Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТБ се оказа банка и на магистратите

Фалиралата или фалираната банка КТБ се оказа любима не само на политици, но и на магистрати. Десетки прокурори и съдии от Бургаска област са скътали сериозни суми през годините, за които са предпочели именно въпросната финансова институция. 
Две прокурорски имена будят особен интерес в списъка, който „Капитал“ публикува. Последната порция имена, изнесена от синдиците на банката, включва държавни обвинители, съдии, политици и много други, които са имали депозити и кредити в банката. Списъкът включва последните 5 г., преди отнемането на лиценза на КТБ, уточнява вестникът. И едно уточнение. Данните показват не цялата сума, която е имало в сметката за тези 5 години, а най-голямата, която е била на влог. 
Къде сме ние, както се казваше в прословутата фраза. Безспорният лидер е бившият апелативният прокурор на Бургас Радия Танев. Държавният обвинител е имал в три сметки по 20 000 лв, малко над 171 000 лв. и 26 000 евро. Неговата съпруга е дори по-имотна - 4 влога на обща стойност малко над 486 000 лв. Така семейство Таневи е успяло да скъта в банката почти 730 000 лв. Последната имотна декларация на Радия Танев обаче е от 2009 г. Тогава, семейство Таневи са уточнили, че притежават два апартамента по сто квадрата в Бургас, придобити през 1998 г., както и къщи с дворове в селата Орлинци и Загорци. И двете са по на 4 дка разгъната площ, от 2008 и 2009 г. В същите села имат и ниви - общо 89 дка, придобити през 2001 и 2008 г. Влоговете им тогава са малко над 275 000 лв. В декларацията за 2008 г. се уточнява, че къщата в Орлинци е наследствена, както и две от нивите. Като прокурор, Радия Танев бе един от обвинителите по едно от делата на бившия сливенски кмет Йордан Лечков. Ексфутболистът получи пет оправдателни присъди по различните казуси, а бургаското дело бе връщано няколко пъти от Върховната инстанция. Радия Танев е и известен и като виртуоз на акордеона. 
Други любопитни субекти са юридическото семейство Чиневи. Настоящият окръжен прокурор Георги Чинев има нескромно присъствие в този списък, с малко над 127 000 лв. Справка в имотното му състояние показва, че през годините е доказвал между 15 и 24 000 лв. депозити - от спестявания и заплати.
Към фамилията Чиневи присъединяваме и бившия шеф на полицията в Бургас - Тодор, с почти 150 000 лв. максимален размер на влога. Почти толкова има и неговата съпруга - Дора Чинева. Ще ви припомним, че бившият апелативен съдия изгърмя покрай лобистките скандали с Красьо Черния. Заради телефонните разговори с момчето с ланците, тя бе понижена, подава оставка, оттегля я и се заформи дълга сага около нея. Други Чиневи не присъстват в списъка, макар и съпругата на прокурора и неговата сестра да са в юридическите среди.
Но нека погледнем и другите имотни българи, предпочели именно КТБ за своите влогове. 
Бившият апелативен съдия Веселина Герова, която хем бе сред магистратите свързани със скандала с Красьо Черния, хем бе наградена за образцова работа, е имала на влог малко над 43 000 евро. С малко над 100 000 лв. там е и Десислава Щерева, окръжен съдия. Събина Диамандиева, съпруга на прокурора Димитър Диамандиев е била с около 150 бона в сметките си. Под 100 000 е имала ръководителят на окръжната прокуратура Калина Чапкънова. Около 200 са били хилядите в сметката на Радион Карастанчев, съпруг на съдия Мариана Карастанчева, пише още в списъка. 
В Несебър прави впечатление имотното състояние на съдия Йорданка Майска - Иванова с малко под 150 000 лв. В Царево, Минчо Танев е имал 32 000 евро на влог. 
Но, нека не говорим само за магистрати. Севдалина Турманова, заместник - областен управител и университетски преподавател, е имала заедно със съпруга си малко под 300 000 лева. Бившият областен управител на Бургас, Павел Маринов, е с около 100 000 лв. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев пък е бил с малко над 60 000 лв. на сметка. 
В бедното Сунгурларе сметките също са любопитни. Докато бившия и настоящият кметове са имали малки суми, не така е положението с бивши заместници. Селиме Куз, например, е била с малко над 10 000 лв. Но децата й Азизе и Несрин имат почти 150 000 по сметките си. Съпругата на бившия заместник Тинко Димитров, Бонка, е с 56 000, бившия заместник Тодорка Павлева с почти 80 000. Около тази сума е имал и Георги Георгиев, съпруг на бившата заместничка Хатидже Георгиева.  
Това показват сухите числа, а в предаванията на Радио Бургас ще дадем възможност и на някои от споменатите, ако желаят, да отговорят как са придобили тези суми. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добро дело: Първокласници от Бургас намериха 250 лева, вече са при собственика си

Двама първокласници от Бургас намериха чантичка с 250 лева в двора на училището си "Петко Росен" и я предадоха на ръководството на учебното заведение. Учителите издирили собственика, който се оказал ученик от 7 клас и му я върнали. Новината съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. Ето какво написа той: "Добрите дела трябва да..

обновено на 28.03.24 в 15:01

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46

Разположиха специален контейнер в Царево за стари мебели и дървени отпадъци

Община Царево и Кроношпан България подписаха меморандум за сътрудничество. Целта на партньорството е оползотворяване на дървесните отпадъци, образувани на територията на общината, намаляване депонирането на отпадък и подобряване на екологичните показатели. Предприятието разположи голям 38 кубиков контейнер, в който жителите ще могат да..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Кметът Тихомир Янакиев (вляво) и председателят на общинския съвет Станимир Андонов.

Увеличават цената на детската млечна кухня в Созопол

По-висока цена на детската млечна кухня в Созопол гласува общинският съвет на днешното си заседание. Тя се увеличава с 2,50 лева и за местните жители, и за останалите, които ползват услугата предимно през летните месеци. След повишението един купон за храноден на дете от общината на възраст от 10 месеца до 3 години ще струва 5 лева...

публикувано на 27.03.24 в 16:31

Сдружение "За чиста природа - село Дюлево": Отменете решението за соларен парк

От сдружение „За чиста природа - село Дюлево“ за пореден път се обявиха срещу проекта за изграждане на фотоволтаичен парк край селището. На заседание на местния парламент днес неговият председател Валентин Киров поиска съветниците да отменят решението си за частично изменение на Общия устройствен план за бъдещ строеж на фотоволтаична..

публикувано на 27.03.24 в 15:29