Д-р Султанка Петрова: 2 400 деца у нас чакат осиновяване


Правилата за осиновяване в Семейния кодекс имат нужда от промени, но те трябва да бъдат много коректни, обмислени, подложени на обществен дебат и в полза на гражданите, това каза пред радио Бургас депутатът от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова. Петрова подкрепя облекчаването на процедурите за разкриването на тайната на осиновяването, но според нея трябва да се разработи прецизен механизъм как ще става това. „Много е индивидуално и всеки един трябва да прецени за себе си. Не може със закон да определяме какво да правят хората. В много страни в ЕС законът задължава биологичната майка да посочи произхода на детето и да даде своето съгласие или несъгласие тя да бъде търсена и така въпросът е решен още в началото, когато детето трябва да се остави за осиновяване“, коментира д-р Петрова. 
2 400 деца в момента чакат осиновяване, уточни  тя. Според депутата затягането на режима за разсиновяване е едно от постиженията на представения проект. Д-р Петрова посочи пример за 12-годишно дете, което е преминало през 15 институции и приемни семейства, осиновяване и разсиновяване.  Причината за връщането на детето е, че социалните служби са укрили данни за здравословното му състояние.
 „Създаването на национален съвет по осиновяванията не е лошо, но там трябва да работят изключителни професионалисти при прозрачност и сигурност на това, което правят. Трябва да се премахнат всички възможности за корупция“, смята още д-р Петрова, която посочва, че в момента осиновяването трае над 2 години, а би могло тежката процедура да се свие между 6 месеца и година.
Цялото интервю на Петя Янакиева с д-р Султанка Петрова чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас предлага безплатно извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци

Община Бургас предоставя на гражданите безплатна услуга за извозване на отпадъци, останали от ремонт и строителни дейности. Целта на услугата е чистотата в града да се поддържа на добро ниво. Изхвърлянето на строителни и едрогабаритни отпадъци в контейнерите за битови отпадъци е забранено, а нарушителите се наказват с глоба до 5000 лева.  Всеки..

публикувано на 27.05.19 в 11:30

Ученици от Руската гимназия вървят по стъпките на Ботев

Над 40 ученици от Руската гимназия в Бургас поемат днес по стъпките на Ботев, включвайки се в похода, който се организира всяка година от министерството на образованието. Инициативата е на техният преподавател по български език и литература, писателят Николай Фенерски:   "Този поход се организира от много години, аз като ученик съм участвал в него...

публикувано на 27.05.19 в 09:16

Според бургазлии резултатите бяха очаквани, голямата изненада е ВМРО

Според бургазлии резултатите от изборите са реални. Учудващо според тях е слабото представяне на политическите партии на Валери Симеонов и Волен Сидеров. Като положително анкетираните оценяват представянето на ВМРО. " Мисля, че разликата между първите две политически сили трябва да е по - голяма! Аз участвах на изборите, защото съм убеден, че това не..

публикувано на 27.05.19 в 08:45

В ромската махала на Горно езерово не знаят какви избори се провеждат днес

Роми от Горно езерово не знаят какви избори се провеждат, но отиват да гласуват. Въпреки, че в една от секциите е монтирана машина, те предпочитат бюлетините. "Ей така по-лесно идва с ръка, так, так и айде". Знаеш ли какво избираме днес? " Не знам, какво да избираме". Това парламентарни избори ли са, местни ли са? "Не мога да ти кажа нищо..

публикувано на 26.05.19 в 15:39

Отцепват района на спортна зала "Бойчо Брънзов" днес, заради изборите

За хората с   увредeно зрение или със затруднения в придвижването общината в Бургас е осигурила транспорт в деня на изборите. Услугата се извършва на цената на билета за градски транспорт.  Осигурена е и достъпна среда в избирателните секции, където е прдвидено да гласуват. Междувременно се въвежда временна организация на движението в..

публикувано на 26.05.19 в 09:38

Безплатен превоз в изборната нощ за членовете на секционни избирателни комисии

Община Бургас и "Бургасбус" ще осигурят безплатен превоз в изборната нощ за членовете на секционни избирателни комисии. Те ще предават до късно протоколи и бюлетини в спортна зала "Бойчо Брънзов". Безплатният превоз ще се осъществява от спирка "Зорница". Който желае да го използва, ще трябва да следи за автобуси с надпис "ИЗБОРИ". Часове на тръгване..

публикувано на 25.05.19 в 14:08

Безплатен достъп до безжичен интернет ще има в Стралджа

Със средства от Европейския съюз Община Стралджа ще изпълнява проект за изграждане на точки за безплатен публичен достъп до безжичен интернет. По Програмата WiFi4EU, срещу ваучери на стойност 15 000 евро, които ще постъпват директно от Брюксел, жители и гости на града ще могат да ползват безплатен интернет в района на центъра, площада, в парковете и..

публикувано на 25.05.19 в 09:00