НЕФТ


От миналия  петък  всички прогнози за съдбата на България станаха  бравурно оптимистични.  Естествено, не заради задаващите се избори, а заради новината, че в Черно море е намерен нефт.

Съобщението дойде от  френската компания “Тотал” , която търси въглеводороди в блок “Хан Аспарух”. След оповестяването на новината най-оптимистично настроените граждани  започнаха да надничат в световните борси колко се котира Брент петролът и дали са верни очакванията на Световната банка за вдигане цената на нефта.

По-прагматичните загърбиха бензиностанциите на един кандидат за президент и спряха временно автомобилите си, за да изчакат  още по-ниски цени на газа, бензина и дизела.

А винаги недоволните псуваха социализма и всичките последващи правителства вкупом, щото са крили толкова години от нас нефтеното море.

Което гарантира без съмнение, че Родината може да не е Швейцария на Балканите, но сега вече няма как да не стане Кувейт на полуострова.

За това, последното, ще трябва и време. Най-вече да се види се колко всъщност нефт е скрит под морското дъно. Нещо, което засега и сондьорите не знаят със сигурност или поне не го посочват.

Всъщност нефтените мечти на България далеч не са от днес, а от времето, когато сравнително малки залежи са открити в Плевенско, както и в морето край Шабла и близкото село Тюленово. Това става през далечната 1951 година и находката окуражава родни учени да лансират хипотезата, че митична огромна подземна река свързва румънските нефтени кладенци в Плоещ с Арабския залив,

Налага се да се бие много дълбока наколкокилометрова сонда край Поморие, където би трябвало да минава реката Резултатът обаче бил нулев...

Твърди се, че през 50-те години у нас се добиват от района на Шабла до 250 000 тона нефт годишно. След като смесено българо-съветско дружество оценява запасите на около 2 милиона тона, идват представители на "Бритиш петролеум". Англичаните предлагат висока цена, за да експлоатират находището, но социалистическата власт им казва, че това е народно богатство и не се продава.

Но пък новоизбликналият петрол без съмнение ще се продава, а не харизва, въпреки надеждите. Просто такива са правилата на свободния пазар.

Концесионерът ще бъде собственик на този добив. Ние ще можем да го купуваме този местен добив така да се каже, но ще го купуваме на цени, които са значително по-ниски от тези, на които ние купуваме към настоящия момент своите енергийни ресурси, смело заяви министърът на енергетиката Теменужка Петрова и прогнозира, че държавата ще получава концесионни възнаграждения  в рамките от 2 до 30%.

Малко разтегливи са тези рамки, но да се надяваме на най-доброто.

Защото има и по-лошо. Според колегите веселяци от сайта „Не!Новините“ след вестта за открития нефт САЩ подозирал България в ядрено оръжие, липса на демокрация, и прокуратурата от съветски тип. Шегичка, разбира се.

Единствената заплаха е да не би тъкмо като намерим петрол и ще забранят добиването и ползването му, за да минем на алтернативни горива. Все пак сме в Европейския съюз…


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

За поредния крах на десницата

За втори път, в най-новата ни, уж – демократична история, т. нар. автентична десница, няма да присъства в парламента. Ще кажете -   голяма драма. А всъщност – тя не е малка. Защото развитите в политическо отношение държави разчитат на автентична левица и на автентична десница. Е, у нас нещата никога да са като в развитите държави. За поредния..

публикувано на 27.03.17 в 16:44

10 ноември – за демокрацията и последиците от нея

27 години демокрация честваме днес. А дали е за честване? Какво ни донесе и какво ни взе преходът? Авторският поглед по темата е на Мариян Иванов и можете да го чуете в прикачения файл.

публикувано на 10.11.16 в 16:12

ОТПЕЧАТЪЦИ

Искат да ни превърнат от личности в пръстови отпечатъци и от граждани в престъпници, написа в открито писмо до бургазлии общественият посредник Таньо Атанасов. Омбудсманът призова гражданите да не оставят пръстов отпечатък при постъпване в болница. В писмото Атанасов цитира член 32 на Конституцията, според който никой не може да бъде..

публикувано на 21.10.16 в 13:31

ИСТИНСКИ ЛЪЖИ

Сирийски бежанци настанени в столичния  квартал „Враждебна“ заплашиха с гладна стачка. Причина за бунта им станала информация, която 15-те кандидат-бежанци получили в Гърция. "Казаха ни: в момента, в който кацнем, ще отседнем в някакъв комплекс. Показаха ни снимки с апартаменти. Все едно е петзвезден хотел. Казаха ни, че там всичко..

публикувано на 11.10.16 в 14:14

POST MORTUM

Спомняте ли си дядо Матейко от село Подуене, главен герой в разказа „На оня свят“ на Елин Пелин? Е, ако не си го спомняте, не е беда голяма. Защото родните законотворци и управленци ще ви го припомнят. Как ли? - Накратко казано министерството на финансите планира да задължи наследниците да подават данъчна декларация от името на..

публикувано на 10.10.16 в 09:41

ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ

Есен е, листата капят,  птичките отлетяха на юг и по традиция в последните дни застрахователи прогнозираха поскъпване на Гражданската отговорност. Над 500 хиляди са шофьорите нарушители, които карат колите си без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", стресира обществото Българската асоциация на застрахователните брокери...

публикувано на 07.10.16 в 15:12

ООН2

Не сменяй конете, когато прегазваш реката, гласи българска поговорка. Ама кой ли да я прочете. Във всеки случай не и родните политици. Вече стана ясно, че България няма да има генерален секретар на Организацията на обединените нации. На всичко отгоре на поста нито ще бъде жена, нито от Източна Европа. Ирина Бокова остана на второ..

публикувано на 06.10.16 в 15:32