ОТПЕЧАТЪЦИ


Искат да ни превърнат от личности в пръстови отпечатъци и от граждани в престъпници, написа в открито писмо до бургазлии общественият посредник Таньо Атанасов. Омбудсманът призова гражданите да не оставят пръстов отпечатък при постъпване в болница.

В писмото Атанасов цитира член 32 на Конституцията, според който никой не може да бъде подлаган на унижаващо отношение:

Всеки има право на защита срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име е записано в основополагащия закон на държавата.

Но кой ли ти чете конституцията у нас… Още пък по-малко  чете Директивите и конвенциите на Европейския съюз, които отдавна сме приели и ратифицирали.

Два такива документа изискват защитата на личните данни да съответства на определени принципи. Тези принципи са записани и в нашия Закон. Преди всичко става въпрос за проблем, свързан с така нареченото право на защита на личните данни, което е основно човешко право.

Според правозащитници пръстовите отпечатъци вече са една прекалена намеса в личната сфера. А освен това възниква и въпросът как ще се съхраняват тези данни.

И още нещо – много интересно как болниците ще проверяват истинността на отпечатъците. Гледали сте шпионски филми и ви е ясно колко лесно е те да бъдат манипулирани.

Единственият начин да се провери достоверността на биометричните данни е те да бъдат сравнени с някаква база данни, а такава към момента има само министерството на вътрешните работи. Е, как да не се чувства като престъпник гражданинът, комуто се е наложило да отиде в болнично заведение…

Но тази система щяла да пресече случаите на злоупотреби и това "болниците да са пълни с пациенти, които не са болни", убеждаваше здравният министър.

А какво пречи да се регистрира само личната карта и единния граждански номер на пациента – щом и досега се се е правело, не е ясно.

Впрочем има още един заместител на пръстовите отпечатъци – вместо тях да покажете индтификационния си код за плащане на данъци, който се издава от НАП.

Но пък колко хора имат такъв. Или преди да повикаш линейката ще прибягаш до данъчното за код…

Любопитен факт е, че в една Великобритания до ден днешен хората не искат да имат лични карти и няма жива сила и политическа партия, която да може да предложи да имат лични карти именно, защото те не искат никакви техни данни, в това число и пръстови отпечатъци, да бъдат събирани от държавата.

Така е в циливизованите държави…

А при нас нищо чудно след време да ни изследват ДеЕнКа-то преди да си купим аспирин от аптеката…


ВИЖТЕ ОЩЕ

БИЛЕТЧЕТО

Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,. Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването. Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и..

публикувано на 20.10.17 в 12:49

За "релефните особености" на българския туризъм

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива? Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до..

публикувано на 10.08.17 в 15:09

Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава. И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за..

публикувано на 04.08.17 в 15:54

За поредния крах на десницата

За втори път, в най-новата ни, уж – демократична история, т. нар. автентична десница, няма да присъства в парламента. Ще кажете -   голяма драма. А всъщност – тя не е малка. Защото развитите в политическо отношение държави разчитат на автентична левица и на автентична десница. Е, у нас нещата никога да са като в развитите държави. За поредния..

публикувано на 27.03.17 в 16:44

10 ноември – за демокрацията и последиците от нея

27 години демокрация честваме днес. А дали е за честване? Какво ни донесе и какво ни взе преходът? Авторският поглед по темата е на Мариян Иванов и можете да го чуете в прикачения файл.

публикувано на 10.11.16 в 16:12

НЕФТ

От миналия  петък  всички прогнози за съдбата на България станаха  бравурно оптимистични.  Естествено, не заради задаващите се избори, а заради новината, че в Черно море е намерен нефт. Съобщението дойде от  френската компания “Тотал” ,  която търси въглеводороди в блок “Хан Аспарух”.  След оповестяването на новината най-оптимистично..

публикувано на 31.10.16 в 15:31

ИСТИНСКИ ЛЪЖИ

Сирийски бежанци настанени в столичния  квартал „Враждебна“ заплашиха с гладна стачка. Причина за бунта им станала информация, която 15-те кандидат-бежанци получили в Гърция. "Казаха ни: в момента, в който кацнем, ще отседнем в някакъв комплекс. Показаха ни снимки с апартаменти. Все едно е петзвезден хотел. Казаха ни, че там всичко..

публикувано на 11.10.16 в 14:14