Бизнесът не оценява кадрите в сферата на туризма, смятат преподаватели

Снимка: БГНЕС

От години се дискутира проблемът с кадрите в сферата на турзима. Дали са достатъчно желаещите да се обучават, дали след това лесно намират реализация в България или поемат своя път към чужбина с познанията, придобити в страната ни – това бяха част от темите, дискутирани по време на Кръгла маса на тема "Кадрите в туризма като фактор за качествени туристически услуги и продукти", част от туристическото изложение „Вашата ваканция“, което се провежда в Бургас. Няма желаещи кандидати да се обучават по най-търсените специалности  в сферата на туризма, обясни преподавателят в Българо-германския център за професионално обучение в Царево Добринка Вълчева.

„Например от три години се опитваме да обучим кадри по специалността Сервитьор-барман. Заявяваме го в нашия учебен план, обаче не ни се събират достатъчно кандидати и няма как да проведем курса. Въпреки че има голямо търсене на тези кадри.“

Според проф. Диана Радойнова от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, българският бизнес не оценява правилно кадрите в сферата на туризма.

„Трудно развързват кесиите си нашите работодатели, а после плачем, че нямаме достатъчно качествени специалисти. Всичко, което е качествено изтича към чужбина.“

Елена Хвойнева от Регионалната служба по заетостта допълни, че през миналата година в сферата на туризма са обучени 995 души

„От тях 632 души са започнали работа, а 106 от тези обучени лица са започнали работа на субсидирана заетост.“

Хвойнева поясни, че обявените свободни работни места в сферата на хотелиерството са значително по-малко от безработните лица, регистрирани в бюрата по труда с трудов опит по тези професии. 

Чуйте в звуковия файл репортажа на Петя Михова:ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на туристите заради евтините полети

Сериозен интерес към нискотарифните полети за Бургас са отбелязани от лоу – кост компанията, която започна да оперира на летището в морския град. Нейни ръководители са се срещнали с кмета Димитър Николов и се декларирали близо 90% запълване на самолетите си. Това надхвърли първоначалните прогнози, посочи Николов: „От кои държави са..

публикувано на 24.04.18 в 17:55

Съветниците в Царево са против изграждането на бежански център

Общинските съветници от Царево се обявиха твърдо против изграждането на Бежански център в Странджа. Това те заявиха в декларация инициирана от председателя на общинския парламент Даниел Скулиев. "Предвид наличието на дълбоко безпокойство от страна на жителите на цялата община по повод на постъпила информация за изграждането на бежански центрове в..

публикувано на 24.04.18 в 16:56

Частен съдебен изпълнител влезе в къмпинг "Златна рибка"

Проблем със собствеността на част от къмпинг "Златна рибка" поставя под въпрос началото на летния сезон там. В терените днес влезе частен съдебен изпълнител, а собственикът каза, че ще сезира компетентните органи. Делата за собствеността на една част от къмпинга се водят от години. Частният съдия изпълнител Георги Михалев посочи, че има..

публикувано на 24.04.18 в 16:55

Ученици от природо-математическата създадоха вълшебно килимче

Ученици от природо-математическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" са големите победители в тридневното предизвикателство за разработване на софтуерни приложения, наречено „Хакатон“ – Бургас.  За своя проект дванадесетокласниците Георги Шавов и Калоян Терзиев, десетокласникът Димитър Костов и деветокласникът Димитър Дечев спечелиха първо място в..

публикувано на 24.04.18 в 15:39

Горещи страсти в Царево заради тегленето на нов кредит

Тегленето на нов дълг от 7 млн лв предизвика дебат на 22-та общинска сесия в Царево.  Малко над 2 млн лв от новия кредит ще бъдат пренасочени към рефинансиране на стари дългове, които са с по-висок лихвен процент. Останалите почти 5 млн. лв са предвидени за дофинансиране на бъдещи инвестиционни проекти, като завършване на площада в Царево,..

публикувано на 24.04.18 в 15:24

Еднакви чадъри и тенти в центъра и Морската градина на Бургас

Край на шарените чадъри и рекламните съоръжения в центъра на Бургас и Морската градина. От 1 юни те трябва да са в една цветова гама и без рекламни надписи по тях. Преместваемите обекти също не трябва да са брандирани и с реклами, решиха днес общинските съветници. Чадърите, например, трябява да са в една цветова гама – от бяло до охра в..

обновено на 24.04.18 в 14:58

Лошата инфраструктура в Странджа спира инвеститорите

Инфраструктурата в Странджа е в плачевно състояние, смята кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев. В лошо състояние е пътят Босна-Визица, както и Царево - Малко Търново.Според кметът именно лошите пътища спират инвестициите в района. Той даде за пример село Граматиков, където има няколко хотела, но пътя до там е много лош.  " За Заберново..

публикувано на 24.04.18 в 13:47