноември 2021 година. Съдът отне завинаги шофьорската му книжка.  До инцидента се стига, след скандал за момиче в социалните мрежи и уговорка двамата да се видят на следващия ден в село..

публикувано на 17.04.24 в 14:10

Дни на отворените врати в Районния съд в Бургас

Ученици, посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ и бъдещи съдебни администратори от паралелката „Съдебна администрация“ в Средно училище „Йордан Йовков“ посетиха бургаския районен съд в Деня на българската Конституция и юрист. С тази инициатива съдът стартира Дните си на..

публикувано на 17.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Кола блъсна жена на пешеходна пътека в Поморие

Кола блъсна 40-годишна жена на пешеходна пътека в Поморие, съобщават от полицията.  Инцидентът е станал пред детска градина „Веселушко“ вчера на обяд.   Шофьорът е на 53 години от Пловдив. Той е отнел предимството на пешеходката.  Пострадалата се отървала само с натъртване на лявото бедро. Прегледана е и освободена за домашно лечение

публикувано на 17.04.24 в 09:35

Върнаха делото за смъртта на четирима души, загинали при катастрофа в Сливен

Окръжният съд в Сливен върна делото за катастрофата, при която миналата година в ранните сутрешни часове на Гергьовден бяха пометени и убити от джип четирима мъже, возещи се в каруца без светлинни обозначения. Причината за връщането в досъдебна фаза е, че прокуратурата не е уведомила част от роднините за започналото разследване и други законови..

публикувано на 16.04.24 в 14:49

Задържаха мъж, произвеждал наркотици в дома си

Мъж на 34 години е задържан за производство на наркотици, съобщават от полицията. Служители на полицията са претърсили дома му на ул. "Оборище" в Бургас. Там са открити  четири полиетиленови плика и пластмасова бутилка, съдържащи метамфетамин с общо тегло около 150 гр., много прекурсори и материали, служещи за производство на наркотика.  Иззети са..

публикувано на 16.04.24 в 11:44
Снимката е илюстративна.

Дете пострада с електрическа тротинетка в Бургас

14-годишно момче пострада при инцидент с електрическа тротинетка, съобщават от полицията. В района на  кръстовището между бургаските улици "Зора" и "Цар Иван Владислав", предвижвайки се с тротинетката, детето не е  пропуснало правомерно движещия се от дясната му страна автомобил, управляван от 34 годишен шофьор.  Момчето е със счупена дясна ключица,..

публикувано на 16.04.24 в 11:11

Шофьор е задържан с 2.13 промила и кокаин край кв. Ветрен

23-годишен бургазлия е задържан за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, съобщиха от полицията. Той е спрян за проверка в района на квартал Ветрен. Установено е, че той е шофирал с 2.13 промила алкохол в кръвта и след употреба на кокаин.  Автомобилът е иззет по надлежния ред. По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 15.04.24 в 09:18