Д-р Султанка Петрова: 2 400 деца у нас чакат осиновяване


Правилата за осиновяване в Семейния кодекс имат нужда от промени, но те трябва да бъдат много коректни, обмислени, подложени на обществен дебат и в полза на гражданите, това каза пред радио Бургас депутатът от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова. Петрова подкрепя облекчаването на процедурите за разкриването на тайната на осиновяването, но според нея трябва да се разработи прецизен механизъм как ще става това. „Много е индивидуално и всеки един трябва да прецени за себе си. Не може със закон да определяме какво да правят хората. В много страни в ЕС законът задължава биологичната майка да посочи произхода на детето и да даде своето съгласие или несъгласие тя да бъде търсена и така въпросът е решен още в началото, когато детето трябва да се остави за осиновяване“, коментира д-р Петрова. 
2 400 деца в момента чакат осиновяване, уточни  тя. Според депутата затягането на режима за разсиновяване е едно от постиженията на представения проект. Д-р Петрова посочи пример за 12-годишно дете, което е преминало през 15 институции и приемни семейства, осиновяване и разсиновяване.  Причината за връщането на детето е, че социалните служби са укрили данни за здравословното му състояние.
 „Създаването на национален съвет по осиновяванията не е лошо, но там трябва да работят изключителни професионалисти при прозрачност и сигурност на това, което правят. Трябва да се премахнат всички възможности за корупция“, смята още д-р Петрова, която посочва, че в момента осиновяването трае над 2 години, а би могло тежката процедура да се свие между 6 месеца и година.
Цялото интервю на Петя Янакиева с д-р Султанка Петрова чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 20-ти септември

Темите в предаването днес: "Ние гражданите" обявиха днес своята листа, кандидатът им за кмет е адвокат Тодор Шейков, водач е Бенчо Бенчев. Кои са другите, слушайте ни. Отново протести на хора от Черноморец , защо военните  имоти  продължават да   са ябълката на раздора? За правото на свободата на словото – различни коментари,които бяха..

публикувано на 20.09.19 в 14:33

Готов е младежкият клуб в кв. Долно Езерово

Младежи от "Долно Езерово" се организират за празнично откриване на новия си квартален клуб. Той се помещава в сградата на читалището. Младите хора от бургаския квартал сами поискаха от кмета Димитър Николов да имат свое място. До броени дни клубът ще е готов. Там ще се водят занятия по музика, рисуване, танци, могат да се провеждат и..

публикувано на 20.09.19 в 13:36

Есенното изложение за цветя "Флора" започва днес

Есенното изложение за цветя "Флора"се открива днес в едноименния експоцентър. Базарът предлага сезонни цветя и посадъчен материал, мед и пчелни продукти, градинска техника и арт зона.Повече от 20 фирми се включват в петото издание на изложението, което ще се проведе във вътрешния двор на експоцентъра, съобщи управителят му Мирослава Аргирова:..

публикувано на 20.09.19 в 10:36
Снимката е илюстративна.

Спират движението на камионите над 12 тона по автомагистралите

Движението на камионите над 12 т ще бъде спряно по автомагистралите и най-натоваренитe пътища в пиковите часове на 20 и 23 септември. Това съобщиха от АПИ. Ограничението днес се отнася за времето от 16.00 ч. до 20.00 ч. Причината е очакваният увеличен трафик заради предстоящите почивни дни. Ограничението се отнася освен за автомагистралата,..

публикувано на 20.09.19 в 09:13

Жители на три созополски селища протестират днес (ОБНОВЕНА)

Близо 50 души от 3 созополоски селища протестираха в центъра на град Черноморец .  Протестиращите от Черноморец настояват МО да спре продажбата на военните поделения в местностите „Червенка“и „Аклади“, тъй като на територията им има частни земи.  Жителите на Атия са против изграждането на площадки за опасни токсични отпадъци на 300 метра от селището, а..

обновено на 20.09.19 в 08:55

Издадоха предписание за почистване на плажовете „Айроди“ и "Листи" след снимките

Предписание за почистване на терените, където са се провели снимките на телевизионно предаване издаде РИОСВ – Бургас. От екоинспекцията уточняват, че това са защитени територии. След проверка на институцията в близост до плаж „Айроди“ в защитена местност „Устие на река „Велека“ са установени неизнесени еко-тоалетна, душ и чували с..

публикувано на 20.09.19 в 08:41

Частично затварят бул. "Стефан Сатмболов" за две седмици

Движението по бул. "Стефан Стамболов" в посока центъра на града ще бъде ограничено, съобщиха от Община Бургас. Две от лентите в участъка от кръговото при хотел "Мираж" към кръстовището с бул. "Струга" ще бъдат затворени за движение в периода от 09:00 часа днес до 20:00 часа на 6 октомври. Временната организация на движение се въвежда заради..

обновено на 20.09.19 в 07:49