Мостът към Кристо в Бургас

Изложбата "Мост към Кристо" ще бъде открита  на 21 април в галерия "Георги Баев"   с прожекция на едноименния 35-минутен документален филм. Той ще бъде представен  от неговия сценарист Евгения Атанасова. При закриването на изложбата в Бургас / на 13 май/ ще бъде представена и книгата "Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод", с автор Зорница Кръчмарова.
Експозицията представя селекция от любителски кадри на наши сънародници, запечатали преживяванията си на „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод. Това е един от най- мащабните и сложни проекти на Кристо – 3 км кейове, покрити с оранжев плат, разположени върху водите на езерото Изео в Италия. Сред 600 фотографии  петчленно жури в състав Георги Лозанов, Пейо Колев, Евгения Атанасова, Камен Калев и Атанас Петков избра 60. Куратор на изложбата е Мария Василева, която прие предизвикателството да подреди парчетата спомени в завършен визуален разказ.
Могат да се видят и над 30 ръчно подписани от Кристо и Жан- Клод постера, предоставени от Галерията за графично изкуство във Варна. Те са дарени през 1997г., когато за първи път е представена изложба на Кристо с над 50 негови  проекти, фотографии и ръчно подписани плакати по време на IX-то международно биенале на графиката. Дарението е получено след награждаването на Кристо и Жан-Клод със "Златен диплом" за участието им в VIII-то биенале на графиката '85г. и за цялостен принос към изкуството на ХХ век.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Диманов: "Китарата на Булат Окуджава имаше дупка от хитлеристки куршум"

Известният бард Ивайло Диманов, който е пял с Ал Бано и Ромина Пауър, и е свирил на китарата на Окуджава представи в Бургас новата си книга "Колумбарий за птици и мъртви илюзии".   В десетата си книга поетът е поместил 60 от новите си стихотворения. Писани са и в трудни, и във весели мигове. Някои са родени в Клиниката по лъчетерапия, където..

публикувано на 26.06.17 в 14:17

Крейг Бейли представя музиката на Рей Чарлз

Крейг Бейли ще свири тази вечер в Бургас. От 1987 г. той е музикален директор, аранжор, водещ саксофонист и флейтист в оркестъра на Рей Чарлз. Българският вокалист Петър Салчев посочва, че Бейли е в България по негова покана за реализирането на идея, свързана с авторска  музика за Биг бенд и за представяне аранжименти  за песни, изпълнявани от..

публикувано на 23.06.17 в 14:06

Отличия за младите театрали на Валери Еличов

Театралната трупа на Валери Еличов  с нови отличия. Младите дарования се завърнаха с награди от фестивала "Приказка за теб", който се проведе във Варна: І-ва награда за дебют и оригинална драматургия на "Завещанието на поп Григори" от Тодор Христосков и ІІ-ра награда за театрален спектакъл. Те участваха и в международния младежки театрален фестивал..

публикувано на 23.06.17 в 10:56

Местните тракийци се събират за XX -тия събор "Памет за Тракия"

20-то издание на Тракийския фолклорен събор „Памет за Тракия“ предстои утре / 24 юни / в парк „Минерални бани“. Тази година основен акцент в него ще е представянето на тракийските клубове към бургаското дружество „Екзарх Антим I“. Предвидена е програма, включваща фолклорни изпълнения на тракийски битови групи и изпълнители, демонстрация на..

публикувано на 23.06.17 в 10:44

През септември започват археологическите разкопки в Бродилово и Ахтопол

Археологическите проучвания на укрепения владетелски дом край  село Бродилово и късноантичната и средновековна крепост в Ахтопол се очкава да започнат през септември, обясни Яна Кирязова, директор на музея в Царево. Министерстовото на културата ще отпусне средства на културната институция за проучване на тези два обекта през годината...

публикувано на 21.06.17 в 15:11

Кан Крум и Айнщайн се извисяват в пясъчния град

Световноизвестни  майстори на пясъчни скулптури  реализират  новите  си  проекти  за 10-я  юбилеен  бургаски фестивал. В пясъчния  град  могат да се видят  причудливи форми и модели, които се радват на голяма популярност. Пясъчна архитектура  предлага  австралиецът  Кевин  Крауфорд,  когото  почитателите на феста вече познават  от „Зоотрополис”...

публикувано на 21.06.17 в 10:57
Танжу Фикрет

Изложби на Танжу Фикрет и Мерсур Сабит в Бургас

Магичен художник на необичайно място. Танжу Фикрет представя самостоятелна изложба в бургаската  галерия „13-о стъпало“. Авторът работи предимно в областта на живописта и графичните рисунки. Стилът му е повлиян от импресионистите – лаконичен, синтезиран и експресивен, с маски, радващи окото, и вътрешен колорит, знаещ стойността на цвета и нюанса –..

публикувано на 21.06.17 в 09:41