POST MORTUM


Спомняте ли си дядо Матейко от село Подуене, главен герой в разказа „На оня свят“ на Елин Пелин?

Е, ако не си го спомняте, не е беда голяма. Защото родните законотворци и управленци ще ви го припомнят.

Как ли? - Накратко казано министерството на финансите планира да задължи наследниците да подават данъчна декларация от името на починалия.

Тоест и Смъртта вече няма да е извинение за неплатени данъци. Което пък изпълва с ново съдържание известната сентенция, че в този живот неизбежни са само смъртта и данъците.

Според експерти когато става въпрос за изплатени хонорари по граждански договори, наследниците може дори да не знаят, че близките им са имали такива, нито пък, че трябва да събират бележки, да попълват декларации и да плащат данъци.

В същото време НАП може да ги глоби до 500 лв. за неподадена декларация и могат да се окажат виновни за укрити доходи. Странно нещо – наследниците не знаели за борчовете на починалия роднина, но ще бъдат глобени!

Вероятно от тях се предполага всяка година стриктно да проверяват цялата си рода, дали си е платила данъците. защото не знаеш кой слабопознат седми братовчед може да те направи наследник на порутен сайвант на село и неизплатени на данъчните тлъсти суми… Абсурдно, нали.

„Досега имаше една законова дупка при която на практика физическо лице, което е починало, каквито и доходи да е получавал, оставаха необложени“, казва депутатът Менда Стоянова.

Какъв ужас – мъртвият не плащал. А защо приживе данъчните не са си събрали дълга? Сигурно физическото лице нарочно е умряло за да си скрие данъците...

Дали пък по-просто няма да бъде за бирниците срокът за плащане на данъците от починалите да бъде удължен до тяхното възкръсване…

Е, поне един платец няма да възкръсне - дядо Матейко, който отдавна е в рая, където няма бирници, а дългът му към попа лихвар е умрял, защото и човекът е умрял…

Разбира се, в крайна сметка депутатите ще решават за предложението на финансовия министър.

А междувременно анонимен народен поет съчини следващото четирстишие

И "бежанците" тръпнат

друг път не видели,

данъци да плащат,

и живи и умрели!

Това е...


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шок и бомба! Първо в БНР - Бургас! Какво ще се случи по празниците... Вижте тук:

Коледа отдавна не се свързва с истинските християнски ценности, а с голямо ядене и намаления по магазините. Съмняваме се, че ще успеем да възродим първото за няколко минути, затова ще се опитаме да ви усмихнем във второто направление. Какво е важно да знаете за голямото празнично... консумиране, какви по-нетрадиционни и (почти) безплатни..

публикувано на 21.12.18 в 15:26
Борислав Борисов в студиото на БНР Бургас

Търсенето определя предлагането, „Big Brother” има своята публика

Броени часове остават до старта на поредното издание на реалити формата „Big Brother”. А в медиите продължава да се задава въпросът, почти толкова стар колкото и този за яйцето и кокошката – „Публиката ли решава какво да се излъчва по телевизията, или продуцентите ни налагат тези формати?“ Според звездния репортер Борислав Борисов, по-известен..

публикувано на 10.09.18 в 16:57

А наистина ли Бургас е най-добрият град за живеене?

Не Ви трябваше тази награда, кмете! Защото сега с двойна сила ще се завърне подсещането при всяка дупка, всяка несветеща лампа, всяка вдигната такса, че нали уж сме „Най-добрият град за живеене“. Но „тежка е короната, която носи кралят“. Връщайки се на класацията и нейните критерии, ще се опитам да анализирам безпристрастно, без..

публикувано на 08.06.18 в 15:57
Снимката е архивна. Но би могла да е озаглавена

Мотивите за загубите на "Бургасбус" са... странни

Близо 4 милиона лева , както ви съобщихме още вчера, са загубите, които е натрупал за една година общинският превозвач “Бургасбус“. Наистина ли е виновна новата транспортна схема и защо автобусите така и не се сдобиха със стюардеси?  Всъщност, мотивите, които чуваме и от управлението на общинския превозвач, и от страна на администрацията на..

публикувано на 16.05.18 в 15:30

БИЛЕТЧЕТО

Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,. Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването. Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и..

публикувано на 20.10.17 в 12:49

За "релефните особености" на българския туризъм

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива? Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до..

публикувано на 10.08.17 в 15:09

Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава. И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за..

публикувано на 04.08.17 в 15:54