Бизнесът не оценява кадрите в сферата на туризма, смятат преподаватели

БГНЕС

От години се дискутира проблемът с кадрите в сферата на турзима. Дали са достатъчно желаещите да се обучават, дали след това лесно намират реализация в България или поемат своя път към чужбина с познанията, придобити в страната ни – това бяха част от темите, дискутирани по време на Кръгла маса на тема "Кадрите в туризма като фактор за качествени туристически услуги и продукти", част от туристическото изложение „Вашата ваканция“, което се провежда в Бургас. Няма желаещи кандидати да се обучават по най-търсените специалности  в сферата на туризма, обясни преподавателят в Българо-германския център за професионално обучение в Царево Добринка Вълчева.

„Например от три години се опитваме да обучим кадри по специалността Сервитьор-барман. Заявяваме го в нашия учебен план, обаче не ни се събират достатъчно кандидати и няма как да проведем курса. Въпреки че има голямо търсене на тези кадри.“

Според проф. Диана Радойнова от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, българският бизнес не оценява правилно кадрите в сферата на туризма.

„Трудно развързват кесиите си нашите работодатели, а после плачем, че нямаме достатъчно качествени специалисти. Всичко, което е качествено изтича към чужбина.“

Елена Хвойнева от Регионалната служба по заетостта допълни, че през миналата година в сферата на туризма са обучени 995 души

„От тях 632 души са започнали работа, а 106 от тези обучени лица са започнали работа на субсидирана заетост.“

Хвойнева поясни, че обявените свободни работни места в сферата на хотелиерството са значително по-малко от безработните лица, регистрирани в бюрата по труда с трудов опит по тези професии. 

Чуйте в звуковия файл репортажа на Петя Михова:print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК и SOS ПТП стартират кампанията "Избирам живота"

„Избирам живота“ е кампания, която стартира тази седмица, и е съвместна на SOS ПТП и Българския червен кръст. Лектори, в рамките на месец, ще информират в часовете по Първа долекарска помощ, какво поведение на пътя трябва да имат всички млади водачи.  Ментор по време на лекциите на младите водачи, ще бъде момиче, претърпяло тежка катастрофа, а в..

публикувано на 24.04.17 в 14:58

Търсят наемател на северния плаж в Бургас

Обявена е тръжна процедура за наемател на плажа "Бургас - Север" с цел осигуряване на летния туристически сезон. Това потвърди министърът на туризма Стела Балтова. Плажът се пуска на търг под наем, защото процедурата по концесионирането му се обжалва. „Нарочно в петък не го обявих, за да не е преди уикенда. Вече е качен на страницата на Министерството..

публикувано на 24.04.17 в 14:39

Няма пари за поддръжка на скривалищата в Бургас

Няма средства за поддържането на скривалища при определен вид атаки над градовете. Отделно, нормативната уредба в тази посока не е прецизна и не дава яснота какво да се прави с тези обекти.  18 скривалища има на територията на Бургас, които са собственост на Министерството на вътрешните работи, но няма средства за тяхната поддръжка, коментира директорът..

публикувано на 24.04.17 в 12:52

Бургас и региона без вода, спират я за профилактика

"Водоснабдяване и канализация" ЕАД уведомява жителите на град Бургас и населените места водоснабдени от система "Камчия"/Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие, Камено, Сунгурларе, Руен/, че във връзка с пролетно-лятната профилактика на съоръженията ще бъде спряно водоподаването след 12 часа на 26 април 2017 г. /сряда/. За .Поморие спирането се предвижда за..

публикувано на 24.04.17 в 11:57

90 фирми на Флора 2017

Екзотично хищно растение от Ботаническата градина в "София", ароматна маслодайна роза "Дамасцена" от долината на розите, причудливи бонсай дръвчета, орхидеи във всички възможни цветове, пана от скандинавски мъх - най-модерното решение в интериорния дизайн, хиляди цветя, десетки цветни аранжировки, мащабни цветни инсталации и скулптури ще видят..

публикувано на 24.04.17 в 10:56

Двама министри ще участват в дискусия за подготовката на специалистите в туризма

Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков ще участват в кръгла маса на тема „Образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма“. Дискусията се организира от Министерството на туризма с любезното домакинство на Община Бургас. Дискусията ще се проведе от 11:00 ч. в Културен център..

публикувано на 24.04.17 в 09:15

КРИБ и общината обмислят проблема с недостиг на кадри

Алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план ще бъдат представени днес от 15.30 ч от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Бургас. Събитието е под мотото „Привличане на кадри за нуждите на местната икономика.“Според специалистите една от причините за задълбочаване на..

публикувано на 24.04.17 в 09:09