Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София филм фест на брега" 2016 с акцент върху родното кино

Покъртителната драма "Ма ма" с участието на харизматичната Пенелопе Крус е сред най- силните заглавия в тазгодишната селекция на 14 -то издание на София филм фест на брега. Забележителната лента, в която холивудската актриса влиза в ролята на майка болна от рак на гърдата  оставя без дъх зрителите до финала." Този кинопроект е кауза, зад която Пенелопе Крус  застава като продуцент и кино звезда", обясни Стефан Китанов- Кита  по време на пресконференция, на която беше представен афиша на тазгодишното издание на фестивала.

На представянето присъстваха  големият български режисьор проф. Георги Дюлгеров, зам.-кметът д-р Лорис Мануелян,директорът на ДТ "Адриана Будевска" Борислав Чакринов и Кристина Ингилизова.

Най-добрите филми от програмата на 20-ия юбилеен София Филм Фест ще бъдат прожектирани в Бургас всеки ден от 17-ти до 25-ти март в залата на Драматичен театър "Адриана Будевска".

Филмовият фестивал ще бъде открит на 17 март (четвъртък) от 19.00 часа с"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият синнаИглика Трифонова. Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е разказ по казус от трибунала в Хага и във фокуса попадат стойността на живота на малкия човек, измеренията на човешкото достойнство...Специален гост на прожекцията ще бъде продуцентът Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тандем още в "Писмо до Америка" и "Разследване".

На 18 март (петък) ще бъде представен "Бруклин" на режисьора Джон Кроули. Номиниран за "Оскар" в три категории (най-добър филм, актриса в главна роля - Сърша Ронан и адаптиран сценарий), с награда "БАФТА" за най-добър британски филм и още пет номинации, филмът на Джон Кроули е адаптация по романа на Колм Тойбин и разказва историята на младата ирландка Ейлис, която решава да замине сама за Ню Йорк, привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война.

Сред българските фестивални заглавия на 19 март (събота) е новият филм на Иван Черкелов "Семейни реликви". Кинотворбата представя три различни на пръв поглед истории. Разказани паралелно, те постепенно разкриват връзките между членовете на едно семейство и разрушеното общуване между тях. "Действащо лице" с важна драматургична роля е и природата, по думите на оператора Рали Ралчев, който работи с Иван Черкелов още от студентските си години. "

Специално внимание е редно да обърнем на филма "Каръл". Поредната творба на режисьора Тод Хейнс има в актива си номинации за шест награди "Оскар", награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс "Куиър палма" и още над 35 награди и 170 номинации. "Каръл" е създаден по романа на Патриша Хайсмит "Цената на солта" и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в.

Сред останалите големи заглавия са номинираните за Оскар "Стая" на Лени Ейбрахамсън и "Синът на Саул" на Ласло Немеш, а също "Ма ма" с Пенелопе Круз на режисьора Хулио Медем, както и "Отдалече" на Лоренсо Вигас.

На 24 март от 20.00 часа е прожекцията на "Каръци", удостоен с Голямата награда "Златен свети Георги" от 37-ия Московски международен кинофестивал. "Актьорите са бивши и настоящи студенти на Ивайло Христов от НАТФИЗ - Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Георги Гоцин, Пламен Димов.

Фокус в програмата на " София филм фест на брега" са късометражните филмиот конкурса "Джеймисън" в рамките на 20-ия СФФ. Сред кратките заглавия са "Синът" на Христо Симеонов, "Коледа" на Борислав Колев и "Зевс" на Павел Веснаков.

Закриването на "София Филм Фест на брега" е на 25 март от 19.00 с "Жажда"на Светла Цоцоркова.

ПРОГРАМА

17 март, четвъртък, Откриване 19 часа

"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"  - Иглика Трифонова, България -104 минути

18 март, петък

16 часа

"Възкръснал/Risen" - Кевин Рейнолдс, САЩ - 107 минути

18 часа

"Синдромът на марионетката/Синдром Петрушки" - Елена Хазанова, Русия, Германия - 90 минути

20 часа

"Бруклин" - Джон Кролей, Ирландия, Великобритания, Канада - 111 минути

19 март, събота

16 часа

"Разрушение/ Demolition" -Жан Марк Вале, САЩ - 100 минути

18 часа

"Овни/Rams" - Гримур Хаконарсон, Исландия - 93 минути

20 часа

"Семейни реликви" - Иван Черкелов, България - 120 минути

20 март, неделя

16 часа

"Анклав" - Горан Радованович, Сърбия - 92 минути

18 часа

"Сняг" - Венцислав Василев, България -- 100 минути

20 часа

"Карол/Carol" - Тод Хейнс, САЩ - 118 минути

Понеделник, 21 март

18 часа

"Да се събудиш в страх" -Тед Кочеф, Австралия - 105 минути

20 часа

"Стаята/Room" - Лени Абрахамсън, Ирландия - 118 минути

Вторник, 22 март

18 часа

"Ма ма" -  Хулио Медем, Испания - Франция - 111 минути

20 часа

"Синът на Саул/ Saul fia" - Ласло Немеш, Унгария - 107 минути

Сряда, 23 март

18 часа

"Отдалече / From Afar" - Лоренцо Вигас, Венецуела-Мексико - 93 минути

20 часа

"Детството на един водач/ The Childhood of a Leader" - Брейди Корбе, Великобритания, Франция - 115 минути

Четвъртък, 24 март

18 часа

"Стръв"/The Lure" - Агнешка Смочинска, Полша - 92 минути

20 часа

"Каръци" - Ивайло Христов, България - 97 минути

Петък, 25 март

17 часа

"Долината на любовта/Valley of Love" - Гийом Никлу, Франция - 91 минути

19 часа, закриване

"Жажда" - Светла Цоцоркова, България - 90 минути

Вече е ясна и програмата на късометражните филми от конкурса Jameson, които ще се борят за наградата Златен плакет от Областния управител на Бургас:

Събота /от 15ч./

"Коледа" - 17 мин.

"Исках да ме няма" - 7 мин.

"Като захарен памук" - 19 мин.

Неделя /от 15ч./

"Синът" - 29 мин.

"Пациентът" - 13 мин.

Понеделник /от 16ч./

"Любов" - 24 мин.

"Балкански роял" - 20 мин.

Вторник /от 16ч./

"На червено" - 21 мин.

"Удавник" - 25 мин.

Сряда /от 16ч./ 

"Зевс"- 30 мин.

"Foggy Forest" - 8 мин.

Четвъртък /от 16ч./

"Бели слонове" - 20 мин.

"Добрият самарянин" - 28 мин.

Билети ще се продават на касата на ДТ "Адриана Будевска" или пред самата зала непосредствено преди прожекцията. редовните билети ще струват 7 лв., ще има карти с по 20 билета - 100 лв. и с по 10 билета - 60 лв. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комедията "Мъжът на жена ми" гостува в Бургас

Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев и Кирил Ефремов играят в „Мъжът на жена ми“. Постановката е на Мариус Куркински.  Текстът на комедията е на един от най-големите хърватски драматурзи Миро Гавран.  Актьорите ще поднесат на зрителите една пиеса, в която сериозните неща от живота са погледнати от смешната им страна. Сюжетът е разказ за оцеляването..

публикувано на 29.03.24 в 09:50

Вера Гиргинова блести в „Травиата“ в Операта

Операта „Травиата“ на Джузепе Верди ще бъде представена тази събота на сцената на Бургаската опера. П остановката интерпретира по интересен начин вечната тема за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на утеха във взаимността. Тя е апотеоз на Красотата, в..

публикувано на 29.03.24 в 09:20

Петър Пецин показва запомнящи се плакати от изложби на Градската галерия

100 пана с плакати на изложби и рекламни лога представя художникът Петър Пецин в Градската художествена галерия "Петко Задгорски" днес на Бургас. Откриването е от 18 часа. Експозицията е своеобразна ретроспекция за дейността на галерията, посочва директорът на културната институция Георги Динев, по чиято идея се реализира изложбата „Графичен..

публикувано на 28.03.24 в 13:18

Спактакълът “Докато смъртта ни раздели“? на морска сцена

Какво ни остава “Докато смъртта ни раздели“ поставя екзистенциалната тема, но по забавен начин.  Едноименният спектакъл на Бойко Илиев ще бъде представена в Културен дом на НХК, на 30 март, в 19.00 часа. В главните роли са две бивши съпруги – Ирен Кривошиева и Роси Русева, които оплакват съпруга си Робин Кафалиев, избягал невъзмутимо с трета...

публикувано на 28.03.24 в 13:04

„Любов с вкус на лимони“ представя Димитър Никленов в Бургас

Новия си роман „Любов с вкус на лимони“ представя днес в Бургас писателят Димитър Никленов. Книгата разказва за едни съвременни Ромео и Жулиета, а финалът й отвежда читателите в Бургас. Любовта на главните герои  насочва вниманието към младите хора и техните семейства, както и към взаимоотношенията между деца и родители. Техните чисти и искрени..

публикувано на 28.03.24 в 11:27

Евгени Недев представя изложбата си "Време и пространства" в Бургас

Евгени Недев гостува с изложба „Време и пространства“ в Бургас. Той представя 25 картини пейзажна живопис. Сюжетите са планински и морски. Творбите са рисувани през последните 6 години. Сред местата, които са го вдъхновили са връх Кончето, Родопите, морето край Поморие, Балчик и др. "Аз работя в сферата на класическата живопис и ме..

публикувано на 27.03.24 в 14:15

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

 В Народния театър "Иван Вазов" тази вечер ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюза на артистите..

публикувано на 27.03.24 в 13:17