Община Поморие продължава битката за Военния санаториум, от ръководството отговарят

Община Поморие внесе жалба до Върховния административен съд с искане за отмяна решението на Министерския съвет, с което бе променен статута на военния санаториум „Свети Георги“ от публична държавна в частна държавна собственост. Имотът бе прехвърлен към велинградското дружество „Вита“, което ще го управлява от 2 февруари. Заради опасения, че стъпката може да доведе до закриване на санаториума и съкращаване на персонала, кметът Иван Алексиев предлага на премиера и военното министерство 4 варианта:

„Първият е да бъде прехвърлена в активите на община Поморие като публична общинска собственост и искам да успокоя, че нямаме претенции към терена и сградите. Вторият вариант, който мисля, че е най-добрият е да остане в активите на Военно-медицинска академия като публична държавна собственост, но със самостоятелно управление на второстепен разпроделител със бюджетни средства, т.е. всичко, което се заработва от военния санаториум да си остава тука и да се инвестира в базата. Трети вариант –да премине към системите на „Профилактика,рехабилитация и отдих“ към Министерството на труда и социалната политика и е изцяло държавно предприятие и четвърти-да отиде към Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ към Министерството на отбраната.“

От общината настояват още имотът да влезе в забранителния списък за държавни активи. Болницата е защитена, категоричен бе главният експерт в административно-стопанския блок на болницата и общински съвеник от БСП Никодим Стоянов:

„Вита“ е търговско дружество със 100% държавно участие. Министърът на отбраната е принципал, а управителят се назначава от него. Управителят не може да се разпорежда с имота, да го залага или продава. Освен това болницата е включена в забранителния списък за приватизация, така че това предложение на кмета е безсмислено. Само давам един факт - всички имоти на пясъчната коса, която отделя Черно море от поморийското езеро 11 на брой с решение от 13 декември поморийският общински съвет ги обяви за продажба. Само теренът на санаториума остава държавна собственост.“

На част от личния състав са връчени заповеди за прекратяване на трудовите договори, а

46 души от основния състав ще бъдат освободени в началото на февруари, уточни Стоянов. От ръководството гарантират, че те ще получат обезщетения и ще бъдат върнати на работа след основния ремонт на санаториума.

Позицията на кмета Иван Алексиев чуйте в интервюто на Мариян Иванов:

Становището на Никодим Стоянов записа Петя Янакиева:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Живеещите в Сарафово недоволстват от новото разписание на линия №15

Жителите на бургаския квартал „Сарафово“ са против промяната на разписанието на линия номер 15. От тази седмица е въведено зимно разписание, според което две от спирките в квартала не се обслужват. Направено е наблюдение колко често се използват спирките „Лазурна“ и“Ангел Димитров" в бургаския квартал Сарафово. Преди да бъде взето решението..

публикувано на 18.10.17 в 08:38

27 души са настанени в Центъра за бездомни хора след спецакция в Бургас

Общо 27 скитащи и бездомни хора са установени в града при проведена специализирана полицейска акция, съвместно със служители на Община Бургас. В Централна градска част са намерени 18 лица като девет от тях са от Бургас, а останалите са от населени места извън морския град - 4 - ма са от региона на Ямбол, 2 - ма от община Средец, 1 от Маринка и по..

публикувано на 17.10.17 в 21:29

Проблеми и предложения към Община - Бургас от хората със зрителни увреждания

Предизвикателствата и проблемите в ежедневието, на   хората със зрителни увреждания, бяха обсъдени по време на форум, иницииран от Общинския съвет и общината. Поводът е Международния ден на белия бастун. Няма по-добра възможност от тази, регулярно да се срещаме с хората, които имат зрителни увреждания, за да знаем как да им помогнем. Това..

публикувано на 17.10.17 в 18:27

Облекчени такси за пенсионерите над 80 години обмисля „Бургасбус“

Облекчени такси за пътуване на бургазлии над 80 години обмисля общинският превозвач „Бургасбус“. В началото на месеца бургазлии входираха питане  дали е възможно възрастните хора да пътуват безплатно по една линия на градския транспорт. В писмото си до Общинския съвет бургазлията дава пример с негови възрастни приятели, на които се е наложило да..

публикувано на 17.10.17 в 16:26

Увеличението на разходите на „Бургасбус“ налага поскъпването на билета за градския транспорт

Увеличението на разходите общинския превозвач „Бургасбус“ налага поскъпването на билета за градския транспортна 1.30 лв. Предложението вече е одобрено на комисия и ще бъде гласувано по време на следващата сесия на Общинския съвет в Бургас. Част от причините е увеличението на минималната работна заплата, както и промяната в първоначалната идея на..

публикувано на 17.10.17 в 16:11

Иван Алексиев: Държавата е мащеха на общинските болници

Подписка за запазване на дейността на общинската многопрофилна болница в Поморие инициираха жителите на града. Местните хора настояват за промяна на политиката спрямо общинското здреопазване в страната.  На входа на болницата, пред сградите на общината и читалището в Поморие, както и в кметствата на малките населени места може да се види и..

публикувано на 17.10.17 в 15:42

Кондукторите остават в автобусите

Кондукторите няма да отпаднат след въвеждането на валидаторите. Първоначалната идея беше те да останат само като контрольори, а билетите да се закупуват от шофьора на по-висока цена, поясни управителят на общинския превозвач „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев.  "Отчитайки спецификата и манталитета на българина, ние сме наясно, че в момента, в..

публикувано на 17.10.17 в 14:41