Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТАКСИТА


Автомобилът не е лукс, а средство за придвижване, категорични са знаменитите автори на романа "Златният телец"  Иля Илф и Евгений Петров.

За съжаление на класиците, всъщност автомобилът може да стане лукс и то какъв… Особено ако става дума за бургаските таксита.

Днес  Общинският съвет прие след ожесточени дебати във и извън залата годишният данък за таксиметров превоз в Бургас да бъде 660 лв.

Това си е с около 40 процента по-малко от предложените от кмета 900 лева, които са и горната граница, упомената в Закона за автомобилните превози.

Очаквано, размерът на приетия данък не задоволи таксиджиите, които настояваха за двойно по-малко.  

Мотивите им са, че разходите на таксиметровите шофьори ще се увеличат много с новия данък, а като към него се прибавят плащанията за осигуровки, централа, гориво и ремонти, разходите на всеки таксиджия поотделно ще надхвърлят 7000 лв. и по този начин нямало да имат никакви приходи.

Да,  новият данък си е немалък разход, но пък другите плащания таксиджиите така или иначе и в момента си ги покриват.

А шмекерувания с нелегален превоз, невключен апарат, прословутите помпи или „случайни“ грешки в рестото, че и във вида на валутата, все ще си ги има, макар и спорадично.

Всъщност таксиметровата дейност е строго регулирана – общинарите приемат долна и горна граница на тарифата, както и размера на годишния данък.  А някои твърдят, че живеем в пазарна икономика, където търсенето се балансира с предлагането…

Всъщност, най-голямата заплаха за близо 850-те таксита в Бургас ще бъде въвеждането на Интегрирания градски транспорт, който за тях се явявал основен конкурент, смятат от бранша.

Дали е така, предстои да разберем, защото рано или късно всичко ще рефлектира върху нас, клиентите – просто няма от кого другиго да се печели.

Така че не са прави класиците – в някои случаи автомобилът можа да е лукс…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46