Повечето ученици са с неправилен хранителен режим, показа анкета

Ниска консумация на млечни продукти, риба и пълнозърнест хляб, това е един от изводите след анкетно проучване проведено сред 280 ученика от Бургас. Целта му е да установи какви са хранителните навици на подрастващите и доколко се хранят здравословни и спортуват.  Много малка част от тях се хранят редовно, а повечето са с неправилен хранителен режим. Затвърждава се негативната тенденция за ниска консумация на риба. Близо половината от анкетираните не са я опитвали през последната седмица Висок е процента на тези които сравнително често консумират пържени храни а близо 40% от запитаните ученици не пият достатъчно вода през деня. Според анкетата децата употребяват голямо количество сол и безалкохолни напитки със захар. Друг негативен извод е недостатъчната физическа активност сред подрастващите. Повечето деца предпочитат да закусват сандвич или някакъв вид тестяна закуска, много малък е процента на тези които предпочитат зърнена закуска с прясно мляко и плод. По отношение консумацията на хляб предпочитанията са изключително за белия хляб. Положителен е факта, че близо 90% от анкетираните съобщават за ежедневна консумация на зеленчуци и плодове.

Днес е Европейският денза борба със затлъстяването като близо 2 милиона от възрастното население у нас е със свръхтегло, а един милион са затлъстели. Затлъстяването се нарежда на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт. Доказано е, че при около 90% от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори, по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност, поради което то е предотвратимо. Храненето е основен фактор за здравето. Нездравословното хранене, наред със злоупотребата с алкохол, цигари и обездвижване, са най-важните причини за социално значимите заболявания като сърдечно съдови, злокачествени и дихателни заболявания, диабет и др. Ето защо мерките, които се предприемат в световен и национален мащаб и в частност тези за профилактика на социално значимите заболявания и промоция на здраве са неизменна и важна част в борбата за утвърждаване на здравословен начин на живот. Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още в ранна детска възраст. Поддържането на здравословни хранителни навици, съчетани с оптимален двигателен режим профилактира не само затлъстяването, но и намалява здравния риск от появата на редица други заболявания.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират улици във Воден

Частични кърпежи и ремонти по улиците на с. Воден, Община Болярово, ще бъдат извършени след месец май. Това обяви на събрание в населеното място общинският кмет Христо Христов. Започва ремонт на улицата от Малко Шарково, през Воден до Странджа. Относно належащата рехабилитация  на храма в селото, ще бъде организирана дарителска кампания...

публикувано на 19.04.18 в 16:32

Руска Драганова от Поморие – с награда за постижения в областта на физиката

Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” отличи поморийката Руска Драганова - Христова с награда „Акад. Матей Матеев“ за изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката. Наградата ѝ бе връчена в Плевен, по време на Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Европейски..

публикувано на 19.04.18 в 14:44

Йордан Господинов: Непрозрачни са условията за разпределение на квотата за калкана

Заповедта за разпределение на квотата за калкана от части е противоречива, непрозрачна и непроверима. Това каза председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ” Йордан Господинов.  Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и рибарският бранш проведе днес среща, на която обсъдиха конкретни проблеми при..

публикувано на 19.04.18 в 13:49
архив

Организират почистване на плажовете на Странджа по повод Деня на Земята

Доброволци ще чистят тази неделя труднодостъпни плажове на юг от Ахтопол. Инициативата е част от събитията, с които ще бъде отбелязан Денят на Земята – 22 април. Организаторите от сдружение “Зелена Странджа” ще проведат преди това и традиционното бягане до устието на река Велека. За трета поредна година природолюбителите са поканени да се..

публикувано на 19.04.18 в 12:48
снимката е илюстративна

Ремонтират бургаските улици "Иван Вазов" и "Цар Петър"

Преминаването по няколко бургаски улици ще бъде затруднено през уикенда, информират от Община Бургас, заради ремонтни дейности. Това важи за участък от „Иван Вазов“ (между „Уилям Гладстон“ и „Константин Фотинов“) и за „Цар Петър“ (от „Фердинандова“ до „Иван Вазов“). Движението няма да се спира, но ще е затруднено, за периода от 8 ч. в..

публикувано на 19.04.18 в 12:45

В ЦОП помагат на деца в риск

В Центъра за обществена подкрепа се предоставя комплекс от социални услуги в общността, с цел осигуряване на ефективен достъп на високо рискови общности до всички предлагани форми на съдействие и подкрепа и осъществяване на превантивни дейности сред децата и семействата.Директорът Мария Атанасова сподели, че капацитетът на центъра е за 100..

публикувано на 19.04.18 в 11:23

Безплатен интернет в зоните на големите автобусни спирки в града

Община Бургас постави днес  стикери със знака "wi fi"  на ключови автобусни спирки, където жителите и гостите на града могат да ползват безплатен интернет. Той вече е активиран на територията на самите заслони, хваща се и периферно около тях. Възможно е през следващите няколко дни да има смущения, докато бъдат извършени всички настройки, но от..

публикувано на 19.04.18 в 10:35