Бизнесът не оценява кадрите в сферата на туризма, смятат преподаватели

БГНЕС

От години се дискутира проблемът с кадрите в сферата на турзима. Дали са достатъчно желаещите да се обучават, дали след това лесно намират реализация в България или поемат своя път към чужбина с познанията, придобити в страната ни – това бяха част от темите, дискутирани по време на Кръгла маса на тема "Кадрите в туризма като фактор за качествени туристически услуги и продукти", част от туристическото изложение „Вашата ваканция“, което се провежда в Бургас. Няма желаещи кандидати да се обучават по най-търсените специалности  в сферата на туризма, обясни преподавателят в Българо-германския център за професионално обучение в Царево Добринка Вълчева.

„Например от три години се опитваме да обучим кадри по специалността Сервитьор-барман. Заявяваме го в нашия учебен план, обаче не ни се събират достатъчно кандидати и няма как да проведем курса. Въпреки че има голямо търсене на тези кадри.“

Според проф. Диана Радойнова от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, българският бизнес не оценява правилно кадрите в сферата на туризма.

„Трудно развързват кесиите си нашите работодатели, а после плачем, че нямаме достатъчно качествени специалисти. Всичко, което е качествено изтича към чужбина.“

Елена Хвойнева от Регионалната служба по заетостта допълни, че през миналата година в сферата на туризма са обучени 995 души

„От тях 632 души са започнали работа, а 106 от тези обучени лица са започнали работа на субсидирана заетост.“

Хвойнева поясни, че обявените свободни работни места в сферата на хотелиерството са значително по-малко от безработните лица, регистрирани в бюрата по труда с трудов опит по тези професии. 

Чуйте в звуковия файл репортажа на Петя Михова:ВИЖТЕ ОЩЕ
В посока

За броени минути няколко катастрофи заради заледени пътища

Преди минути пътниците от бързата линия се наложи да слязат в района на спирка "Захари Стоянов" в комплекс "Меден рудник" на бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в посока "Резвая". Автобусът не е успял да изкачи денивелацията на булеварда и е останал затапвайки пътното платно.  От "Бургасбус" съобщиха, че са подавали сигнали пътищата да бъдат обработени против..

публикувано на 25.02.18 в 20:32

АПИ: Ако не е е спешно, не пътувайте в следващите 24 часа!

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. През нощта срещу понеделник се очаква рязко влошаване на времето, усилване на валежите и понижение на температурите от силния североизточен вятър. Възможни са виелици и снегонавявания. При рязко влошаване на времето ще бъде ограничавано движението на тежкотоварните..

публикувано на 25.02.18 в 13:50

Снегът не създава проблеми засега

Падналият през нощта сняг не създава проблеми в Бургаски регион за сега. Това съобщиха дежурните по Гражданска защита и в Областно пътно управление. Повече сняг се е задържал на пътя Слънчев бряг- Обзор, но снегопочистващата техника работи. Пътят е почистен и опесъчен. Около 1 см. е снежната покривка в селата Драганово и Изворище. Ако започне да замръзва,..

публикувано на 25.02.18 в 07:25

Рекорден брой разрешителни за работа на непълнолетни са били издадени миналата година

Рекорден брой разрешителни за работа на непълнолетни са били издадени за миналата година от Областната инспекция по труда, съобщи нейният директор Павлин Васков. 2 422 са разрешителните и са най-много издадени до сега през годините. За 2016-та инспекцията е установила 9 447 нарушения по трудовото законодателство като преобладават тези свързани със..

публикувано на 24.02.18 в 13:56
България подготвя Стратегия за пътна безопасност 2011 – 2020 г.

Обсъждат създаването на единен орган, който да отговаря за пътната безопасност

Идеен проект за Закон за движението по пътищата обсъждат днес в Софийския университет. Дискусията се организира от Института по пътна безопасност. Богдан Милчев, член на УС на организацията, коментира пред БНР - Бургас, че едно от предложенията е да се създаде единен орган, който да отговаря за пътната безопасност: " Този орган ще осъществява и ще..

публикувано на 24.02.18 в 11:27

Мартеници от вестници и филц предлага Социалният център на тематично изложение в НХК

Изложение на ръчно изработени мартеници "Българската Баба Марта" ще бъде открито днес в Дома на нефтохимика. В него участват творци от цялата страна. Базарът ще бъде посетен и от самата Баба Марта, която ще връзва мартеници на всички присъстващи. Официалното откриване е от 11.00 часа с церемония по стар български обичай. Оригинални мартеници ще..

публикувано на 24.02.18 в 09:45
Традиционна кушия в Чирен, Снимка: Люба Филипова

Традиционните за Тодоровден кушии ще се проведат в Бургас, Камено и Приморско

Безплатна езда за деца и паркури започват от 10ч в конната база в Бургас. Това са първите конни състезания за годината които започват на минимални височини, обясни организаторът Георги Базотев. „ Ще има три надскачания едно за най-малките деца казва се X-паркур, когато бариерите са подредени на кръст. Това спомога за лесното им..

публикувано на 24.02.18 в 09:01