В Малко Търново ще търсят решения за проблемите на региона

Среща по повод 90 години „Комитет за стопанско и културно повдигане на Малко Търново и неговата околия“ ще се проведе днес в странджанския град. Представители на местната власт, НПО и бизнесмени ще обсъждат проблемите на региона.

Точно преди 90 години на такава среща са начертани проблемите на региона, коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев:

„1927 година се събира в Малко Търново конгрес с известни хора, които са се изселили от Малко Търново в София, Варна, Бургас и Пловдив, за да могат да се вземат най-важните решения за обезлюдяването на региона и така че да бъде запазен.първото решение, което е взел конгресът е да се поправи грешката и да се има предвид, когато се облагат данъците, че  хората, живеещи там са изключително бедни. Втората точка – да се ускори и в срок до една година да се завърши пътят Бургас – Малко Търново и да се започне изграждането на пътя Малко Търново – Василико, общински гори и мери да се върнат общински, а не да бъдат държавни, както са го направили…“

90 години по-късно проблемите са отново същите и държавата трябва да се намеси, категоричен е той.

Срещата ще започне с ритуал за пролетното равноденствие до Големия врис и ще продължи в читалището.


чуйте в звуковия файл репортажа на Мариян Ивановprint Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлии оптимисти за съставянето на правителство

Бургазлии не са изненадани от резултатите от изборите, показа анкета на радио Бургас. Повечето са на мнение, че ще бъде съставено правителство, а някои смятат, че то няма да е стабилно. „Най-вероятно ще се направи правителство, но не знам дали ще просъществува дълго – с много големи разногласия са партиите… не, не ме изненада…Мисля, че ще..

публикувано на 27.03.17 в 10:08

И БСП, и "Обединени патриоти" са очаквали по-високи резултати

Данни към 09:00 на 27.03.2017 г. при обработени 100.00% СИК протоколи в РИК-Бургас 35.74%   ПП ГЕРБ 23.08%  БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 10.17%  ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА И ВМРО 10.10%  ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ – ДПС 5.22%   ОБЕДИНЕНИЕ ДОСТ   3.96%  ВОЛЯ 2.57%  РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – ГЛАС НАРОДЕН 1.63%  КП ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ..

публикувано на 27.03.17 в 09:26

С 13 % ГЕРБ побеждава БСП в Бургаско

ГЕРБ печели изборите в Бургаска област с 13 % преднина пред БСП. Това показват данните на РИК Бургас при обработени 99,59 % от протоколите. Партията на Бойко Борисов е първа по резултат в 9 общини , като за нея са гласували малко над 70 хил.избиратели, докато подкрепата за БСП е 45 299 хил.глава. Социалистите печелят вота в Малко Търново и..

публикувано на 27.03.17 в 09:13

Блокадата на границата край Малко Търново засега е свалена

Блокадата на  границата в района на ГКПП Малко Търново е временно прекратена, транспарантите са свалени, но протестиращите имат готовност да ги издигнат пак, ако преминават автобуси от Турция в посока България. Протестиращите са край пътя, досега са преминали два автобуса от България към Турция.

публикувано на 24.03.17 в 15:39

Скок на заболелите от туберкулоза в Ямболска област.

Нови 39 случая на заболели от туберколоза са регистрирани през последната година в Ямболска област, като случаите на извънбелодробна туберколоза са единадесет, сочат даните на лечебните заведения. При децата от 0 до 17-години през миналата година има десет регистрирани заболявания от туберколоза, което е три пъти повече от предходната година. Основни..

публикувано на 24.03.17 в 10:50

Очакват се нови блокади по границата

И днес се очаква политически партии и техни привърженици да блокират граничните пунктове с Турция. По предварителна информация, около 11 ч. се очакват импровизирани протести на границата край Малко Търново и Лесово. Те са насочени срещу изборния туризъм и пристигащи с автобуси гласоподаватели от Турция.

публикувано на 24.03.17 в 09:33

200 души ще ползват пет години социалната трапезария в Бургас

От днес социалнослаби граждани от община Бургас могат да кандидатстват, за да се възползват от услугата „Топъл обяд“. Тя ще се предоставя на 200 души до 2023 година, като финансирането за това е осигурено чрез европейски проект. Целевите групи, които могат да се възползват от помощта са определени съобразно наредба на социалното министерство , съобщи..

публикувано на 23.03.17 в 13:47