НЕФТ


От миналия  петък  всички прогнози за съдбата на България станаха  бравурно оптимистични.  Естествено, не заради задаващите се избори, а заради новината, че в Черно море е намерен нефт.

Съобщението дойде от  френската компания “Тотал” , която търси въглеводороди в блок “Хан Аспарух”. След оповестяването на новината най-оптимистично настроените граждани  започнаха да надничат в световните борси колко се котира Брент петролът и дали са верни очакванията на Световната банка за вдигане цената на нефта.

По-прагматичните загърбиха бензиностанциите на един кандидат за президент и спряха временно автомобилите си, за да изчакат  още по-ниски цени на газа, бензина и дизела.

А винаги недоволните псуваха социализма и всичките последващи правителства вкупом, щото са крили толкова години от нас нефтеното море.

Което гарантира без съмнение, че Родината може да не е Швейцария на Балканите, но сега вече няма как да не стане Кувейт на полуострова.

За това, последното, ще трябва и време. Най-вече да се види се колко всъщност нефт е скрит под морското дъно. Нещо, което засега и сондьорите не знаят със сигурност или поне не го посочват.

Всъщност нефтените мечти на България далеч не са от днес, а от времето, когато сравнително малки залежи са открити в Плевенско, както и в морето край Шабла и близкото село Тюленово. Това става през далечната 1951 година и находката окуражава родни учени да лансират хипотезата, че митична огромна подземна река свързва румънските нефтени кладенци в Плоещ с Арабския залив,

Налага се да се бие много дълбока наколкокилометрова сонда край Поморие, където би трябвало да минава реката Резултатът обаче бил нулев...

Твърди се, че през 50-те години у нас се добиват от района на Шабла до 250 000 тона нефт годишно. След като смесено българо-съветско дружество оценява запасите на около 2 милиона тона, идват представители на "Бритиш петролеум". Англичаните предлагат висока цена, за да експлоатират находището, но социалистическата власт им казва, че това е народно богатство и не се продава.

Но пък новоизбликналият петрол без съмнение ще се продава, а не харизва, въпреки надеждите. Просто такива са правилата на свободния пазар.

Концесионерът ще бъде собственик на този добив. Ние ще можем да го купуваме този местен добив така да се каже, но ще го купуваме на цени, които са значително по-ниски от тези, на които ние купуваме към настоящия момент своите енергийни ресурси, смело заяви министърът на енергетиката Теменужка Петрова и прогнозира, че държавата ще получава концесионни възнаграждения  в рамките от 2 до 30%.

Малко разтегливи са тези рамки, но да се надяваме на най-доброто.

Защото има и по-лошо. Според колегите веселяци от сайта „Не!Новините“ след вестта за открития нефт САЩ подозирал България в ядрено оръжие, липса на демокрация, и прокуратурата от съветски тип. Шегичка, разбира се.

Единствената заплаха е да не би тъкмо като намерим петрол и ще забранят добиването и ползването му, за да минем на алтернативни горива. Все пак сме в Европейския съюз…


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шок и бомба! Първо в БНР - Бургас! Какво ще се случи по празниците... Вижте тук:

Коледа отдавна не се свързва с истинските християнски ценности, а с голямо ядене и намаления по магазините. Съмняваме се, че ще успеем да възродим първото за няколко минути, затова ще се опитаме да ви усмихнем във второто направление. Какво е важно да знаете за голямото празнично... консумиране, какви по-нетрадиционни и (почти) безплатни..

публикувано на 21.12.18 в 15:26
Борислав Борисов в студиото на БНР Бургас

Търсенето определя предлагането, „Big Brother” има своята публика

Броени часове остават до старта на поредното издание на реалити формата „Big Brother”. А в медиите продължава да се задава въпросът, почти толкова стар колкото и този за яйцето и кокошката – „Публиката ли решава какво да се излъчва по телевизията, или продуцентите ни налагат тези формати?“ Според звездния репортер Борислав Борисов, по-известен..

публикувано на 10.09.18 в 16:57

А наистина ли Бургас е най-добрият град за живеене?

Не Ви трябваше тази награда, кмете! Защото сега с двойна сила ще се завърне подсещането при всяка дупка, всяка несветеща лампа, всяка вдигната такса, че нали уж сме „Най-добрият град за живеене“. Но „тежка е короната, която носи кралят“. Връщайки се на класацията и нейните критерии, ще се опитам да анализирам безпристрастно, без..

публикувано на 08.06.18 в 15:57
Снимката е архивна. Но би могла да е озаглавена

Мотивите за загубите на "Бургасбус" са... странни

Близо 4 милиона лева , както ви съобщихме още вчера, са загубите, които е натрупал за една година общинският превозвач “Бургасбус“. Наистина ли е виновна новата транспортна схема и защо автобусите така и не се сдобиха със стюардеси?  Всъщност, мотивите, които чуваме и от управлението на общинския превозвач, и от страна на администрацията на..

публикувано на 16.05.18 в 15:30

БИЛЕТЧЕТО

Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,. Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването. Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и..

публикувано на 20.10.17 в 12:49

За "релефните особености" на българския туризъм

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива? Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до..

публикувано на 10.08.17 в 15:09

Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава. И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за..

публикувано на 04.08.17 в 15:54