Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Nazareth" забиват в Бургас? FAKE NEWS*

В тази симпатична къщичка би следвало да се намира продуцентската къща

„Назарет“ забиват в „Летния театър“! „Вместо „Спирит Ъф Бургас“ – разтърсващ концерт на ветераните от „Назарет“ в Бургас!“. "Летният театър – тесен за рокаджии от цялата страна!“.

Така, приблизително, звучаха заглавия в бургаски медии през тази седмица. Е, сигурно ще ви разочароваме, но „Назарет“ е много вероятно да подминат Бургас. Поне това лято.

Историята с концерта на „Nazareth“ в Бургас тръгва от една докладна записка на ресорния заместник – кмет Йорданка Ананиева. В нея Ананиева посочва, че от продуцентската къща Alan Cottam Agency Ltd., England са изпратили предложение Бургас да е част от европейското турне на Dan McCafferty – NAZARETH & THE ANIMALS.

Дан Маккафърти е един от основателите на легендарната рок – група, но от години не е неин член. Всъщност – от 2013 г., за да сме по-точни. На 29 август, Назарет обявяват, че той се отказва от активната си кариера с групата, заради здравословни проблеми. Което е нормално, музикантът навършва 71 г. през 2017.

Всъщност, от Община Бургас никъде и никога не са и казвали, че именно „Назарет“ ще забиват в Летния театър, а именно, че става въпрос за концерт на Дан МакКафърти. Това и уточниха от общинската администрация. Така че, информациите, на които сте попаднали, минават в категорията “fake news“ (или фалшиви новини). Но не се притеснявайте, ако сте се вързали на тях. То цял президент на САЩ го прави, че редовият български меломан ли няма да се върже?

Идеята на общината, обаче, предизвика сериозен дебат на правната комисия на местния парламент. Общинското предприятие, което стопанисва Летния театър иска да финансира концерта, на който подчертаваме „Назарет“ няма да свирят и пеят, а само бившият им вокалист, с 40 000 лв., които в последствие да си възвърне под формата на билети. Директорът на предприятието Димитър Маджаров и съветникът Евгений Мосинов влязоха в спор до колко е рентабилно да се плащат 40 000 лв.

И така, очаква се че ще бъдат възстановени разходите и ще се излезе на приход. Дали ще бъде събран е малко спорно. Меломани казаха, че Дан МакКафърти вече, едва ли не, стои трудно прав.

Но нещо друго ни навежда на съмнение. Още когато се ни зачовърка нещо, че „Назарет“ изобщо ще идват, се опитахме да осъществим контакт с въпросната продуцентска къща. Тя, обаче, няма Интернет – страница, няма и актуална такава във Фейсбук. Последната им комуникация е отпреди 3 години, където промотират новия си сайт. Който не работи. Отделно, продуцентската къща, колкото и фамозно да звучи, се намира в жилищен квартал в Уигън, в една къщичка. Което ни навежда на спомени за едни митични инвеститори и концесионери на още по-митичния Океанариум, които пък бяха регистрирани в мазе. Пак в Англия. Според хора от бранша, звучи и несериозно някой промоутър да се свързва с община или държавна институция, защото практиката в този бизнес не е такава.

Самата компания е работела добре допреди няколко години, но е западнала, единият съдружник е основал своя си. Въпросната Alan Cottam Agency дори е на загуба в последните две години. Опитахме се да се свържем по-рано с тях, но се включва само телефонен секретар. И мнението на хора от бранша е, че някой закъсал промоутър се опитва да изкара някой лев на източноевропейските пазари, пробутвайки артисти, свързани с големи групи. Какво се получава на практика – времето ще покаже.

Но едно е сигурно. „Назарет“ няма да срутват Летния театър в Бургас. Или поне – не това лято.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.

*fake news е термин, който вече е добил официален статут, след като вече и медии започнаха да се борят срещу фалшивите новини






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията”

Писателят и лауреат на наградата „Христо Фотев“ Александър Секулов  представя днес в Бургас най-новата си книга "Възхвала на провинцията”.  Това е книга събрала негови кратки белетристични форми, малки текстове, създавани по различни поводи, философски прозрения, спомени и  афоризми.  "Ноевият ковчег на Александър Секулов е провинцията, която авторът..

публикувано на 25.04.24 в 10:42

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05