Общини и бизнес са срещу доброволния еконданък

Общини и местен бизнес се обявиха против представена в Бургас стратегия за опазването на Черноморието и природата. В нея се предлагат и редица рестрикции - въвеждане на доброволен екоданък, забрана за тралене и улов на калкан.

Стратегията се изготвя от екологични организации, сред които и сдружение“Балкани“ и се финансира с евросредства. Тя бе представена в Бургас , а сред основните й цели са опазване на природата и биологичното разнообразие, стимулирайки местния бизнес. Част от нея е и дефинирането на екосистемни услуги, които обхващат всичко, което се дава от природата и заплащането на такса за това, пояснява Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма:

„Просто един хотел, който плаща в порядъка около 100 000 лева туристическа такса, когато подпише договор с общината, че той доброволно ще внася вноски за екосистемни услуги и той получава съгласието на общината за двадесетпроцентно намаление на туристическия данък по закона за местните данъци и такси. Това автоматически отваря възможността тези средства да бъда използвани целево в създаването на фермерски пазари, в които да се продава свежа продукция плодове, зеленчуци, месни и млечни произведения местно производство.“

Категорично се обявяваме против всякаква форма на екоданък, било то и доброволен, каза за радио Бургас Димитър Канариев, председател на Националната асоциация „Българско черноморие“:

„Желанието на определени лица да направят стратегия, свързана с Черноморието и въвеждането на данък за екосистемните услуги ще доведе до образуването на един целеви фонд за опазване на биоразнообразието , за да си гарантират бъдещото съществуване и пак при едни определени лица да отиват значителна част от тези средства. „

За общините Приморско и Царево е предвидено да им се забрани да заустват водите от пречиствателните станции във водоеми.

От години насам с тази в Царево няма проблеми коментира кметът Георги Лапчев. За устойчивото управление на рибните ресурси пък се предвижда забрана на траленето, както и мораториум за улова на калкан и други видове.

чуйте в звуковия файл репортажа на Мариян ИвановВИЖТЕ ОЩЕ

В събота улица "Конт Андрованти" в Бургас ще бъде затворена

Улица "Конт Андрованти" ще бъде затворена за движение в събота, 24 август.  Ограничението ще е в сила от 08:00 до 20:00 часа и се налага заради извършването на товаро-разтоварни дейности на ул. "Тракийска".

публикувано на 23.08.19 в 11:01

На няколко места в Камено, Карнобат, Китен и Поморие без вода заради аварии

В Камено, на ул. "Странджа" поради авария до  13.00 часа ще бъде спряно водоподаването. До 13:00 часа без вода бъде и село Константиново, където се отстранява авария на етернитов водопровод.  До 12:00 часа авария на водопроводно отклонение налага спирането на водата в село Русокасто.  В с. Черково - Карнобат отстраняването на авария в етернитов..

публикувано на 23.08.19 в 09:46

Силният вятър е причината за откъсналия се парашут с двама души на плаж "Каваци"

Плажът на Каваците, на който парашут с двама души се откъсна от теглещата ги моторна лодка, е проверяван от Комисията за защита на потребителите този летен сезон.  Установено, че е налице цялата необходима по закон предварителна информация за цените и правилата, при които се предоставят тези услуги. По отношение безопасността компетенциите са на..

публикувано на 23.08.19 в 07:47

Летовници в "Каваци" кацнаха на дърво

Двама летовници, които били издигнати с парашут над морето на плаж “Каваци”, приключили своя полет с кацане върху дърво в гористата местност край комплекса.  Инцидентът е станал поради скъсване на повдигащото въже и издухване в посока сушата от силния вятър.  Летовниците нямат сериозни наранявания.  18 минути след съобщаването за..

публикувано на 22.08.19 в 14:29
На ъгъла между улиците

Бургас въведе от днес зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч

От днес влиза в сила новото ограничение на скоростта до 30км/ч  в няколко зони в централната градска част на Бургас. Целта на тази мярка е да се намалят инцидентите с тежки последствия на пътя, каза за БНР Бургас Иван Гюлев, началник отдел „Безопасност и организация на движението“ в общината: "С максималната скорост до 30 км/час ще се движат..

обновено на 22.08.19 в 14:08

В Сливен още един блок ще бъде с нова визия

Днес започна обновяването на блок № 8 в кв. „Сини камъни“. По време на срещата си с жителите, кметът Стефан Радев изрази надежда, че процесът ще протече по график и без усложнения. Той ги призова да си взаимодействат със строителя и ги увери, че при нередности могат да се обръщат за съдействие към Община Сливен. Това е 37-ият поред жилищен..

публикувано на 22.08.19 в 14:05

Несебър и Уницеф с програма за ранно детско развитие

Община Несебър и Уницеф подписаха Споразумение за сътрудничество за периода 2019 - 2021г. за изпълнение на Програмата "Да пораснем заедно. Работилница за родители". „Да пораснем заедно. Работилница за родители” е част от цялостната работа на УНИЦЕФ за насърчаване на ранното детско развитие в България. Програмата стартира през 2012..

публикувано на 22.08.19 в 12:56