Бургас ще кандидатства за европари в подкрепа на рибарството

С 36 гласа „за“ общинските съветници приеха Бургас да кандидатства за подготвителна помощ  по оперативната програма „Рибарство и аквакултури“.  

Само с двама въздържали се и нито един против единствената точка в дневния ред беше приета без продължителни дебати. От опозицията отправиха критики единствено по отношение на спешно свиканото заседание. 

Евгений Мосинов от БСП заяви:

"Да си имаме уважението! това, че някой се е сетил в началото на януари, че му изтича срока на 21-ви януари се нарича некомпетентност, да не използвам друга дума."

Насоките по тази мярка бяха публикувани в средата на декември и сроковете бяха кратки, посочи зам.-кметът Руска Бояджиева:

"Това, което ние прочетохме и изискване по насоки за кандидатстване беше достатъчно ограничително и ние започнахме една кореспонденция с управляващия орган с цел да уточним дали Бургас като територия и като община е допустима за кандидатстване. последните отговори на въпросите, които ние поставихме пред министерството на земеделието, които уточниха ситуацията и ни дадоха възможност  да подготвим тази докладна, бяха публикувани между Коледа и Нова година."  

С приемането на докладната общината ще кандидатства  за отпускане на европейски средства, с които ще бъде подпомогнато рибарството и по-специално изграждането на кейове, закрити лодкостоянки  и благоустрояване на прилежащите терени.

Подробностите в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанасовско езеро край Бургас като уникална екосистема е сред финалистите в престижния конкурс

Атанасовско езеро е сред финалистите за европейските Оскари в областта на природозащитата

Атанасовско езеро е сред 25-те финалисти в европейските Оскари в областта на природозащитата за наградата Натура 2000. Номинацията е в раздел Комуникации за проекта "Солта на живота", по който работи и Българска фондация биоразнообразие. Според Радостина Ценова от бургаския й клон има защо езерото да е номинирано, защото няма друго такова място в..

публикувано на 22.03.18 в 12:48

Чолаков: Р. Средецка е в коритото си, няма опасност за с. Дебелт

Ситуацията в област Бургас е спокойна, река Средецка е влязла в коритото си и няма опасност за населението на село Дебелт. Река Средецка е изцяло в коритото си в момента, нивото ѝ не е надвишило дигата, поясни областният управител Вълчо Чолаков, който инспектира района на с. Дебелт, община Средец. "Почвата е напоена с вода, но няма..

публикувано на 22.03.18 в 12:02

Благотворителният базар и концерт "Надежда за Милен" предстоят днес в ДНА

Благотворителен базар и концерт ще се проведат днес в помощ на учителя Милен Зайков, който има нужда от бъбречна трансплантация. Необходими са 35 хиляди долара, непосилна сума за семейството му. БНР - Бургас е медиен партньор на инициативата. Сумата събрана до момента в помощ на Милен е близо 20 000 лв. и 3 000 евро, съобщи певицата Ежда Чаушева,..

публикувано на 22.03.18 в 10:36

Вълчо Чолаков: Обстановката в Бургаско се следи непрекъснато

Няма опасност от преливане на водоеми и реки в Бургаско за момента. Критичните места се наблюдават непрекъснато. Към момента не се налага евакуация на хора, но при необходимост институциите са готови да реагират, съобщи областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков: " 25 - 30 литра дъжд на квадратен метър не е толкова голямо количество дъжд, но..

публикувано на 22.03.18 в 09:38

Има лек спад в заболеваемостта от туберкулоза

Във връзка с 24 март, когато се отбелязва световния ден за борба с туберкулозата, белодробната болница в Бургас предоставя безплатни изследвания за това заболяване. Д-р Евелина Трошанова, управител на Специализираната болница в Бургас каза че наблюдава лек спад в заболеваемостта.. „ Хората започнаха да ни търсят рано, което е много добре...

публикувано на 22.03.18 в 09:33

Слаб снеговалеж в областта, обстановката е спокойна (обновена)

Слаб дъжд вали в района на Ямбол, слаб сняг на Дюлински проход,  в Айтос, Кръстина, Драганци, Ловно Ханче, Прилеп и Тръвдица. Пътните настилки са мокри, на места заледени, но вече обработени, информират от Областно пътно управление. "Готовност за снегопочистване от поддържащите филми има на пътя Слънчев бряг - Обзор. Техниката е на място, каза..

публикувано на 22.03.18 в 09:09

Пътят за Свобода е осеян с дупки, линейка не може да влезе в селото

Непроходим е пътят за село Свобода, община Камено, сигнализираха слушатели на БНР -Бургас. До селото не може да достигне линейка или пожарна, а трябва да обикалят през автомагистралата.  Третоскласният път за село Свобода,е непроходим. От  много време преминаването от там е невъзможно, заради състоянието на пътните настилки, разказа Румяна..

публикувано на 22.03.18 в 09:01