Община Поморие продължава битката за Военния санаториум, от ръководството отговарят

Община Поморие внесе жалба до Върховния административен съд с искане за отмяна решението на Министерския съвет, с което бе променен статута на военния санаториум „Свети Георги“ от публична държавна в частна държавна собственост. Имотът бе прехвърлен към велинградското дружество „Вита“, което ще го управлява от 2 февруари. Заради опасения, че стъпката може да доведе до закриване на санаториума и съкращаване на персонала, кметът Иван Алексиев предлага на премиера и военното министерство 4 варианта:

„Първият е да бъде прехвърлена в активите на община Поморие като публична общинска собственост и искам да успокоя, че нямаме претенции към терена и сградите. Вторият вариант, който мисля, че е най-добрият е да остане в активите на Военно-медицинска академия като публична държавна собственост, но със самостоятелно управление на второстепен разпроделител със бюджетни средства, т.е. всичко, което се заработва от военния санаториум да си остава тука и да се инвестира в базата. Трети вариант –да премине към системите на „Профилактика,рехабилитация и отдих“ към Министерството на труда и социалната политика и е изцяло държавно предприятие и четвърти-да отиде към Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ към Министерството на отбраната.“

От общината настояват още имотът да влезе в забранителния списък за държавни активи. Болницата е защитена, категоричен бе главният експерт в административно-стопанския блок на болницата и общински съвеник от БСП Никодим Стоянов:

„Вита“ е търговско дружество със 100% държавно участие. Министърът на отбраната е принципал, а управителят се назначава от него. Управителят не може да се разпорежда с имота, да го залага или продава. Освен това болницата е включена в забранителния списък за приватизация, така че това предложение на кмета е безсмислено. Само давам един факт - всички имоти на пясъчната коса, която отделя Черно море от поморийското езеро 11 на брой с решение от 13 декември поморийският общински съвет ги обяви за продажба. Само теренът на санаториума остава държавна собственост.“

На част от личния състав са връчени заповеди за прекратяване на трудовите договори, а

46 души от основния състав ще бъдат освободени в началото на февруари, уточни Стоянов. От ръководството гарантират, че те ще получат обезщетения и ще бъдат върнати на работа след основния ремонт на санаториума.

Позицията на кмета Иван Алексиев чуйте в интервюто на Мариян Иванов:

Становището на Никодим Стоянов записа Петя Янакиева:


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстоят законодателни промени относно улова на бяла мида

Необходими са законодателни промени, които да регламентират улова на бяла мида. За това са категорични както институциите, така и самите рибари. Преди дни бе публикувана проектозаповед от Министерството на земеделието и храните , забраняваща улова на бяла мида в размножителния й период. Повод за нея е предложение, постъпило от Асоциация на..

публикувано на 29.06.17 в 17:39

Променят маршрута на автобус №15 в квартал "Сарафово

"Бургасбус" ЕООД уведомява своите клиенти, че от събота маршрутът на линия № 15 на територията на кв. "Сарафово" се удължава. За улеснение на живущите в източната част на квартала се откриват нови спирки - на ул. "Ангел Димитров" до ул. "Лазурна" - двупосочно, на новоизграденото обръщало след хотел "Атлантис", както и допълнителна спирка срещу..

публикувано на 29.06.17 в 16:14

Инициират референдум за дейността на „Кроношпан“

Инициативен комитет, свързан с дейността на завод за дървесни плоскости „Кроношпан”, бе създаден в Бургас вчера. В него влизат седем души с авторитет в здравеопазването, бизнеса, културата и медиите. Те застават зад идеята да бъде проведен местен референдум, който да поиска мнението на гражданите дали желаят „Кроношпан” да извършва дейност в..

публикувано на 29.06.17 в 16:11

Фестивалът на пясъчните фигури празнува десетата си годишнина

10-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури ще бъде открито официално утре от 19:00 часа. Шоуто ще предложи много музика и изненади, а входът ще е свободен.  И тази година пясъчният град, сътворен от 21 скулптори от България, Чехия, Полша, Украйна, Турция, Германия, Латвия, Португалия, Русия, ще очарова своите посетители. "Пясъчни приказки" ще..

публикувано на 29.06.17 в 14:36

Островът привлича гости със специална програма

Остров Света Анастасия привлича любители на различните изкуства и на спорта от различни възрасти през цялото лято, заяви в ефира на БНР Бургас управителят на Острова Павлин Димитров. Той разкри какво може да очаква публиката до края на месец юли: „Всяка сряда актьорите от бургаския куклен театър привличат най-малките островитяни за пиратското..

публикувано на 29.06.17 в 13:45

Авиомузеят отваря врати

Авиомузеят в  Бургас  ще отвори  врати  с   официална церемония  в  17.30  часа. Ще бъде отбелязана и 90-тата годишнина на летището.   Посетителите ще имат възможността да направят обиколка по реновираната писта на летището и да разгледат самолетите, които са част от експозицията. Представени са Ан12, Ан24 със симулация на полет, два изтребителя МиГ..

публикувано на 29.06.17 в 13:05

Авария задържа пътническия влак от Сливен за Бургас

Пътническият влак от Сливен за Бургас престоява в участъка Сливен – Желю войвода, съобщават от БДЖ Около 09:35 ч., в участъка между гарите Сливен и Желю войвода, локомотивната бригада на пътническия влак № 80143 от Сливен за Бургас забелязва дим, който излиза от машинното отделение на локомотива. Машинистите своевременно са предприели..

публикувано на 29.06.17 в 12:10