ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ


Есен е, листата капят,  птичките отлетяха на юг и по традиция в последните дни застрахователи прогнозираха поскъпване на Гражданската отговорност.

Над 500 хиляди са шофьорите нарушители, които карат колите си без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", стресира обществото Българската асоциация на застрахователните брокери.

Според статистиката на МВР пък регистрираните автомобили в България са над 4 милиона и 130 хиляди, т.е. 13%  не са направили задължителната застраховка.

И тук вече се появава следният въпрос – дали всичките тези моторни превозни средства са в движение по пътищата на Родината или тихичко ръждясват по гаражи, паркинги  и селски плевни.

Въпросът се налага, защото в България застраховката е на колата, а не на водача.

Наситина е крайно време застраховката да е на водача, а не на автомобила. Водачът управлява автомобила, той носи и отговорността за причинени щети. От там следва и системата с различни премии за застрахователите (плащания от водача), в зависимост колко рисков е той. За млади шофьори и за тези, които са предизвикали ПТП - по големи, за тези без ПТП - по малки. За тези с глоби за превишена скорост, рискови изпреварвания, неспиране на знак Стоп, на светофар и така нататък - по-големи.

Сега се получава парадоксът, застраховката да е на колата, а отговорността на водача. Това прави и невъзможно прилагането на системата с различни вноски. Един водач може да кара много коли, както и много водачи една кола.

Какъв е смисълът тогава да се вдига цената за млади шофьори с мощни коли, след като колата може да се регистрира на баба му и съответно застраховката пак ще е на нейно име?

Сред мотивите на застрахователите за евентуалното  поскъпване на гражданската отговорност с 5-10 процента са че се увеличавали обезщетенията, които трябва да плащат, а освен това съдилищата присъждали все повече и все по-големи обезщетения и тези средства трябвало да бъдат събрани от застрахованите лица.

Страхотна логика – Понеже едни не си плащали, ще се вдигне цената за тези, дето си плащат!

Но това е България….


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шок и бомба! Първо в БНР - Бургас! Какво ще се случи по празниците... Вижте тук:

Коледа отдавна не се свързва с истинските християнски ценности, а с голямо ядене и намаления по магазините. Съмняваме се, че ще успеем да възродим първото за няколко минути, затова ще се опитаме да ви усмихнем във второто направление. Какво е важно да знаете за голямото празнично... консумиране, какви по-нетрадиционни и (почти) безплатни..

публикувано на 21.12.18 в 15:26
Борислав Борисов в студиото на БНР Бургас

Търсенето определя предлагането, „Big Brother” има своята публика

Броени часове остават до старта на поредното издание на реалити формата „Big Brother”. А в медиите продължава да се задава въпросът, почти толкова стар колкото и този за яйцето и кокошката – „Публиката ли решава какво да се излъчва по телевизията, или продуцентите ни налагат тези формати?“ Според звездния репортер Борислав Борисов, по-известен..

публикувано на 10.09.18 в 16:57

А наистина ли Бургас е най-добрият град за живеене?

Не Ви трябваше тази награда, кмете! Защото сега с двойна сила ще се завърне подсещането при всяка дупка, всяка несветеща лампа, всяка вдигната такса, че нали уж сме „Най-добрият град за живеене“. Но „тежка е короната, която носи кралят“. Връщайки се на класацията и нейните критерии, ще се опитам да анализирам безпристрастно, без..

публикувано на 08.06.18 в 15:57
Снимката е архивна. Но би могла да е озаглавена

Мотивите за загубите на "Бургасбус" са... странни

Близо 4 милиона лева , както ви съобщихме още вчера, са загубите, които е натрупал за една година общинският превозвач “Бургасбус“. Наистина ли е виновна новата транспортна схема и защо автобусите така и не се сдобиха със стюардеси?  Всъщност, мотивите, които чуваме и от управлението на общинския превозвач, и от страна на администрацията на..

публикувано на 16.05.18 в 15:30

БИЛЕТЧЕТО

Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,. Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването. Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и..

публикувано на 20.10.17 в 12:49

За "релефните особености" на българския туризъм

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива? Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до..

публикувано на 10.08.17 в 15:09

Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава. И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за..

публикувано на 04.08.17 в 15:54