Община Поморие продължава битката за Военния санаториум, от ръководството отговарят

Община Поморие внесе жалба до Върховния административен съд с искане за отмяна решението на Министерския съвет, с което бе променен статута на военния санаториум „Свети Георги“ от публична държавна в частна държавна собственост. Имотът бе прехвърлен към велинградското дружество „Вита“, което ще го управлява от 2 февруари. Заради опасения, че стъпката може да доведе до закриване на санаториума и съкращаване на персонала, кметът Иван Алексиев предлага на премиера и военното министерство 4 варианта:

„Първият е да бъде прехвърлена в активите на община Поморие като публична общинска собственост и искам да успокоя, че нямаме претенции към терена и сградите. Вторият вариант, който мисля, че е най-добрият е да остане в активите на Военно-медицинска академия като публична държавна собственост, но със самостоятелно управление на второстепен разпроделител със бюджетни средства, т.е. всичко, което се заработва от военния санаториум да си остава тука и да се инвестира в базата. Трети вариант –да премине към системите на „Профилактика,рехабилитация и отдих“ към Министерството на труда и социалната политика и е изцяло държавно предприятие и четвърти-да отиде към Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ към Министерството на отбраната.“

От общината настояват още имотът да влезе в забранителния списък за държавни активи. Болницата е защитена, категоричен бе главният експерт в административно-стопанския блок на болницата и общински съвеник от БСП Никодим Стоянов:

„Вита“ е търговско дружество със 100% държавно участие. Министърът на отбраната е принципал, а управителят се назначава от него. Управителят не може да се разпорежда с имота, да го залага или продава. Освен това болницата е включена в забранителния списък за приватизация, така че това предложение на кмета е безсмислено. Само давам един факт - всички имоти на пясъчната коса, която отделя Черно море от поморийското езеро 11 на брой с решение от 13 декември поморийският общински съвет ги обяви за продажба. Само теренът на санаториума остава държавна собственост.“

На част от личния състав са връчени заповеди за прекратяване на трудовите договори, а

46 души от основния състав ще бъдат освободени в началото на февруари, уточни Стоянов. От ръководството гарантират, че те ще получат обезщетения и ще бъдат върнати на работа след основния ремонт на санаториума.

Позицията на кмета Иван Алексиев чуйте в интервюто на Мариян Иванов:

Становището на Никодим Стоянов записа Петя Янакиева:


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас отново е домакин на цветята

Официално бе открито 33-то изложение за цветя Флора Бургас. Сред акцентите тази година са  триметрова фея и хобит къща. В цветният форум участват десетки фирми от цялата страна, каза при официалното откриване зам. кметът Чанка Коралска: "Всяка година по това време Бургас се превръща за една седмица в дом на един празник на цветята и за трета година..

публикувано на 28.04.17 в 15:28

Бургас отбеляза паметта на загиналите при трудови злополуки

С минута мълчание, синдикалисти и представители на държавната власт почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки. Днес отбелязваме световния ден, посветен на безопасността и здравето на работното място. Данните за миналата година показват, че в Бургас са станали 95 трудови злополуки, като пет от тях са завършили със смърт. Тенденцията е към..

публикувано на 28.04.17 в 13:21

Електронна система ще предупреждава за наводнения в Бургаско

Първата информационна система, която следи за покачване нивото на реките е внедрена в Бургас. По този начин се надяваме да предотвратим наводненията, които се случиха през 2014г., каза зам-кметът Руска Бояджиева. „Усилията са насочени върху изграждане на инфраструктура, която да дава подходяща информация, при това от най-голям брой точки,..

публикувано на 28.04.17 в 11:51

НАТФИЗ идва в Бургас в рамките на "Учи в България, завладей света!"

Започва "Учи в България, завладей света!", издание 2017, НАТФИЗ -превантивна кампания срещу интелектуалната емиграция на младите българи!   НАТФИЗ търси обществено съучастие за решаване на проблема с интелектуалната миграция. Студентите и преподавателите на Академията посещават редица градове в страната, за да защитят авторитета на българското висше..

публикувано на 28.04.17 в 11:21

Радио Бургас поставя три къщички за книги за рождения си ден

Три къщички за книги ще постави радио Бургас по повод петия си рожден ден. Едната ще бъде в Морската градина, другата до Часовника, а третата в парк "Изгрев". Там днес от 15 часа децата от шест училища ще се включат в маратон по четенето, ще играят забавни игри с награди и ще рисуват върху асфалта. В инициативата ще се включат деца от СУ..

публикувано на 28.04.17 в 10:27

Високи са цените на сезонните зеленчуци, смятат бургазлии

С настъпването на пролетта все по-често на бургаските пазари може да срещнем пресни за сезона зеленчуци. Най-скъпи според бургазлии се оказват необходимите съставки за традиционната българска салата - доматите и краставиците. „… Навсякъде са високи цените на зеленчуците. Може ли преди Великден една връзка чесън да струва един лев? И..

публикувано на 28.04.17 в 08:50

"Флора Бургас'2017" започва днес

Ароматна маслодайна роза и екзотично хищно растение ще могат да видят посетителите на изложбата "Флора Бургас'2017", която се открива днес в морския град. В 33-тото й издание участват над 90 фирми от цялата страна.  Темата на изложението тази година е „Приказка“ и участниците са подготвили впечатляващи инсталации и аранжировки на цветя, съобщи..

публикувано на 28.04.17 в 08:28