Първият за годината лайнер пристига утре в Бургас

Круизният сезон на пристанище „Бургас“ се открива утре, макар заради сложната геополитическа обстановка и тази година той ще е скромен. Все пак, от порта отчитат, че са заели нишата, освободена от Египет и Тунис, заради събитията там. Положението в Турция, Крим и Украйна също дава своето отражение и Черно море не е толкова предпочитана дестинация. Утре, малко преди 9 ч., на Морската гара котва ще хвърли 216-метровият лайнер Costa neoRIVIERA, казва изпълнителният директор на пристанище „Бургас“ Диан Димов.

„Предполагам, че ще останат доволни френските туристи. Компанията удължи срока на посещението си. Пристигането на кораба ще бъде час и половина по-рано, което ще даде възможност на туристите да посетят дестинациите с над 20-те планирани автобуса. Те ще са за региона на Несебър, Созопол, Котел, Жеравна и други.“

Лайнерът е с капацитет 1600 пасажери и разполага с 624 кабини общо, включително 94 апартамента, всички с балкон. Корабът ще отплава от Бургас в 20.00 часа вечерта към пристанище Констанца, Румъния. Очаква се следващия кораб в Бургас да е чак през октомври, допълни Диан Димов.

Чуйте в звуковия файл интервюто на Мариян Иванов:ВИЖТЕ ОЩЕ

По-сериозни защити и санкции при използването на лични данни предвижда новия регламент

От 25 май влиза в сила новия регламент за защита на личните данни. Те касаят предимно бизнеса и публичната администрация и особено тези, които обработват големи обеми от лични данни. Предвиждат се по-сериозни защити, респективно и санкции. Ограничават се възможностите да се преснима личната карта и да се задържат данните от нея. Венцислав..

публикувано на 23.05.18 в 08:25
Снимката е илюстративна

Вторият държавен зрелостен изпит се провежда днес

Днес се провежда вторият държавен зрелостен изпит по избран от учениците предмет и изпитът по математика за седмокласниците. Учениците в Бургас са разпределени в общо 224 зали, с по двама квестори във всяка. За втория изпит абитуриентите могат да избират между всички изучавани предмети, посочи началникът на регионалното управление по образованието..

публикувано на 23.05.18 в 08:14

Откриха нов терминал за обработка на сярна киселина в Бургас

Нов терминал за обработка на сярна киселина беше открит днес на територията на едно от бургаските пристанища. Към момента там работят 950 служители, обясни кметът на Бургас Димитър Николов. Според него, чрез новата инвестиция бургаското пристанище ще бъде още по-конкурентно. Очаква се за година там да акостират допълнително около 100 кораба...

публикувано на 22.05.18 в 16:14

Двойно повече чужди работници по Черноморието

Два пъти повече чужденци ще обслужват туристите по Южното ни Черноморие това лято. До момента подадените в регионалната служба по заетостта в Бургас декларации от работодатели са за наемане   на 822 - ма сезонни работници от трети страни, посочи Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта: „Основно – от Украйна,..

публикувано на 22.05.18 в 16:03

Димитър Николов: Загубите на „Бургасбус“ бяха очаквани

Не се притеснявам за финансовата сигурност на „Бургасбус“. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов относно загубите на общинския превозвач. Според отчета на предприятието за миналата година загубите са от близо 4 милиона лева . „При налагането на новата система, беше прогнозирано, че ще се мине през такъв критичен период. След..

публикувано на 22.05.18 в 15:37

Хора с увреждания ще танцуват и ще научат повече за права си по проект на „Социален център“ - Бургас

24 лица със специфични потребности ще научат повече за гражданските си права и ще участват в занимания по танци по проект „Граждани на България – граждани на Европа“. Той ще бъде реализиран от сдружение „Социален център“ – Бургас в продължение на 6 месеца. „През 2016 година потребителите ни участваха в серия от танцови занимания и чрез..

публикувано на 22.05.18 в 14:53

Американката Елизабет Самънс ще се включи в бургаското шествие за 24-ти май

Журналистът и писател  Елизабет Самънс посети заедно с дъщеря си София днес БНР_ Бургас. След София и Варна, тя ще остане няколко дни в нашия град и ще се включи в празничното шествие по повод 24- ти май. Елизабет е незряща, живее и работи в Охайо. В България я води  програма за професионален обмен, по която работи община  Бургас, в лицето на..

публикувано на 22.05.18 в 14:09